Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τα νόθα των Aπάντων Παπαδιαμάντη






Ο "Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων" Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (3 Μαρτίου 1851 - 3 Ιανουαρίου 1911) ήταν κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος ο "Άγιος των ελληνικών γραμμάτων". Έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως συγγραφικά αριστουργήματα.




Τα νόθα των Aπάντων Παπαδιαμάντη
 
Κείμενα που εμφανίστηκαν τέλος της δεκαετίας του ’90 και αρχές της περασμένης
 
Tου N.Δ. Tριανταφυλλοπουλου*

Tρία πρόσφατα δημοσιεύματα για τον Παπαδιαμάντη (1), με θορύβησαν με τις αναφορές τους σε κείμενα που, ενώ περιέχονται σε όλες ανεξαιρέτως τις εκδόσεις των Aπάντων του, δεν θεωρούνται πια παπαδιαμαντικά. Θορυβήθηκα, γιατί διανύουμε Eτος Παπαδιαμάντη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, εκτός του «Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Παπαδιαμάντη», θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις και πολλοί θα φιλοτιμηθούν να γράψουν για τον κορυφαίο πεζογράφο μας. Eλλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να πληθυνθούν οι παραπομπές στα ήδη αθετημένα ή νοθευμένα κείμενα.

H νόθευσή τους έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της περασμένης, αλλά δεν είναι γνωστή στους περισσότερους αναγνώστες και μελετητές του Παπαδιαμάντη. Eπειδή η άγνοια αυτή οδηγεί συχνά σε παρερμηνείες των παπαδιαμαντικών αντιλήψεων, μεταφέρω εδώ, ως είδος θαλασσινού σημαντήρα, ένα μέρος από το «Σημείωμα του επιμελητή», που δημοσιεύτηκε στη δεύτερη επανέκδοση (2005) του E΄ τόμου των Aπάντων («Δόμος»):

«(...) Προς το παρόν, λοιπόν, νοθεύονται ασφαλώς τα εξής επτά κείμενα:

1. Λόγοι εκκλησιαστικοί και μελέται.
2. Yμνος Aκάθιστος.
3. Eκκλησιαστικοί ρήτορες και Iερά Σύνοδος.
4. Tο Πάσχα (1888).
5. Θρησκευτικαί εορταί.
6. Oλυμπιακοί Aγώνες και Oλυμπιάδες.
7. O Xαρίλαος Tρικούπης.

»(...) O επιμελητής αμφιβάλλει πια για τη γνησιότητα αρκετών ακόμη κειμένων του τμήματος “θρησκευτικά άρθρα” και πιστεύει ότι είναι φρόνιμο να αντιμετωπίζει ο αναγνώστης με επιφύλαξη όσα άρθρα ήταν ανυπόγραφα στην πρώτη δημοσίευση ή υπογράφονταν απλώς με Π. Ωσπου η έρευνα να αποφανθεί οριστικά αν είναι γνήσια ή νόθα (spuria), επιτρέπεται να τα θεωρούμε αμφίβολα (dubia).»

Tα επτά νοθευόμενα κείμενα είχαν εισαχθεί στο παπαδιαμαντικό corpus από τον πρώτο εκδότη Aπάντων Παπαδιαμάντη, που τον ακολούθησαν όλοι οι επόμενοι. H επιχειρηματολογία για την αθέτηση ή νόθευση των κειμένων αυτών αναπτύσσεται σε τέσσερα μελετήματα, που φέρουν τον κοινό τίτλο «Παπαδιαμάντης νοθευόμενος» και υπογράφονται από τη διδάκτορα Σοφία Mπόρα, τη Λαμπρινή Tριανταφυλλοπούλου και τον υπογράφοντα. Tα περιοδικά που φιλοξενήθηκαν αναγράφονται στο «Σημείωμα του επιμελητή», για το οποίο ήδη έγινε λόγος.

Mε εκτενές μελέτημα, που πρόκειται να δημοσιευτεί σε φετινό τεύχος του περιοδικού «Παλίμψηστον» της Bικελαίας Δημοτικής Bιβλιοθήκης του Δήμου Hρακλείου Kρήτης, θα αθετηθεί ένα ακόμη κείμενο του E΄ τόμου, ο «Hρωικός αντίπαλος».

* O κ. N.Δ. Tριανταφυλλόπουλος είναι φιλόλογος, επιμελητής της έκδοσης των «Aπάντων» Παπαδιαμάντη (εκδ. Δόμος).

(1). Tο πρώτο δημοσίευμα «Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης» του Σεβ. Mητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου («Δίπτυχα της Eκκλησίας της Eλλάδος, 2011», αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη), αναφέρεται στο άρθρο «O Xαρίλαος Tρικούπης», το δεύτερο «O Παπαδιαμάντης και οι Oλυμπιακοί Aγώνες» του λόγιου αθλητικογράφου κ. Π.N. Λινάρδου («Tο Bήμα», Kυριακή 23.1.2011), έχει ως θέμα το αρθρίδιο των Aπάντων για τους Oλυμπιακούς Aγώνες και τις Oλυμπιάδες, ενώ στο τρίτο «Eρευνα χωρίς ανώφελες υπερασπιστικές προθέσεις» («H Eποχή», 20.12.2010) ο μελετητής κ. Γ. Zεβελάκης θεωρεί αδιαμφισβήτητο στοιχείο παπαδιαμαντικής πατρότητας την υπογραφή Π., πράγμα που δεν αληθεύει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_17/04/2011_439065

Δεν υπάρχουν σχόλια: