Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Νύχτα τρόμου στο κέντρο της Αθήνας








Συνεχείς συγκρούσεις 
κουκουλοφόρων και αστυνομίας


Επεισόδια και συγκρούσεις όλη τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, με τους Αγανακτισμένους  να επιχειρούν πορείες, από διαφορετικά σημεία,  προς το Σύνταγμα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλατείας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Απλός κόσμος έριχνε λουλούδια στους Αγανακτισμένους βγαίνοντας από τα μπαλκόνια, επευφημώντας με τον τρόπο του την προσπάθεια τους να επανέλθουν στην πλατεία Συντάγματος, έπειτα από την πρωτοφανή επίδειξη βίας των αστυνομικών δυνάμεων.

Ομάδα Αγανακτισμένων, στη διάρκεια πορείας από το Γκάζι προς το Σύνταγμα, λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, προχώρησε σε κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84.


Η πλατεία Συντάγματος, είχε εκκενωθεί νωρίτερα από την αστυνομία, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούονται ανά τακτά διαστήματα με κουκουλοφόρους. Θέατρο των επεισοδίων κυρίως η Όθωνος και η περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία και σκηνές πολέμου στο Μετρό


Συνεχής η χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις για τις οποίες δεκάδες είναι οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και χημικών.

Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μετρό του Συντάγματος, όπου στήθηκε ένα πρόχειρο ιατρείο με μόλις ένα γιατρό και με τη βοήθεια των ανθρώπων του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις περίπου 500 ανθρώπων με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναζήτησαν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα χημικά και την ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή, στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα περί τα 2.000 άτομα, τα οποία οι αστυνομικοί, πετώντας κομμάτια από μάρμαρα, πέτρες και δακτυγόνα, είχαν εγκλωβίσει εντός του σταθμού.

Τελικά, με μεσολάβηση υπαλλήλων του Μετρό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ άφησαν τους εγκλωβισμένους να αποχωρήσουν, ενώ περί τους 400 ανθρώπους με προβλήματα και τραυματισμούς αποχώρησαν με συρμούς του Μετρό. Εντός του σταθμού παρέμειναν περίπου 100 τραυματίες, για τους οποίους γινόταν έκκληση για την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και για την αποστολή ασθενοφόρων, προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αργότερα το βράδυ έγινε δυνατό να αποχωρήσουν και αυτοί.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόνα βρουν χρήματα εντός του.

Με την εμφάνιση των αστυνομικών και τη χρήση χημικών ουσιών, οι ομάδες των κουκουλοφόρων διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, αλλά και προς την πλατεία Ομόνοιας, όπου εκτυλίχθηκαν οδομαχίες με τους αστυνομικούς. Τόσο στην Πανεπιστημίου όσο και στην Σταδίου, αλλά και στους γύρω δρόμους, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αριθμοί των επεισοδίων

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι έχουν γίνει 30 προσαγωγές και 11 συλλήψεις. Συνολικά 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί, τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».

Πηγή:
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=131175

Δεν υπάρχουν σχόλια: