Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Xιλιάδες «Αγανακτισμένοι» κατέκλυσαν την Αθήνα




Χιλιάδες διαδηλώνουν σε πλατείες της χώρας

Κατέκλυσαν το Σύνταγμα οι «αγανακτισμένοι»

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011 19:40
Τελευταία Ενημέρωση : 05/06/2011 21:52

Μεγαλειώδης είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» πολιτών στο Σύνταγμα, όπου από νωρίς συρρέουν πλήθη ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι μεγαλύτερη σε όγκο από κάθε άλλη φορά, καθώς πολίτες και από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος, πιστοί στο δεύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού.




Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν γεμίσει τους δρόμους πάνω και γύρω από την πλατεία, ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές Ευρωπαίων συμπολιτών τους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, την τρόικα καθώς και για την αυξανόμενη ανεργία, και τη λιτότητα.

«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Δεν έχω ξαναδιαδηλώσει ποτέ, αλλά βλέπω ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική, το μέλλον των παιδιών μου είναι αβέβαιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 40χρονος Γιώργος, κρατώντας στην αγκαλιά του τον 4χρονο γιο του.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές και ξένες σημαίες, διαμαρτύρονται για το μνημόνιο και για τα μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι να αλλάξουν μυαλά αυτοί που μας κυβερνούν» ανέφερε ο 77χρονος κ. Βασίλης.

«Είμαι χρεωμένος 40.000 ευρώ. Γιατί;", γράφει το κρεμασμένο στο στήθος πανό του ενός αγοριού, που συνοδεύεται από τους γονείς του. Η ελληνική σημαία είναι δεμένη στο αναπηρικό καροτσάκι ενός άλλου πολίτη. «Είμαι ανάπηρος στα πόδια, όχι στο μυαλό�» λέει.

Η προσέλευση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο άρχισε πριν την επίσημη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, στις 18.00, με αποτέλεσμα από νωρίς το κέντρο να είναι απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα.

Η πανευρωπαϊκή συνάντηση είναι διαδικτυακή. Προβάλλεται μέσω Ίντερνετ και στην αντίστοιχη κατάμεστη πλατεία της Ισπανίας, την Πλάθα Ντελ Σολ. «Η δική σας συγκέντρωση δείχνει πιο δυναμική από τη δική μας» αναφέρει Ισπανός «αγανακτισμένος» στο Facebook. «Είμαστε διαφορετικοί, αλλά ενωμένοι» σχολιάζουν οι Έλληνες ακτιβιστές.

Σημειώνεται πως το μνημείο του ’γνωστου Στρατιώτη περιβάλλεται για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων της χώρας. 

Χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και μοτοσικλετιστές, διαδηλώνουν στην καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώνονται τοπικές πορείες, με τους συγκεντρωμένων να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για αργότερα.
Στη συγκέντρωση κυριαρχούν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπάρχουν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Διαρκώς αυξάνεται ο κόσμος και στην Πάτρα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Λαμία, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο. Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριαρχούν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έχει προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία».

Οι «αγανακτισμένοι» βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας κάθε βράδυ εδώ και 12 μέρες, ενώ η σημερινή συγκέντρωσή τους ήταν η μεγαλύτερη.

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι «αγανακτισμένοι» του Ηρακλείου της Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Δυναμική ήταν και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους έδωσαν ένα ακόμα πιο ηχηρό «παρών» στη διαμαρτυρία.



Sunday, June 5, 2011 5:13:00 PM CEST

Tens of thousands protest 

outside 

Greek parliament







ATHENS, Greece (AP) — 

Tens of thousands of protesters have gathered in downtown Athens to protest outside parliament against the government's austerity policies and demand that the heavily indebted country stop paying its creditors.

Sunday's protest was the 12th in as many days, and organizers have vowed to make it the biggest in recent weeks.

Greece was saved from default with a €110 billion ($160 billion) bailout package of loans from the International Monetary Fund and European Union. In return, it imposed strict austerity measures last year, including public salary cuts, pension reductions and broad tax hikes.

The measures, however, have angered ordinary Greeks, sparking frequent protests.





Με νέα δυναμική

Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» κατέκλυσαν την Αθήνα και άλλες πόλεις


Αθήνα
Tεράστιο το πλήθος των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα για δωδέκατη ημέρα την Κυριακή, καθώς δεκάδες χιλιάδες έδωσαν το «παρών» μπροστά στη Βουλή με συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας. Η κινητοποίηση φαίνεται πως είναι η πολυπληθέστερη από το ξεκίνημα των συγκεντρώσεων. Εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι και στο Λευκό Πύργο, μεγάλη η συμμετοχή και στις κεντρικές πλατείες άλλων μεγάλων πόλεων.

Χτυπώντας κατσαρόλες και φυσώντας σφυρίχτρες -ακόμη και... βουβουζέλες- οι συμμετέχοντες φωνάζουν συνθήματα κατά του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας. 

Στην πλατεία ανεμίζουν, εκτός από τις ελληνικές, σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Αργεντινής -ενώ υπάρχουν ακόμη και πλακάτ υποστήριξης στην Υεμένη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Κοινοβούλιο είναι ενισχυμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ήδη ο αυξημένος αριθμός των σκηνών στην πλατεία το Σάββατο προϊδέαζε για το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Η προσέλευση στο Σύνταγμα ήταν μαζικότατη ήδη από τις πρώτες ώρες, ενώ κόσμος κάθε ηλικίας συνέχιζε να φτάνει στην πλατεία με μετρό, ποδήλατα ή και τα πόδια καθώς η κυκλοφορία οχημάτων είχε ουσιαστικά παγώσει για το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου.

Στόχος των συγκεντρωμένων είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει εκείνη της περασμένης Κυριακής, στην οποία είχαν λάβει μέρος δεκάδες χιλιάδες πολίτες -κάτι φαίνεται πως έχει επιτευχθεί, καθώς οι διαδηλωτές αναφέρουν πως ο κόσμος ξεπερνά τις 100.000.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με ηχηρές επιδοκιμάσιες ομάδα από μηχανάκια που έφτασαν στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 18:00. Εξίσου θερμά υποδέχθηκαν οι «Αγανακτισμένοι» ομάδα Αιγυπτίων που έφτασαν στην πλατεία κρατώντας πανό με το σύνθημα «από την Ταχρίρ μέχρι το Σύνταγμα, σας στηρίζουμε».

Στο Σύνταγμα έχουν φτάσει και κάποιοι «Αγανακτισμένοι» από άλλα μέρη της χώρας, ενώ δεύτερο «επίκεντρο» των συγκεντρώσεων είναι ο χώρος μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεντρώσεις της Κυριακής ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ημερών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων. Στο Ηράκλειο, οι αγανακτισμένοι μαζεύτηκαν στην πλατείας Ελευθερίας με τη συνοδεία κορναρισμάτων.

Στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, όπου η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 20:00, έχουν στηθεί περίπου οκτώ σκηνές ενώ εμφανίστηκαν και «καρναβαλικού» τύπου ομοιώματα πολιτικών. Συγκεντρώσεις αγανακτισμένων και σε Λάρισα, Λαμία, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Άργος.

Πριν το απόγευμα, μέλη του κινήματος επισκέπτονταν γειτονιές της Αθήνας για να κινητοποιήσουν τους κατοίκους, και σε ανάλογη μηχανοκίνητη «πορεία» θα προχωρούσαν οι «Αγανακτισμένοι» σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: