Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σπέκουλα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;








Η πολιτική αστάθεια και οι κατά ρυπάς διατυπώσεις περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής της στην δραχμή, δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Ούτως ή άλλως από την κατάρρευση των Leyman Brothers έως σήμερα, ο οικονομικός πόλεμος έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ισχυρός και από εμφύλιο με την χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Και βέβαια, δεν είναι κανείς που αμφιβάλει για τον θάνατο κοινωνιών, την στιγμή που η φτώχεια εξαπλώνεται ως επιδημία και οι άστεγοι «ξεχύνονται» στα απάγγεια των πολυκατοικιών.

Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει, είναι κάτι που υφίσταται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στην χώρα, με non paper, που έδειχναν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι αντίστοιχη των αριθμών ή των ποσοστών, την στιγμή που η κοινωνία και η εγχώρια αγορά σφαδάζει. Η πλασματική ευημερία με golden boys, νεόπλουτους δεν άργησε να καταρρεύσει. Απλώς, στην παρούσα φάση, τέλειωσαν τα ψέματα και εάν κάποιος από τους κυβερνώντες έχει την αξιοπρέπεια να κάνει τον απολογισμό, «πρώτος τον λίθον βαλλέτω».

Όσον αφορά στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, η πορεία των κρατήσεων είναι πτωτική και το μέλλον κρίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιο, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εκφράζουν πλέον απερίφραστα την απογοήτευσή τους και να μιλούν για μείωση περί το 30-50% ανά προορισμό.

Μπορεί η πρόσφατη εκτίμηση του ευρωβαρόμετρου να κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση, ανάμεσα στους προτιμώμενους τουριστικούς προορισμούς, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ανακουφίζει τους τουριστικούς φορείς, που ζητούν αυτόματη εξομάλυνση της κατάστασης, ενόσω η σπέκουλα για το ευρώ δεν ξεκινά από τα γραφεία της Βουλής, αλλά από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο.

Βέβαια, οι κραταιοί της παγκόσμιας οικονομίας, ήτοι οι G8 (οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών), έχουν ήδη μοιραστεί στο αναπτυξιακό μπλοκ και στο μπλοκ της λιτότητας. Οι μεν Barack Obama και Francois Holland δήλωσαν, κατά την πρόσφατη σύνοδο των G8, υπέρμαχοι της ανάπτυξης για να ανασχεθεί ο καλπασμός της ύφεσης και της ανεργίας. Οι δε Angela Merkel και David Cameron τάχθηκαν υπέρ της λιτότητας για την σταθεροποίηση του ευρώ, μόνο που ο τελευταίος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την στερλίνα. Παράλληλα, δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόταση Francois Holland για ευρωομόλογο και ούτε οι επιφυλάξεις, που εξέφρασε για την τοποθέτηση του Wolfgang Schäuble (Βολφγανγκ Σόιμπλε) ως επικεφαλής στο Eurogroup.

Ωστόσο, η επιμονή παραμονής της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, δεν έχει άλλο σκοπό, παρά την εξασφάλιση των δανειστών, γιατί όπως είπε την προηγούμενη βδομάδα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Cristine Langard «το κόστος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, θα κοστίσει στους εταίρους 1,3 δισ. ευρώ»…

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

http://www.traveltimes.gr/content/article/001/001004/3709.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: