Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ !!!


Παπαδήμος: 

'' Oι Ελληνες συνειδητοποιούν 

ποιo θα είναι το βιοτικό τους επίπεδο εκτός ευρωζώνης ''


«Η νέα κυβερνητική ομάδα θα έχει ελάχιστο περιθώριο ελιγμών»


 «Η νέα κυβερνητική ομάδα θα έχει ελάχιστο περιθώριο ελιγμών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος για την Ελλάδα της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου De Tijd. Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιέχει, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνέντευξη με τον τέως πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου και υποστηρίζεται πως «τα δύο παραδοσιακά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον σε θέση να ρυθμίσουν -από μόνα τους- τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Α. Τσίπρα, απειλεί «να βάλει φωτιά στα μπατζάκια τους».

«Το αποτέλεσμα της κάλπης θα έχει μεγάλη σημασία και για την Ευρώπη, διότι ο Α. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να καταγγείλει την δανειακή συμφωνία με την Ευρώπη».

Προστίθεται πως «σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δυναμική που διατηρούσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς δείχνει να παρουσιάζει κάμψη», ενώ «η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης» και «μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, οι Συντηρητικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας».

«Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται πιθανός», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο τέως πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. «Οποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο», συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαδήμος «παρακολουθεί πλέον ως παρατηρητής τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ιδανικό μείγμα μιας πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης».

«Στην πολιτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή η Ελλάδα υπάρχουν ήδη σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκφράζει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. "Και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων", προσθέτει.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδήμος «συνειδητοποιεί ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα». «Πρέπει να κερδίσουμε κάτι τέτοιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια", υπογραμμίζει».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «δεν προξενεί έκπληξη στον κ. Παπαδήμο το γεγονός ότι παρατηρείται μια κάμψη της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» και του αποδίδει δήλωση, σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες συνειδητοποιούν ποιό θα είναι το βιοτικό τους επίπεδο εκτός ευρωζώνης. Αυτό είναι καλό».

«Αλλά ο φόβος αυτός έχει και μια σκοτεινή πλευρά: Κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας», φέρεται να δηλώνει ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος, κατά την εφημερίδα, «δείχνει να φοβάται πραγματικά το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών».

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλα τα σημαντικά πολιτικά επιτεύγματα των τελευταίων εβδομάδων που στόχευαν στο να επαναφέρουν την Ελλάδα στην ίδια τροχιά με την Ευρώπη», τονίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Επίσης, «εκφράζει την ελπίδα του ιδίως η Γερμανία να υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα διάσωσης». Και φέρεται να διευκρινίζει: «Μόνον τότε μπορούμε να περιμένουμε καλά πράγματα».

Εμφανίζεται, επίσης «ιδιαίτερα ανήσυχος για το εντεινόμενο χάσμα που χωρίζει τους Ελληνες από τους Γερμανούς», καθώς, κατά δήλωσή του «πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο».

Τέλος, κατά το δημοσίευμα «ο Παπαδήμος πιστεύει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν αποτελούν κακή εξέλιξη για τους Ελληνες», επειδή «ο φόβος για μια κατάρρευση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας».

Πηγή: tovima


Reuters: 

Ο Παπαδήμος πίσω από τις σκληρές δηλώσεις Μπαρόζο 

για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!


Φωτογραφία για Reuters: Ο Παπαδήμος πίσω από τις σκληρές δηλώσεις Μπαρόζο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!


«Κοιτάξτε, εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερο να φύγει από αυτό, και αυτό βέβαια ισχύει για κάθε οργανισμό, θεσμό ή έργο». Αυτή ήταν η δήλωση - φωτιά που έκανε ο Μπαρόζο για την Ελλάδα, για να έρθει με τη σειρά του το Reuters να αποκαλύψει ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Παπαδήμος.  
Η ιστορία -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει ως εξής. Στις 11 Μαΐου, ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε μια δραματική δήλωση, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, μιλώντας στην ιταλική τηλεόαση. Ερωτώμενος για την επιστολή που του είχε στείλει ο Τσίπρας όπου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να ακυρώσει το σχεδιο διάσωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε:

«Κοιτάξτε, εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερο να φύγει από αυτό, και αυτό βέβαια ισχύει για κάθε οργανισμό, θεσμό ή έργο».

Ο Μπαρόζο δεν είχε τότε κατονομάσει την Ελλάδα, αλλά ήταν σχεδόν προφανές ότι μιλούσε για αυτήν και για μια πιθανή πλέον έξοδό της από το κοινό νόμισμα. Το αποτέλεσμα ήταν πανικός στις αγορές, και ένας γύρος σκληρών δηλώσεων κατά του Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το Reuters όμως, η περίφημη δήλωση Μπαρόζο κατά της Ελλάδας δεν ήταν προγραμματισμένη. Αντίθετα, ήταν το προϊόν πίεσης του Λουκά Παπαδήμου! Όπως γράφει το πρακτορείο, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας του να κάνει μια σκληρή δήλωση. Ο λόγος ήταν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν «απελπισμένος από τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ήθελε από τον Μπαρόζο να πει κάτι «ισχυρό» ώστε να ξυπνήσει τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς»

«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα» , είπε ανώνυμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι «δεν δούλεψε».

Διάψευση Παπαδήμου

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος, διέψευσε το άρθρο του Reuters:

«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm ο τέως πρωθυπουργός.

planet-greece
http://www.newsnow.gr/article/111527/Reuters-o-papadimos-piso-apo-tis-sklires-diloseis-mparozo-gia-exodo-tis-elladas-apo-to-evro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: