Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πρόταση για κατάργηση του ΑΠΕ: Το θράσος και η σύγκρουση συμφερόντων









Πρόταση για κατάργηση του ΑΠΕ: Το θράσος και η σύγκρουση συμφερόντων
 
 
22/05/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων με την οποία δεν βλέπω να ασχολείται κανείς στα σοβαρά.

Και όταν δεν ασχολείται κανείς σοβαρά με μια πολύ σοβαρή υπόθεση, οι εμπλεκόμενοι αποθρασύνονται.

Μια τέτοια περίπτωση πρωτοφανούς θράσους είναι και η εκ μέρους της κοινοπραξίας Συμβούλων του Δημοσίου Planet – Deloitte εισήγηση για κατάργηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η εταιρία Planet αυτοδιαφημίζεται ως «η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Συμβούλου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Έργων».
Η ίδρυσή της, το 1987, συμπίπτει με την έναρξη του έπους «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», τις συνέπειες του οποίου ζούμε τώρα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Δεν ισχύει το ίδιο (ο… οδυνηρός τρόπος) για την συγκεκριμένη εταιρία. Εν μέσω κρίσης, συνεχίζει να αρπάζει το ένα έργο μετά το άλλο, ροκανίζοντας συνεχώς δημόσιο και κοινοτικό χρήμα, προκειμένου να διεκπεραιώνει τον «ρόλο» που έχει επιφυλάξει στον εαυτό της και που δεν είναι άλλος από τον… «μετασχηματισμό του ελληνικού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος με στόχο την πραγματική σύγκλιση και την εναρμόνιση της χώρας με την Ε.Ε.»!

Όπως φαίνεται, τον τελευταίο καιρό έχει συστήσει κοινοπραξία με την βρετανικών συμφερόντων Deloitte.

Παρέα οι δυο τους αποφάσισαν πως μια χώρα όπως η Ελλάς δεν χρειάζεται να διαθέτει εθνικό πρακτορείο ειδήσεων – σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που προσέχουν τα δικά τους ειδησεογραφικά πρακτορεία ως κόρην οφθαλμού.

Προηγουμένως, η ίδια εταιρία είχε προτείνει και την κατάργηση της ΜΟΔ, της υψηλού επιπέδου Αρχής Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Και μάλιστα, αφού προηγουμένως ξεκοκάλισε και εξακολουθεί να ξεκοκαλίζει όλα τα έργα της – αν και υποτίθεται ότι η ΜΟΔ διαθέτει εξαιρετικά ικανά και εξειδικευμένα στελέχη για να κάνει τη δουλειά της χωρίς την βοήθεια εξωτερικών συμβούλων.

Σε μια άλλη περίπτωση, η Planet πρότεινε την συγχώνευση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Μέγαρο Μουσικής την ώρα μάλιστα που το Ίδρυμα Νιάρχου δημιουργεί μια εξαιρετική υποδομή για την Λυρική Σκηνή.

Η υπόθεση του ΑΠΕ αποτελεί την σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Αν όλες οι άλλες «προτάσεις» της συγκεκριμένης εταιρίας συμβούλων μπορούν να θεωρηθούν εκ του πονηρού (αφού έγιναν μετά το ξεζούμισμα των υπό κατάργηση φορέων και των κοινοτικών κονδυλίων), η υπόθεση του ΑΠΕ αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, προβάλλει και η σύγκρουση συμφερόντων. Γενική διευθύντρια της Planet, είναι η κ. Μάχη Καραγιάννη, σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου των Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε πλείστα όσα δημόσια αξιώματα, στο ίδιο διάστημα που η συγκεκριμένη εταιρία ανδρωνόταν και κυριαρχούσε.

Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το ανίκανο ελληνικό κράτος θεώρησε πως χρειάζεται συμβούλους για να του πουν τι θα κάνει με την ΜΟΔ, με το ΑΠΕ, με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κάποια εταιρία προτείνει πότε το ένα και πότε το άλλο – και όλα αυτά με τα λεφτά των άλλων.

Το πρόβλημα είναι πως η εταιρία που σαρώνει τα έργα (και τα κοινοτικά χρήματα) διοικείται από συγγενικό πρόσωπο δημόσιου λειτουργού.

Το γεγονός ότι ουδείς έχει ενοχληθεί από αυτήν την ανωμαλία, είναι προφανές ότι αποθράσυνε τα στελέχη της εταιρίας και τους επέτρεψε να διανοηθούν ότι η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Αφού δηλαδή η συγκεκριμένη εταιρία άρπαξε έργα εκατομμυρίων ευρώ από όλα τα υπουργεία – ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών – αφού με την παρουσία της εξουδετέρωσε την ΜΟΔ, μπλέκοντας συνεχώς στα πόδια της και κάνοντας τη δουλειά των εξειδικευμένων στελεχών της (οι οποίοι όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν μόνο με τον μισθό τους), τώρα μας συνιστά να μείνουμε και χωρίς ΜΟΔ και χωρίς ΑΠΕ.

Μια ματιά αρκεί να ρίξει κανείς στα έργα και στα υποέργα που έχει αναλάβει η Planet και θα του σηκωθεί η τρίχα της κεφαλής.

Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013», η περίφημη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης δεν προλαβαίνει να αναθέτει έργα στην εν λόγω εταιρία, προκειμένου να μας… αναμορφώσει.

Η Planet έχει αναλάβει σύμβουλος για την υποστήριξη της ΕΥΔ και προφανώς άλλες τόσες ΕΥΔ να ιδρυθούν, άλλες τόσες δουλειές θα αναλάβει η Planet.

Ένα παράδειγμα: Έγινε δεκτή η προσφορά της για την Υποστήριξη της ΕΥΔ σε δράσεις που αφορούν τους Γενικούς Στόχους 1 και 2» των Αξόνων Προτεραιότητας 10 «Τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης», 11 «Τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου» και 12 «Τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου» σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 4/2002 (ΦΕΚ 3/Α/14-1-2002) «Εκτέλεση ενεργειών τεχνικής βοήθειας - στήριξης και διαχείριση των αντίστοιχων πόρων» (ΦΕΚ 3/Α/14-1-2002) και τη με αρ. πρωτ. 51540/ΕΥΣΣΑΑΠ/3628/1211-2010 (ΦΕΚ1856/Β/26-11-10) ΥΑ.).

Καταλάβατε τίποτε; Δεν χρειάζεται! Αρκεί που κατάλαβαν αυτοί που θα εισπράξουν - 118.000 ευρώ μόνο για το συγκεκριμένο έργο (λέμε τώρα).

Από εκεί, όμως, ως την κατάργηση του ΑΠΕ επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επωφελούνται των κοινοτικών κονδυλίων, πάει πολύ.

Είναι προφανές ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας του οικονομικού εισαγγελέα…

http://www.elzoni.gr/html/ent/264/ent.22264.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: