Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αλλάζει η εικόνα της τουρκο-ισραηλινής αερομαχίας: Όλα τα νέα στοιχεία






Αλλάζει η εικόνα της τουρκο-ισραηλινής αερομαχίας: Όλα τα νέα στοιχεία

Μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που έδωσε το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την ανακοίνωσή του περί "αναχαίτισης ιασραηλινού μαχητικού F-15 που είχε διαβεί την όριο γραμμή και είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου", δίνουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ελληνικές πηγές (οι οποίες έθεσαν και σχετικό αποδεικτικό υλικό υπ’όψιν του defencenet.gr το οποίο δεσμευθήκαμε για ευνόητους λόγους να μην το δημοσιοποιήσουμε) τα ισραηλινά μαχητικά που προκάλεσαν το επεισόδιο με τα τουρκικά την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου ήταν τελικά ΔΥΟ και όχι ένα όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι. Επίσης δεν ήταν F-15, αλλά ήταν δύο F-16 Sufa της τελευταίας έκδοσης με σύμμορφες δεξαμενές και βέβαια οπλισμένα με ισραηλινά βλήματα Python.

Και το σημαντικότερο όλων: Δεν πέταξαν επάνω από τα Κατεχόμενα, δηλαδή δεν πέταξαν επάνω από χερσαίο έδαφος, αλλά πέταξαν στον υποτιθέμενο «εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ» πάνω από την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

Όντως τα τουρκικά F-16 καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή, αλλά και όταν έφτασαν δεν πλησίασαν ιδιαίτερα: Έφτασαν μέχρι τα 15 μίλια, οπότε άρχισε ένας ιδιότυπος «προειδοποιητικός» ηλεκτρονικός πόλεμος μεταξύ τους και αποχώρησαν αμφότερες οι δυάδες. Πϊσω από τα δύο ισραηλινά μαχητικά βρισκόντουσαν σε αναμονή άλλα δύο, του ίδιου τύπου στα ανοικρά του Λιβάνου.

Γιατί εκεί ειδικά πήγαν οι Ισραηλινοί; Μα για να στείλουν το μήνυμα το οποίο από την πρώτη στιγμή μετέδωσε το defencenet.gr: Ότι «πετούσαν με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του κυπριακού εναέριου χώρου και δεν ήταν αυτοί που παραβίαζαν το FIR ενός ανύπαρκτου κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, αλλά τα τουρκικά μαχητικά».

Ο λόγος που συνέβησαν όλα αυτά ήταν απλός: Οι τουρκικές απειλές κατά των εταιρειών που θέλουν να προχωρήσουν σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η παρουσία των ισραηλινών μαχητικών ακριβώς σε αυτή την περιοχή είχε ακριβώς αυτή την έννοια: Δεν είναι δική σας η περιοχή είναι της Κύπρου. Και θα επιστρέψουμε αν χρειαστεί.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το Τελ Αβίβ χρησιμοποιεί «χωρίς δεύτερη κουβέντα» την στρατιωτική του ισχύ για να γίνουν πιο πειστικές οι θέσεις του και να προστατευθούν τα συμφέροντά του.

Αυτό σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα, όπου σε μια ακόμα επίδειξη φοβικής πολιτικής το ΥΠΕΞ για το ίδιο θέμα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι τουρκικές θέσεις δεν γίνονται δεκτές από την διεθνή κοινότητα. Υπενθυμίζεται, σχετικά, ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το Δεκέμβριο 2011, επιβεβαίωσε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ για σύναψη διμερών συμφωνιών και εκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου και προέτρεψε όπως αποφεύγονται οιαδήποτε απειλή ή ενέργεια εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ ή οιαδήποτε πηγή σύγκρουσης ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Συμπεριφορές όπως αυτή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τα ίδια είπε του ΥΠΕΞ και όταν η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση αδειών για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι εκεί. Κατατρόμαξαν στην Άγκυρα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=42318&Itemid=139

Δεν υπάρχουν σχόλια: