Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη οι ηγέτες της G8, δήλωσε ο Ομπάμα



«Πολύ σημαντικές οι εκλογές»
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη οι ηγέτες της G8, δήλωσε ο Ομπάμα
 
 
Να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κάλεσε του Ευρωπαίους ηγέτες ο Ομπάμα     
 

Την ομόφωνη θέση της G8 υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
«Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα» είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνεται πως η Ευρωζώνη θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο κατεπείγουσα από ό,τι πριν από δυόμισι χρόνια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο, ο Ομπάμα είπε πως πιστεύει ότι υπάρχει αυξημένη αποφασιστικότητα από μέρους των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Kάλεσε, ωστόσο, τις ευρωπαϊκές χώρες «να συντονίσουν αποτελεσματικότερα» τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες στις ΗΠΑ».

«Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από την μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη» είπε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσφέρθηκε να αποστείλει ομάδα τεχνικών συμβούλων στην άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξάγεται αύριο, Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς προστασίας για να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδεθεί με μία στρατηγική για την ανάπτυξη.

«Η καλή είδηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 υπήρξε γενική συναίνεση» ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την ανάγκη μίας «ισορροπημένης προσέγγισης».


Μπαρόζο: «Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι οι εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα «είναι για το μέλλον της χώρας», καθιστώντας σαφές ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στο πακέτο οικονομικής στήριξης.

«Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, κατά συνέπεια θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μαζί μας. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις» ανέφερε ο κ.Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι εντός της Ευρωζώνης υπάρχουν ακόμη 16 χώρες τα συμφέροντα των οποίων πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν ότι θα κάνουν «το παν για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», επαναλαμβάνοντας τη σημασία «τήρησης των δεσμεύσεων» από την ελληνική πλευρά.

«Ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση που θα μπορεί να λειτουργήσει» ανέφερε o B.Σόιμπλε, «ενθαρρυντικό μήνυμα» για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα ζητά ο Πιερ Μοσκοβισί.

http://www.sofokleous10.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: