Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ρωμαικός και όχι μακεδονικός ο τάφος της Αμφίπολης;

ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ :
ΟΛΓΑ ΠΑΛΑΓΓΙΑ  Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Παν/μιου Αθηνών στο STAR

"Πιστεύω ότι προκειται για δημόσιο ταφικό μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής που συνδέεται με την μάχη στους Φιλίππους όπου συγκρούστηκαν το 42 πΧ. οι στρατοί από τη μία του Οκταβιανού Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου και από την άλλη του Βρούτου και του Κάσσιου, των δολοφόνων του Ιούλιου Κάισαρα. Οι νικητές (Οκταβιανός Αύγουστος, Μάρκος Αντώνιος) πιθανώς έθαψαν τους νεκρούς τους στο στρατόπεδό τους στην Αμφίπολη".


Ρωμαικός και όχι μακεδονικός ο τάφος της Αμφίπολης; Με ποια μάχη συνδέεται;

 Ρωμαικός και όχι μακεδονικός ο τάφος της Αμφίπολης; 

Με ποια μάχη συνδέεται;


Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης. Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη σύζυγό του Ρωξάνη, μέχρι τον επικεφαλής του στόλου του Νέαρχο.
Όπως και για τον δημιουργό του τύμβου. 

Ο τάφος είναι όντως μακεδονικός ή μήπως είναι ρωμαϊκός; Και με ποια μεγάλη μάχη της Ιστορίας συνδέεται;

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Όλγα Παλαγγιά μιλώντας στην κα Τσαπανίδου στο Star και στην εφημερίδα Τα Νέα, θεωρεί πως ο τάφος είναι ρωμαϊκός και πως οι Καρυάτιδες είναι το κλειδί για τις απαντήσεις.

«Κλειδώνουν τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή και όχι νωρίτερα από τον 1ο αιώνα π.Χ. Είναι αρχαϊστικές, δηλαδή φορούν λοξό ιμάτιο, όπως οι αρχαίες κόρες, αλλά το κεφάλι τους μοιάζει κλασικό και το έχει φτιάξει ο Πραξιτέλης. Πρόκειται για μία σύνθεση που συνηθιζόταν στα ρωμαϊκά χρόνια από την αγάπη για το παρελθόν», τόνισε.

«Τέτοιου είδους γλυπτική δεν υπάρχει επ’ ουδενί σε μακεδονικούς τάφους. Σφίγγες σε τάφους συναντούμε στην αρχαϊκή Αθήνα, αλλά όχι στα κλασικά χρόνια. Επομένως είναι περίεργο να τις βρίσκουμε σε μακεδονικό τάφο. Αντίθετα, στα ρωμαϊκά χρόνια δεν υπάρχουν μόνο σε τάφους αλλά αποτελούν το σύμβουλο του αυτοκράτορα Αυγούστου (ιδρυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας). Οι Καρυάτιδες ήταν το αγαπημένο του διακοσμητικό στοιχείο», λέει.

Όσο για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στην Αμφίπολη σύμφωνα με τη θεωρία αυτή; «Οι πεσόντες από τη μάχη των Φιλίππων» εκτιμά η Όλγα Παλλαγγιά. «Στους Φιλίππους συγκρούστηκαν το 42 πΧ. οι στρατοί από τη μία του Οκταβιανού Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου και από την άλλη του Βρούτου και του Κάσσιου, των δολοφόνων του Ιούλιου Κάισαρα. Οι νικητές (Οκταβιανός Αύγουστος, Μάρκος Αντώνιος) πιθανώς έθαψαν τους νεκρούς τους στο στρατόπεδό τους στην Αμφίπολη. Ίσως να χρησιμοποίησαν και μάρμαρο Θάσου. Αυτό το μνημείο έχει τόνους μαρμάρου, ενώ οι μακεδονικοί τάφοι ήταν κατασκευασμένοι από ασβεστόλιθο με επίχριση. Μαρμάρινες ήταν μόνο οι πόρτες τους», λέει.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν όντως συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων δεν χάσαμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο που σχετίζεται με μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ιστορίας, δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο μνημείο και δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει».

"Αντίστοιχο μνημείο υπάρχει στη Ρώμη και εκεί σε τύμβο και πιθανότητα θα υπάρξει και τέταρτος θάλαμος. Το μνημείο θα πρέπει να ήταν δημόσιο ώστε να μπορούσε να αποδώσει τιμή στους ενταφιασμένους όποιος το επιθυμούσε».

Υπομονή λοιπόν...

Πηγή Star
http://www.filathlos.gr/component/k2/item/21165-amfipoli-maxi

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 1916

Πιθανότατα οι παρακάτω φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την θεωρία για ρωμαϊκό μνημείο.

Ξάφνου θυμήθηκε η ελληνική πολιτεία τον τάφο της Αμφίπολης, όταν το 1916 οι Βρετανοί στρατιώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και άνοιξαν ορύγματα, επιδείκνυαν τα κρανία που έβρισκαν εκεί! (φωτογραφίες από τα βρετανικά στρατιωτικά αρχεία - Amphipolis 1916 and macedonian tombs).




facebook/Αντώνιος Καπετάνιος

Καταρρίπτεται – Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.

Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.

Ξεκίνησε από μια ανάρτηση στο facebook και έχει κάνει το γύρο του ελληνικού ίντερνετ (2 φορές) μέσα σε λίγες μέρες.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να σταματήσει σε μια ανάρτηση στο fb και σύντομα έγινε το αγαπημένο θέμα σε σελίδες και blogs. Όλοι έτρεξαν να πάρουν μερίδιο από την ανακάλυψη.
Η ανάρτηση που σχολιάζουμε, είναι η παρακάτω.Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.
Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.
Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.
Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.
ΠΗΓΗ

Οποιαδήποτε αναφορά για το ξακουστό τάφο της Αμφίπολης είναι τουλάχιστον, ανακρίβεια ή γκάφα.
Αρκεί μια ματιά για να καταλάβουμε ότι ο τάφος που βλέπουμε στις φωτογραφίες με τους Βρετανούς, δεν είναι ο ίδιος τάφος.

Καταρρίπτεται - Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που εισβάλουν στον τάφο της Αμφίπολης.

Μερικές τρανταχτές διαφορές, που βγάζουν μάτια είναι:

1. Στις παλιές φωτογραφίες δεν υπάρχουν οι δύο πλαϊνοί τοίχοι.
2. Ο τοίχος που εμποδίζει την είσοδο στον τάφο της Αμφίπολης, είναι χτισμένος μπροστά από την καμάρα, ενώ στις παλιές φωτογραφίες κάτω από την καμάρα.
3. Οι πέτρες της καμάρας, δεν έχουν καμιά ομοιότητα.

Όλες οι φωτογραφίες, είναι από το IWM (Imperial War Museums) και ενώ η φωτογραφία με τα κρανία είναι από την περιοχή της Αμφίπολης, οι άλλες δύο που απεικονίζουν την είσοδο ενός τάφου και τους Βρετανούς, δεν είναι από εκεί. Σύμφωνα με το IWM οι φωτογραφίες με την είσοδο του τάφου, είναι από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι πολύ μακριά από την Αμφίπολη, (μια ωρίτσα δρόμος, ίσος και λιγότερο) αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον τάφο της Αμφίπολης.
Μέσα στο χαμό των αναρτήσεων, γιατί ο τάφος της Aμφίπολης πουλάει και ο καθένας γράφει το κοντό και το μακρύ του, κάποιος προσπάθησε να συνδέσει αυτές τις φωτογραφίες από το IWM, με την Αμφίπολη, και τα κατάφερε μέχρι ενός σημείου. Οι φωτογραφίες διαδόθηκαν εν ριπή οφθαλμού.

http://ellinikahoaxes.gr/2014/09/25/καταρρίπτεται-φωτογραφίες-βρετανών/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: