Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί τα νύχια μας μπαίνουν στο δέρμα των δαχτύλων των ποδιών μας




Γιατί τα νύχια μας μπαίνουν στο δέρμα των δαχτύλων των ποδιών μας
Η ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση νυχιού είναι μια συχνή πάθηση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, που προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Πρόκειται για μια σοβαρή και επώδυνη βλάβη, που προκαλεί έντονο πόνο, οίδημα, ερυθρότητα έως και φλεγμονή.
Του
ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ειδικού Ποδολόγου - Ποδοθεραπευτή
Στην περίπτωση της ονυχοκρύπτωσης το παρωνύχιο μολύνεται από βακτηρίδια και μύκητες και σταδιακά υπερτρέφεται και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει σαν «να μπαίνει μέσα» στο δέρμα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ονυχοκρύπτωση με την ονυχοκύρτωση. Η διαφορά τους αφορά στην κυρτότητα του κεράτινου δίσκου. Στην ονυχοκρύπτωση ο κεράτινος δίσκος είναι ομαλός, με ελαφρά κυρτότητα, ενώ στην ονυχοκύρτωση η κυρτότητα του κεράτινου δίσκου είναι πολύ έντονη.
Αιτιολογία
Τα αίτια της ονυχοκρύπτωσης φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικά. Ορισμένα από τα αίτια που έχουν μέχρι σήμερα επισημανθεί είναι τα εξής:
  Υπεριδρωσία των ποδιών και κακές συνθήκες καθαριότητας και αερισμού.
  Στενά παπούτσια και κακής ποιότητας κάλτσες που δεν αλλάζονται συχνά.
  Πολύωρη ορθοστασία ή πολύωρη βάδιση χωρίς εναλλαγή υποδημάτων και καθαρισμό των ποδιών (φαντάροι).
  Ορμονικές διαταραχές (έναρξη περιόδου στα κορίτσια, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση κλπ.).
  Λάθος τρόπος κοπής των νυχιών.
  Παχυσαρκία.
  Παραμορφώσει της κυρτότητας των νυχιών.
• Διάφορες δυσμορφίες και δυσπλασίες νυχιών (οστρακοειδές, ελικοειδές νύχι).
 Παχυονυχία.
  Κοιλονυχία.
  Ονυχομυκητίαση, ψωρίαση.
  Υπερπλασία, υπερτροφία μεγάλου δακτύλου.
  Μολύνσεις από βακτηρίδια και μύκητες (πόδι αθλητή).
Κλινική εικόνα
Η κλινική εικόνα στην ονυχοκρύπτωση εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης:
->Στάδιο 1: Το παρωνύχιο παρουσιάζει ελαφρά φλεγμονή, μικρό πρήξιμο και πονάει. Το νύχι  αρχίζει να «βυθίζεται» μέσα στο δέρμα. Ο ασθενής αισθάνεται ελαφρά ενόχληση.
->Στάδιο 2: Το παρωνύχιο μολύνεται από βακτηρίδια και μύκητες, η φλεγμονή αρχίζει να κάνει κοκκίωμα και το νύχι διεισδύει εντός της μάζας του παρωνυχίου. Ο ασθενής πονάει έντονα.
->Στάδιο 3: Το παρωνύχιο έχει πολύ μεγάλο κοκκίωμα, με ροή πύου και ορού, ενώ το νύχι είναι τουλάχιστον κατά 30% χωμένο στο δέρμα.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης μπορεί να εφαρμοσθεί στο στάδιο 1 και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις του Σταδίου 2. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί οι εξής μέθοδοι συντηρητικής αντιμετώπισης:
Η Μέθοδος καθαριότητας - αντιβιοτικών:
Ο ασθενής κάνει θερμό λουτρό δύο φορές την ημέρα. Πλένει το δάκτυλο καλά και καθαρίζει τα παρωνύχια με μια ειδική οδοντιατρική βούρτσα. Παράλληλα παίρνει αντιβιοτικά για 10 μέρες και κάνει τοπική χρήση αντιβιοτικού και μυκητοκτόνου για 30 ημέρες. Η μέθοδος έχει επιτυχία περί το 80% στα πρώτα στάδια.   
Διορθωτικά ελάσματα νυχιών:
Είναι η ιδανική λύση για ίαση χωρίς υποτροπές σε καταστάσεις φλεγμονών και εμπύων νυχιών με κοκκώδη ιστό. Με τη θεραπεία των ελασμάτων προκαλείται απαλλαγή του υπονυχίου από το νύχι και συνεπώς υπάρχει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Ανάλογα με το σχήμα και την ποιότητα του νυχιού, χρησιμοποιούνται διαφορετικά «διορθωτικά ελάσματα» ορθονυχίας. Δεν ενοχλούν καθόλου και δεν προκαλούν πόνο ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τον αθλητισμό. Γνωστές μέθοδοι θεραπείας, αναίμακτες και εντελώς ανώδυνες, είναι με πλαστικά ή ατσάλινα ελάσματα.
Μέθοδος περίδεσης με ταινία (band-aid method):
Πρόκειται για εφαρμογή ταινίας λευκοπλάστ με τέτοιον τρόπο ώστε να ανοίγουν τα χείλη του παρωνυχίου αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το παρωνύχιο και να αερίζεται ο χώρος, οπότε υποχωρεί η φλεγμονή. Χρειάζεται εμπειρία και εξάσκηση για την επιτυχία της μεθόδου. Η μέθοδος δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, δεν έχει δημοσιευθεί ή ανακοινωθεί πουθενά (ιατρικώς), παρά μόνο στην αγγλική Wikipedia, και τα αποτελέσματα είναι άγνωστα.
Καυτηρίαση με φαινόλη (phenolisation) ή με νιτρικό άργυρο (silver nitrate):
Πρόκειται για παλιές μεθόδους, χρονοβόρες, επώδυνες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης εμπεριέχει πολύ μεγάλη γκάμα από επιλογές και χειρουργικές τεχνικές. Η ποικιλία επιλογών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πρώτον, εξαρτάται από το πότε εφευρέθηκε η μέθοδος. Δεύτερον, εξαρτάται από το ποιος ασχολείται με το περιστατικό. Τι επάγγελμα και ειδικότητα έχει; Τρίτον, εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τέταρτον, από τον υγειονομικό χώρο όπου θα γίνει η θεραπεία. Πάντως σήμερα επικρατούν στην Ιατρική οι εξής χειρουργικές μέθοδοι:
• Μερική και ολική αφαίρεση του κεράτινου δίσκου.
• Μέθοδος Vandenbos
• Μέθοδος της πλάγιας σφηνεκτομής.
• Μέθοδοι ριζικής ονυχεκτομής.
Πρόληψη
Μια σταγόνα πρόληψης είναι καλύτερη από ένα ωκεανό θεραπείας. έτσι λοιπόν πρέπει να φροντίζουμε:
α) Να περιποιούμαστε τα νύχια μας, καθαρίζοντας τα με επιμέλεια και κόβοντάς τα με τον σωστό τρόπο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους (κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών).
β) Να αποφεύγουμε σκληρά και στενά παπούτσια.
"Ο γιατρός σας"
από "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: