Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιοξειδωτικά σύμμαχοι στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες



Αντιοξειδωτικά
σύμμαχοι στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες



Το οξειδωτικό στρες είναι ένας εχθρός από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να προστατευθούμε, καθώς καθημερινά δεχόμαστε από παντού οξειδωτικά «πυρά»: το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η κακή διατροφή αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του.
Τι είναι, όμως, το οξειδωτικό στρες και πώς μπορούμε να προασπίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια σ' αυτό;
Το οξειδωτικό στρες είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός μας υπερπαράγει ελεύθερες ρίζες. Κι ενώ οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά μέσω του μεταβολισμού, η υπερβολική παραγωγή τους, που προκύπτει από την επίδραση διαφόρων επιβαρυντικών παραγόντων, αποτελεί μία ιδιαίτερα βλαπτική διαδικασία για το σώμα μας. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, οι ελεύθερες ρίζες στρέφονται κατά των ίδιων των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα τη φθορά του οργανισμού, την πρόωρη γήρανση και, πιο μακροπρόθεσμα, την εμφάνιση χρονιών νοσημάτων.
Ωστόσο, στη μάχη μας κατά του οξειδωτικού στρες δεν είμαστε μόνοι. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν συστατικά των τροφών τα οποία, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα τους, δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, γι' αυτό και αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα διατροφικό μας σύμμαχο κατά της πρόωρης γήρανσης.
Η χώρα μας είναι από τις πιο προνομιούχες, καθώς υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας. Βέβαια, αντιοξειδωτικά περιέχονται και σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται κατ' εξοχήν στη χώρα μας, όπως είναι το ελαιόλαδο, το κρασί και τα προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε και στον ελληνικό καφέ. Αν και είναι αγαπητός για το μοναδικό του άρωμα και την ιδιαίτερη του γεύση, στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό μεταξύ των διαφόρων ροφημάτων, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών για το σώμα μας.
Ο ελληνικός καφές περιέχει πολυφαινόλες, μία κατηγορία αντιοξειδωτικών με έντονη αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη συμπλήρωση της καθημερινής αντιοξειδωτικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, το καβούρδισμα στο οποίο υπόκεινται οι κόκκοι του ελληνικού καφέ οδηγεί στην παραγωγή κι άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται μελανοϊδίνες, οι οποίες μάλιστα προσδίδουν στον καβουρδισμένο καφέ το έντονο καφέ χρώμα του.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα απολαύσετε τον ελληνικό σας καφέ, σκεφτείτε ότι κάθε φλιτζανάκι σας δίνει περίπου  150mg αντιοξειδωτικών ουσιών.
Και μην ξεχνάτε: αυτή την ποσότητα αντιοξειδωτικών ο ελληνικός καφές μάς την προσφέρει σχεδόν χωρίς θερμίδες, καθώς το φλιτζανάκι των 50ml περιέχει μόνο 1 θερμίδα, ενώ παράλληλα η καφεΐνη που προσλαμβάνουμε μας βοηθά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση τις στιγμές της ημέρας που την έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι στην εργασία αλλά και κατά την οδήγηση.
Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να κάνουμε σε καθημερινή βάση ένα αντιοξειδωτικά «δώρο» στον εαυτό μας, γεμίζοντας  το τραπέζι μας με τροφές και ροφήματα πλούσια στα πολύτιμα αυτά στοιχεία τα οποία μας βοηθούν να διατηρούμαστε γεμάτοι υγεία και ευεξία.

Κατερίνα Βάμβουκα
MSc, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

"woman's enigma"

Δεν υπάρχουν σχόλια: