Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Θρίαμβος του Τσίπρα και καταισχύνη του Σαμαρά


Θρίαμβος του Τσίπρα και καταισχύνη του Σαμαρά
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
 πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής
  
Ο ελληνικός λαός πανηγυρίζει ασυγκράτητος απολύτως δικαιολογημένα. Δεν τον φόβισε η συνεχής κατατρομοκράτηση του ούτε οι χυδαίες απειλές των τραμπούκων της απέναντι πλευράς. Έμεινε όρθιος στην απόφασή του να γυρίσει σελίδα και είναι αυτός, επομένως, ο πρώτιστος νικητής των εκλογών. Έρχεται δεύτερη η ταχύτατη σε ενέργειες κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναγνωρίζει απόλυτα την τεράστια συμβολή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συγκρότηση Υπουργικού Συμβουλίου με ικανές και άφθαρτες προσωπικότητες.
Οι ηττηθέντες εξακολουθούν να ασχημονούν, αλλά και να… κινδυνολογούν! Απερίσκεπτα και ανεύθυνα, ονειρευόμενοι μια εντελώς ανέφικτη ρεβάνς. Το δράμα τους συνίσταται στο ότι αγνοούν το ενδεχόμενο που υποφώσκει (το «υποβόσκει» το θεωρώ αδόκιμο και κακώς, κάκιστα επικράτησε) να διασπαστεί -και μάλιστα σύντομα- η ΝΔ.
Ο αρχιφιλόδοξος Σαμαράς, ο οποίος μετέτρεψε τη συντηρητική παράταξη σε ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ ΜΠΡΑΒΩΝ, δεν είναι πια ανεκτός από νουνεχείς βουλευτές και εχέφρονα στελέχη. Και οι μεν και τα δε ενοχλήθηκαν σφόδρα από τη μη παράδοση της πρωθυπουργίας στον νέο πρωθυπουργό της πατρίδας μας. Σημειώνω το πασίγνωστο, ότι ο τέως εθελόδουλος πρωθυπουργός έλαμψε επί δυόμισι χρόνια διά της απουσίας του από το Κοινοβούλιο, απαξιώνοντάς το. Ούτε ο ίδιος εμφανίστηκε έστω και μία φορά στη Βουλή για να απαντήσει σε γενικευμένη συζήτηση αρχηγού κόμματος ούτε αρκετοί υπουργοί του καταδέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και επερωτήσεις βουλευτών, ενώ άλλοι έστελναν κάποιον υποκόμη τους με τίτλο «υφυπουργού», προκειμένου να διεξαχθούν ορισμένες συζητήσεις.
Την Τετάρτη η «Αυγή» αναδημοσίευσε μια θαυμάσια γελοιογραφία του Πάνου Μαραγκού στο «Έθνος», που ταιριάζει γάντι με τη φυγή του Σαμαρά. Ένας ρεπόρτερ σπεύδει να τον προλάβει και τον ρωτάει: «Και γιατί δεν παρέδωσες την πρωθυπουργία της χώρας στον Τσίπρα;». «Δεν μου την έχει παραδώσει ακόμα η Μέρκελ!», απάντησε, φεύγοντας αστραπιαία με δύο μεγάλες και ασήκωτες βαλίτσες! (Τέλεια και ως σχεδίασμα είναι η απαράμιλλη αυτή γελοιογραφία. Θερμά συγχαρητήρια στον… δράστη.)
Η νέα κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον νέο πρωθυπουργό έχει τσαγανό. Και τολμάει να γίνεται δυσάρεστη στο Ιερατείο των γερμανοκρατούμενων Βρυξελλών. Πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα η κατάθεση τεσσάρων τριαντάφυλλων στο Μνημείο Πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου τα ανθρωπόμορφα τέρατα του Χίτλερ είχαν εκτελέσει διακόσιους έλληνες πατριώτες. Πράξη εξόχως συμβολική που στρέφεται άμεσα εναντίον των σημερινών απογόνων τους, θυμίζοντάς τους πεντακάθαρα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, την καταστροφή των υποδομών της χώρας μας και την υπεξαίρεση πολυτιμότατων πολιτιστικών αγαθών, υποχρεώσεις που αρνούνται πεισματικά να εκπληρώσουν.
Δεύτερη θαρραλέα κίνηση της νέας κυβέρνησης ήταν η διαμαρτυρία της για τις κυρώσεις της Κομισιόν εναντίον της Ρωσίας χωρίς να ερωτηθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρώσεις αιφνίδιες και εξ υφαρπαγής που πλήττουν και την Ελλάδα, η οποία πρέπει να θεωρείται «ισότιμος εταίρος». Πρώτο φιλελληνικό αποτέλεσμα εκ μέρους της Ρωσίας ήταν να καλέσει στη Μόσχα ο Σεργκέι Λαβρόφ τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ανοίγονται έτσι σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες «θα αποκτήσουν νέα δυναμική».
Ταυτόχρονα, και παρά τις διαφωνίες Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική της σκληρής λιτότητας» σε τηλεφωνική συνομιλία με πρωτοβουλία Ομπάμα για να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές. Τηλεφωνική επικοινωνία σε κλίμα ιδιαίτερα θερμό.
Σουλτς και Ντάισελμπλουμ ήρθαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα και είχαν συζητήσεις εκτός θεσμικού πλαισίου με τον πρωθυπουργό και παράγοντες της αντιπολίτευσης. Παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες και τις γνωστές απαιτήσεις των δανειστών, είναι ορατή η διαφοροποίηση των απόψεων που διατύπωναν τον τελευταίο καιρό ευρωπαίοι οικονομολόγοι και διανοούμενοι. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 149 έδρες και η πλειοψηφία του στη Βουλή με 162 έδρες μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες άνοιξε τη λεωφόρο για σχεδόν κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη. Αρκεί να υπάρξει συντονισμός στις δηλώσεις μελών της νέας κυβέρνησης. Συντονισμός, αλλά και εγκράτεια σε φλυαρίες και απεραντολογίες.
Κρίσιμο θέμα για τη νέα κυβέρνηση είναι η επιλογή του προσώπου του ανώτατου άρχοντα της χώρας μας. Την Τετάρτη, στο δίωρο μετά τα μεσάνυχτα του Αιμίλιου Λιάτσου, η παμπόνηρη Μαριέττα Γιαννάκου, αφού φρόντισε πρώτα να καλύψει τα νώτα της επικρίνοντας τον Σαμαρά, ισχυρίστηκε ότι είναι σημαντικότερος ως Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Το οξύμωρο αυτού του ισχυρισμού είναι προφανές. Διότι θα αποκτήσουμε ευκολότατα άλλον Επίτροπο στην Ευρωβουλή εξίσου ικανό. Άλλον Αβραμόπουλο όμως δεν θα βρούμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το λέω αυτό, επειδή είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της ΝΔ, όντας ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΕΧΘΡΟΣ του Σαμαρά τον οποίο και θα συντρίψει. Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται πλήρως το συμφέρον της δικομματικής του κυβέρνησης, όπως άλλωστε και ο Καμμένος. Καθότι ένας Σαμαράς που θα καιροφυλακτεί είναι και θα είναι λίαν επικίνδυνος για την πατρίδα μας. Όσο για τον όντως μέγα σκηνοθέτη του κινηματογράφου Κώστα Γαβρά, δεν τον θεωρώ -και λόγω ηλικίας- κατάλληλο γι' αυτό το αξίωμα.

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: