Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το άγχος προκαλεί υπέρταση στους μεσήλικες

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες



Το άγχος προκαλεί υπέρταση στους μεσήλικες
Έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες της κατάθλιψης σε άτομα που επέζησαν από καρδιακή προσβολή
Οι άνθρωποι κυριολεκτικά μπορούν να αρρωστήσουν εξαιτίας της στενοχώριας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, το υπερβολικό άγχος μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης υπέρτασης, ιδιαίτερα στους μεσήλικες άντρες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μεσήλικες άντρες που αισθάνονται μεγάλη ένταση και άγχος, κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να αποκτήσουν πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πιέσεως, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που διατηρούν την ψυχραιμία τους και παραμένουν ήρεμοι.
Ερευνητές, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια μελέτη σχετικά με τις συνέπειες της κατάθλιψης, του θυμού και της μοναξιάς, επικρότησαν την μελέτη, καθώς αυτή ενισχύει τη δική τους άποψη, ότι τα έντονα συναισθήματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μελέτη», είπε η Nancy Frasure Smith, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, η οποία έχει μελετήσει τις συνέπειες της κατάθλιψης σε άτομα που επέζησαν από καρδιακή προσβολή. «Πρόκειται για δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο, που επιβεβαιώνει ότι ο ψυχολογικός παράγοντας έχει αντίκτυπο στο σώμα».
«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι για ό αντιμετωπιστεί το άγχος που ταλαιπωρεί τους μεσήλικες, θα πρέπει η γιατροί να συστήσουν θεραπείες χαλάρωσης   και   άλλα   ψυχολογικά προγράμματα που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της αρτηριακής πιέσεως», γράφει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Jerome Η. Markovitz του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπίρμιγχαμ.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.123 άντρες και γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, εξέπληξε πολλούς ειδικούς. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι το συναίσθημα του θυμού δεν συνεπάγεται την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.
Το άγχος προμηνύει πρόβλημα υπέρτασης -που θα εμφανιστεί μετά 20 χρόνια- μόνο στην περίπτωση που η ανησυχία ξεπερνά τα όρια και μόνο για τους άντρες ηλικίας 45 έως 59 ετών. Οι πιο ηλικιωμένοι και οι γυναίκες όλων των ηλικιών δεν διατρέχουν κίνδυνο. Παλαιότερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε αποκαλύψει ότι το υπερβολικό άγχος είναι επικίνδυνο για ανάπτυξη υψηλής πιέσεως και από τις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σ' αυτή τη μελέτη ήταν εργαζόμενες και μάλιστα επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα και κατ' επέκταση με αρκετό άγχος.
«Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί στη νέα μελέτη η αρτηριακή πίεση των γυναικών δεν επηρεάστηκε από το άγχος», επισημαίνει ο Markovitz.
Οι ερευνητές για να επιτύχουν την μέτρηση του άγχους μελέτησαν διάφορα αισθήματα, όπως νευρικότητα, ταραχή, υπερένταση, σφίξιμο και ανυπομονησία.
«Είναι πιθανό το αίσθημα άγχους να οφείλεται σε φυσικές μεταβολές του σώματος και όχι σε άλλους λόγους», γράφει ο δρ Thomas G. Pickering του Ιατρικού Κέντρου Cornell της Νέας Υόρκης, στο κύριο άρθρο που συνόδευε τη μελέτη.
Ο δρ Pickering επισημαίνει ότι τα αισθήματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Έτσι, λοιπόν, οι σωματικές διαφορές των ανδρών, ίσως να αποτελούν την πραγματική αιτία της υψηλής πιέσεως. Όσο για το αίσθημα του άγχους ίσως να αποτελέσει μια ψυχολογική παρενέργεια και όχι την αιτία.
Ο δρ Redford B. Williams, διευθυντής στο κέντρο ερευνών του Πανεπιστημίου Duke στο Durham, επιμένει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να γνωρίσουμε αν ο περιορισμός του άγχους μπορεί πράγματι να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και συνεπώς τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας.
Ο Williams, επιφανής επιστήμονας, ερευνητής στο χώρο των συναισθημάτων και των καρδιοπαθειών, έχει δημοσιεύσει μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι κυνικοί, δύσπιστοι και θυμωμένοι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της υπέρτασης της καρδιοπάθειας και του θανάτου.
Τον περασμένο μήνα η κα Smith του Πανεπιστημίου McGill δημοσίευσε μελέτη όπου αποδεικνυόταν ότι όσοι ασθενείς παρέμειναν μετά την καρδιακή προσβολή σε κατάσταση κατάθλιψης, κινδύνευαν τέσσερις φορές περισσότερο να πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες μετά το επεισόδιο, σε σύγκριση μ' αυτούς που έμειναν ήρεμοι και χαλαρωμένοι.
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι μετά την καρδιακή προσβολή, αυξημένο κίνδυνο θανάτου διατρέχουν άτομα που αρνούνται με κάθε τρόπο να διατηρήσουν στενές κοινωνικές επαφές. Η κα Smith κατηύθυνε μελέτη όπου λαμβάνουν μέρος 1.600 άτομα τα οποία επιβίωσαν από καρδιακή προσβολή. Στόχος της είναι να διαπιστώσει αν η προσφορά ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του θανάτου.
" Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: