Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΛΙΤΖΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΣΟΪΜΠΛΕ ή PACTA SUNT SERVANDA και REBUS SIC STANDIBUS








ΛΙΤΖΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΣΟΪΜΠΛΕ
ή
PACTA SUNT SERVANDA και REBUS SIC STANDIBUS
Έξω αστραπόβροντα
Βροχή με το κανάτι.
Στην αίθουσα ΣΙΝΑ δευτεροετείς φοιτηταί της Νομικής Αθηνών.
Δεν βλέπουν τ' αστραπόβροντα. Δεν ακούν την βροχή.
Τα λόγια του Λιτζερόπουλου, καθηγητού Ενοχικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών τους έχουν απορροφήσει.
-Κύγιοι - το ρο δεν μπορούσε να το πει - Κύγιοι, έτσι μας προσφωνούσε.
-Κύγιοι υπάρχει μια βασική και θεμελιώδης αρχή στις συναλλαγές. Αυτή αποτελεί την προστασία των συναλλαγών. Χωρίς αυτή η μελλοντικές υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα θα κλόνιζαν την συναλλακτική πίστη. Και ποια είναι αυτή η βασική αρχή;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Είναι η Αρχή ότι ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.
Είναι η Λατινική Αρχή του PACTA SUNT SERVANDA.(σημείωση kgrek : Αυτήν πρόσφατα μας προέβαλε ο γνωστός μας κ. Σόϊμπλε προκειμένου να μας υπενθυμίσει την υποχρέωση της Ελλάδος και της κυβέρνησής της…)
Χωρίς την Αρχή αυτή ασφάλεια στις συναλλαγές δεν υπάρχει.
Η αίθουσα φωτίστηκε από φως αστραπής. Η βροχή ρυθμικά κτυπούσε τα ψηλά παράθυρα της αίθουσας. Να και ο ήχος της βροντής.
Εμείς όμως εκεί. Καρφωμένο το βλέμμα στον Καθηγητή.
Κρατούσαμε σημειώσεις. Τα στυλό μας καταχωρούσαν στο τετράδιο την θεμελιώδη Αρχή. PACTA SUNT SERVANDA. ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.
Τέλειωσε η πρώτη ώρα του Ενοχικού Δικαίου.
Ο καθηγητής κατέβηκε απ την έδρα να ξεκουραστεί.
Εμείς κατεβάσαμε τα στυλό. Ώρα για διάλειμμα.
Δεν καταλάβαμε πότε πέρασε το ακαδημαϊκό τέταρτο -χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης ώρας στην παράδοση- και ο Λιτζερόπουλος επανήλθε να συνεχίσει την παράδοση.
Ανοίξαμε τα σημειωματάρια μας. Τα στυλό ανά χείρας. Σε ετοιμότητα
-Όμως ,Κύγιοι, θα ήτο προκλητική η δέσμευση, συνέχισε ο Λιτζερόπουλος, η δέσμευση του ενός εκ των συμβαλλομένων κάτω από ορισμένες συνθήκες. Θα ήταν απαράδεκτη και ηθικώς ανεπίτρεπτη η ΕΜΜΟΝΗ τινός των συμβαλλομένων να ζητά την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην περίπτωση ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.
Εμείς οι φοιτηταί σταματήσαμε το γράψιμο. Σηκώσαμε το κεφάλι. Κρεμαστήκαμε απ τα λόγια του Καθηγητού. Το προαισθανόμασταν. Κάτι σημαντικό θα μας έλεγε ο σεβαστός Καθηγητής μας.
Μας κοίταξε έναν, έναν. Χαμογέλασε και είπε
-Μεταβολή των συνθηκών. Μάλιστα Κύγιοι. Οι Συμφωνίες γίνονται κάτω από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Και ισχύουν όσο ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Τώρα μόλις μάθατε την ρήτρα REBUS SIC STANDIBUS.
Όταν ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ οι συνθήκες κάτω απ΄ τις οποίες έγιναν οι συμφωνίες, οι συμφωνίες ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ή ΝΑ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ. Αυτό απαιτεί το ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ.
Είναι δε Νομικώς απαράδεκτο (Κατάχρηση Δικαιώματος) αλλά και ηθικά ανεπίτρεπτο η συνέχιση των συμφωνηθέντων εφ' όσον ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΣ μετεβλήθησαν οι συνθήκες.
Ξανάρχονται στη μνήμη μου τα λόγια αυτά του Καθηγητού μου.
Σήμερα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, λόγω της υφισταμένης κρίσεως, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, αν θέλετε το παραδέχεσθε, κυρίως ΝΟΜΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Θα βρεθεί άραγε κάποιος από μας τους Έλληνες να πει στους Αξιωματούχους της Ευρώπης ότι η Αρχή του PACTA SUNT SERVANDA έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την ρήτρα REBUS SIC STANDIBUS;;;;;;;;;
Εγώ τα γράφω. Έτσι για να ξέρουμε που βρισκόμαστε.................
Θεοφάνης Γραικιώτης , Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: