Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Αγαπητοί συμπολίτες...

Η παρούσα ανοιχτή επιστολή δεν έχει στόχο να απαντήσει συνολικά στα προβλήματα όπως το χρέος, την Τρόικα, την αυτονομία της εσωτερικής πολιτικής κ.λπ. Συντάχθηκε από την αρχισυντακτική ομάδα του ThePressProject με μοναδικό σκοπό να τοποθετηθεί επί των προγραμματικών δηλώσεων. Όσοι συμφωνούν ας την κοινοποιήσουν. 
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς στην πιο δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη.

Πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζοντας τη σκληρή γραμμή που επιβάλλει η Γερμανία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου παράταση του μνημονίου, θέτοντας ένα νέο, ακόμα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέδειξε υπομονή μέχρι την Τετάρτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα, θέλοντας ξεκάθαρα να προλάβει τις εξαγγελίες Τσίπρα στην ελληνική Βουλή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ πιέζει επίσης τον πρωθυπουργό καλώντας τον να φανεί διαλλακτικός τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην αλλαγή εντός της ευρωζώνης. Ο ΔΟΛ του Ψυχάρη και ο ΠΗΓΑΣΟΣ του Μπόμπολα προεξοφλούν μέσω των μέσων τους από το πρωί του Σαββάτου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει το πρόγραμμά του με χρονοδιάγραμμα τετραετίας.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων, εγχώριων και διεθνών, η νέα κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποδείξει ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σέβεται την εθνική εντολή και υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο αποτελεί το ελάχιστο ανθρωπιστικό πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να εφαρμοστεί ολόκληρο και άμεσα σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε ουσιαστική υποχώρηση θα μετατρέψει τη νέα κυβέρνηση σε συνέχεια του συστήματος της μεταπολίτευσης το οποίο τιμωρήθηκε από τους Έλληνες πολίτες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η στιβαρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων ημερών μας γεμίζει ελπίδα ότι όσα γράφονται από τους εκπροσώπους του διεφθαρμένου συστήματος ενημέρωσης εκφράζουν απλά την επιθυμία των ιδιοκτητών τους. Η δέσμευση του Γιάνη Βαρουφάκη για σταθερή στάση μέχρι να κάνουν πίσω οι πιστωτές -στρατηγική την οποία υπερασπίζεται πολλά χρόνια τώρα- οφείλει να αποτελέσει την εγγύηση του νέου συμβολαίου που θέλει να υπογράψει με τους πολίτες η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς.

Οι Έλληνες πολίτες που κατασυκοφαντήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι οι «σπάταλοι τεμπέληδες του νότου» και ότι τα μνημόνια που επιβλήθηκαν υπήρξαν όχημα για την σωτηρία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, άσχετα αν ονομάστηκαν πακέτα σωτηρίας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης (τότε που οι Ευρωπαίοι είχαν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες από ένα GREXIT) έχει απολέσει πολύτιμες ευκαιρίες να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και για το συμφέρον των πολιτών της. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των πιο έγκυρων αναλυτών επισημαίνουν ότι το σπάσιμο της de jure άρρηκτης ένωσης της ευρωζώνης θα σήμαινε νομοτελειακά το τέλος της. Αν η Ελλάδα επιμείνει τώρα θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες, όχι μόνο να παραμείνει εντός του ευρώ αλλά και να πυροδοτήσει τις αλλαγές που θα βελτιώσουν συνολικά την βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει υπό το βάρος των εκβιασμών κινδυνεύει να ενταφιάσει τις διαδικασίες αλλαγής που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες της περιφέρειας.

Πέραν όμως των τεχνικών και διαπραγματευτικών οφελών που θα αποκομίσει μια κυβέρνηση που κοιτάζει στα μάτια τους πολίτες, η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς οφείλει να επιμείνει στο ανθρωπιστικό της πρόγραμμα και για λόγους ηθικής, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την κρίσιμη αυτή στιγμή το ρόλο της προάσπισης των αξιών της αριστεράς.

Οι αποφάσεις που θα πάρει τις επόμενες ώρες ο νέος πρωθυπουργός θα έχουν αντίκτυπο στην ιστορική συνέχεια του προοδευτικού χώρου, όχι μόνο εντός της χώρας.

Η ΕΟΚ αρχικά δημιουργήθηκε ως ένωση εθνών και όχι νομισματικών αξιών. Στόχος της καταστατικά υπήρξε η προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ανθρώπων και όχι κεφαλαίων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Ευρώπη πήρε λάθος δρόμο όταν προχώρησε στη νομισματική ένωση χωρίς προηγούμενα να έχει εξασφαλίσει μια ελάχιστη πολιτική δομή και τούτο έχει αναγνωριστεί ακόμα και από τη Γερμανία. Η σταθερή στάση της Ελλάδας σε αυτή την κρισιμότατη συγκυρία μπορεί να στρίψει ολόκληρη την Ευρώπη προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία παρά τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας που έχει εσφαλμένα επιβάλει, έχει κάνει μικρά βήματα τα τελευταία 3 χρόνια για την εσωτερική της αναδιάρθρωση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να την βοηθήσει να ανοίξει το διασκελισμό της, αν τα κράτη της ΕΕ ενδιαφέρονται ειλικρινώς για την επιβίωσή της.

Οι πολίτες αμφισβήτησαν το αφήγημα των «τεμπέληδων, σπάταλων και επιπόλαιων Ελλήνων» και προσήλθαν στις κάλπες γνωρίζοντας πολύ καλά ποιο ήταν το διακύβευμα των εκλογών. Η μέχρι σήμερα αταλάντευτη στάση της κυβέρνησης έχει ανορθώσει το φρόνημα των Ελλήνων, κάτι που φάνηκε και από την πρωτοφανή συγκέντρωση υπέρ της κυβέρνησης στην Πλατεία Συντάγματος. Μια συγκέντρωση που ήταν σε μέγεθος μεγαλύτερη από οποιαδήποτε επιχείρησε να οργανώσει αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν σπάσει το συμβόλαιο με το λαό η συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης θα είναι μεγαλειώδης.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι αυτή που θα κάνει τώρα το βήμα προς τα πίσω. Καμία συζήτηση για την επιβίωση της ευρωζώνης δεν μπορεί να ξεκινήσει αν και τα δύο μέρη δεν είναι έτοιμα να συνομιλήσουν.

Το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη από αυτούς που εκπροσωπούν την αριστερά. Μια οπισθοχώρηση τώρα θα χρεωθεί σε αυτή. Η αριστερά δεν ζήτησε ποτέ την εξουσία για την εξουσία. Αυτό είναι ίδιον άλλων πολιτικών χώρων. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να προασπίσει σταθερά τις θέσεις για τις οποίες ψηφίστηκε. Η στάση αυτή θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον όποια και αν είναι η έκβαση της τωρινής διαμάχης. Αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο μονόδρομος της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα. Για οτιδήποτε άλλο υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να αναλάβουν την περαιτέρω δέσμευση στους ολιγάρχες και στα ξένα κέντρα.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξή μας προκειμένου να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στα συμφέροντά των πολλών. Η σταθερή απαίτησή μας για ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας θα είναι καταλύτης θετικών εξελίξεων.

Η υποστήριξή μας μέσω των καναλιών επικοινωνίας που δεν ελέγχονται από τους ολιγάρχες αλλά και η παρουσία μας στους δρόμους και στις τοπικές κοινωνίες είναι επιβεβλημένη. Η διαρκής κινητοποίηση και υποστήριξη στα φιλολαϊκά μέτρα είναι η μεγαλύτερη εγγύηση σταθερότητας και αποφασιστικότητας

Σας καλούμε να πάρετε ξεκάθαρη και ηχηρή θέση, προασπιζόμενοι το μέλλον μιας Ελλάδας κυρίαρχης μιας Ευρώπης ανθρώπινης, μιας κοινωνίας δημοκρατικής.


Η αρχισυντακτική ομάδα του ThePressProject
http://www.thepressproject.gr/article/72615

Δεν υπάρχουν σχόλια: