Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Στρος-Καν : «Καταστροφικά» τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός προς κάποιους ευρωπαίους ηγέτες 

«Καταστροφικά» τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο

Ο Στρος-Καν απευθύνεται «στους γερμανούς φίλους του» για την Ελλάδα


Με επιστολή του στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά και παραλήπτες τους «γερμανούς φίλους του», όπως τους ονομάζει, ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν ασκεί κριτική για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ο Ολάντ στάθηκε στο ύψος του. Η Μέρκελ αντιμετώπισε αυτούς που δεν ήθελαν συμφωνία με κάθε κόστος. Είναι προς τιμήν τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα βρεθεί ένα σχέδιο που θα μειώνει ή θα απομακρύνει εντελώς τον κίνδυνο ενός Grexit. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι καλοδεχούμενο».

Έτσι ξεκινά η επιστολή του Στρος-Καν -που σύμφωνα με κάποιους παρά τα σκάνδαλα διατηρεί το βλέμμα του στραμμένο στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο Στρος-Καν, όμως, εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης. Οι όροι της συμφωνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης, σημείωνει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Αυτό που συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής, προσθέτει, «ήταν για μένα βαθύτατα καταστροφικό, εάν όχι και το τελειωτικό χτύπημα».

Ο Στρος-Καν παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιοι που θα χαρούν με αυτή την εξέλιξη. Αναφέρεται πρώτα στους «κοντόφθαλμους», ο εθνικισμός των οποίων τους εμποδίζει να δουν πέρα από τα δικά τους σύνορα, όπως αναφέρει. Στη συνέχεια αναφέρεται σε όσους βλέπουν μακριά, οι οποίοι -όπως λέει- βλέπουν πέρα από τα δικά τους σύνορα, αλλά επιλέγουν να μην στηρίξουν την κοινότητα που βρίσκεται πιο κοντά τους και στρέφονται σε άλλους.

«Και ύστερα υπάρχουν αυτοί, σαν εμένα, που δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο και σε αυτούς απευθύνομαι τώρα. Στους γερμανούς φίλους μου που πιστεύουν στην Ευρώπη που κάποτε μαζί θελήσαμε. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ευρωπαϊκή κουλτούρα. Σε αυτούς που γνωρίζουν ότι οι χώρες που αποτελούν το περίγραμμά της και των οποίων τα ιστορικά βιβλία μιλούν γενικά μόνο για συγκρούσεις, έχουν διαμορφώσει μία κοινή κουλτούρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Μια κουλτούρα όχι πιο πλούσια από άλλες, όχι πιο ένδοξη, όχι πιο ευγενική, αλλά όχι και λιγότερο» σημειώνει ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ. 

«Αλλά ο δαίμονας που μας κάνει να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος δεν είναι ποτέ μακριά» προειδοποιεί. «Αυτό συνέβη στη διάρκεια του μοιραίου Σαββατοκύριακου. Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το εάν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν καλοδεχούμενα, νόμιμα, αποτελεσματικά, κατάλληλα, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω εδώ είναι το πλαίσιο στο οποίο αυτό το τελεσίγραφο που εκδόθηκε δημιούργησε μία κατάσταση παράλυσης» γράφει.

Ότι ο ερασιτεχνισμός της ελληνικής κυβέρνησης και η σχετική απραξία των προκατόχων της ήταν απαράδεκτος, αυτό το δέχομαι, σημειώνει. «Ότι ο συνασπισμός των πιστωτών υπό τους Γερμανούς ήταν εξοργισμένος από αυτή την κατάσταση, το κατανοώ» τονίζει. «Αλλά αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες έμοιαζαν να ενδιαφέρονται περισσότερο να αρπάξουν την ευκαιρία μιας ιδεολογικής νίκης πάνω σε μία ακροαριστερή κυβέρνηση, εις βάρος της διάσπασης της Ένωσης».

Γιατί σε αυτό καταλήγουμε, σημειώνει ο Στρος-Καν. «Με το να μετράμε τα δισεκατομμύριά μας αντί να τα χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε, με το να μη δεχόμαστε να αποδεχθούμε μία μάλλον προφανή απώλεια με το να μεταθέτουμε συνεχώς οποιαδήποτε δέσμευση για μείωση του χρέους, με το να προτιμούμε να ταπεινώσουμε έναν λαό επειδή δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και να βάζουμε τη δυσαρέσκειά μας -όσο δικαιολογημένη και αν είναι- πάνω από τα σχέδια για το μέλλον, στρέφουμε την πλάτη μας σε αυτό που θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη» επισημαίνει.

«Ξοδεύουμε όλη την ενέργειά μας σε εσωτερικές συγκρούσεις με τον κίνδυνο να προκαλέσουμε τη διάσπαση» προειδοποιεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Στρος-Καν επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα για το ευρώ «και γρήγορα».

«Μη μου πείτε ότι περιμένετε να σώσετε την Ευρώπη με το να επιβάλλετε απλά κανόνες λογικής διαχείρισης [...] Μη μου πείτε ότι, εάν έτσι είναι και κάποιοι δεν θέλουν να το ξέρουν, ότι απλά θα συνεχίσετε το ταξίδι σας χωρίς αυτούς. Το να βασίζεστε στον Βορρά δεν αρκεί για να σας σώσει. Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, χρειάζεστε ολόκληρη την Ευρώπη για να επιζήσετε. Διχασμένοι είμαστε πολύ μικροί» τονίζει.

«Για να επιζήσει ανάμεσα σε γίγαντες η Ευρώπη πρέπει να φέρει κοντά όλες τις περιοχές που περικλείονται ανάμεσα στους πάγους του Βορρά, τα χιόνια των Ουραλίων και τις άμμους του Νότου. Σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τις ρίζες μας και να δούμε τη Μεσόγειο, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ως τη δική μας θάλασσα» τονίζει.

«Η Ευρώπη στην οποία ελπίζω, πρέπει φυσικά να έχει κανόνες και πειθαρχία για την κοινή μας ζωή, αλλά πρέπει να έχει και πολιτικό σχέδιο που να υπερβαίνει και να δικαιολογεί αυτούς τους περιορισμούς. Αυτό είναι κάτι που όλοι μοιάζουν να έχουν ξεχάσει. Το ευρωπαϊκό μοντέλο μπορεί να είναι πρότυπο για αυτούς που αρνούνται να μπουν στο ίδιο καλούπι με όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά για να είναι πρότυπο, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει όραμα, να υψωθεί πάνω από τη μικροπρέπεια, να παίξει τον ρόλο της στην παγκοσμιοποίηση και -εν συντομία- να συνεχίσει να διαμορφώνει την Ιστορία» καταλήγει.


http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500013461

Δεν υπάρχουν σχόλια: