Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ : Απτόητοι από το «ΟΧΙ» οι δανειστές μας



Απτόητοι από το «ΟΧΙ» οι δανειστές μας
 
Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ

Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής (5-7-2015) ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε για άλλη μια φορά το «ΟΧΙ», και μάλιστα με μη αναμενόμενη πλειοψηφία. Αυτό το βροντερό «ΟΧΙ» έχει πολλούς αποδέκτες και έδειξε ότι δεν υπάρχουν πλέον διαμορφωτές της κοινής γνώμης που να μπορούν να επηρεάζουν μεγάλη μερίδα του λαού μας. 

Το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κατεστημένο επιστράτευσε κάθε μέτρο και κάθε πρόσωπο υπέρ του «ΝΑΙ», νομίζοντας ότι έτσι θα καταγάγει περιφανή νίκη και εξουθένωση του λαού. Αρχιστράτηγος στην προσπάθεια υπερψήφισης του «ΝΑΙ» ήταν ο μεγάλος «δημοκράτης» πρόεδρος της Κομισιόν, ο γνωστός μας κ. Γιούνκερ. Η απόφαση των ψηφοφόρων να ρίξουν στην κάλπη το «ΟΧΙ», δίνοντάς του υπεροχή περίπου 23 μονάδων, χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης από τους πολιτικούς αναλυτές. Προσωπικά έχουμε τη γνώμη ότι ο ελληνικός λαός, βλέποντας να συνασπίζονται υπέρ του «ΝΑΙ» πολιτικοί, ΜΜΕ, μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, σκέφτηκε ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας στη διάλυση δεν είναι δυνατόν να θέλουν το καλό της χώρας μας και του ελληνικού λαού.

 Έτσι, η υποστήριξη του «ΝΑΙ» από τους Μητσοτάκη, Σαμαρά, Βενιζέλο, τα κανάλια και τις δεξιές εφημερίδες απομάκρυνε τον λαό από το «ΝΑΙ». Όλος αυτός ο κόσμος που υποστήριξε το «ΝΑΙ» με κινδυνολογίες και αστεία επιχειρήματα, αυτοί προκάλεσαν τη μεγάλη πλειοψηφία του «ΟΧΙ». Ίσως αυτή η άποψη να προκάλεσε την απόφαση του κ. Σαμαρά να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ. Γιατί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είχε καμιά άλλη σχέση με την ηγεσία της ΝΔ. Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που έφεραν στην εξουσία τον κ. Τσίπρα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προφήτευσαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια εξάμηνη αριστερή παρένθεση. Και τώρα βλέπουμε ότι η εξάμηνη αυτή παρένθεση παραμένει ακλόνητη στην εξουσία, ενώ εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ταπεινοί προσκυνητές της ευρωλαγνείας και πρόθυμοι εκτελεστές των εντολών της «τρόικας» και πάσης επιθυμίας της ηγεσίας της ΕΕ, της Ευρωζώνης και της διοίκησης της ΕΚΤ και όλων των κοινοτικών αξιωματούχων.

Με το «ΟΧΙ» ο λαός μας έστειλε πολλά και σε πολλούς μηνύματα. Και πρώτα στους αναξιόπιστους πλέον διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Πολλοί έπαψαν να διαβάζουν πλέον εφημερίδες και άλλοι σταμάτησαν να παρακολουθούν ειδήσεις και σχόλια από την τηλεόραση. Όλοι, σχεδόν, προτιμούν να διαμορφώνουν μόνοι τους γνώμη από την καθημερινότητα που βιώνουν. Την τελευταία βδομάδα προ του δημοψηφίσματος, με το κλείσιμο των τραπεζών, η καθημερινότητα του Έλληνα, και κυρίως των συνταξιούχων, έγινε «βίος αβίωτος». Αυτή την άστοχη απόφαση της κυβέρνησης οι ταλαιπωρημένοι πολίτες την απέδωσαν στην απειρία των αρμόδιων υπουργών. Και ελάχιστα επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην κ. Μέρκελ και στο ΔΝΤ, και γενικά στους δανειστές μας, το μήνυμα είναι: Επιτέλους, να τελειώνει η λιτότητα και η εξαθλίωση.
Η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί από όλους ότι υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή και εξοντωτική για την οικονομία μας και προκάλεσε ύφεση και εξαθλίωση. Το «ΟΧΙ» προβλημάτισε ορισμένους πολιτικούς ηγέτες (όπως, π.χ., τον γάλλο Πρόεδρο Ολάντ) αλλά και αξιωματούχους της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, που τώρα άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο και την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας με λιγότερο σκληρά μέτρα και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τις δικές της προτάσεις. Αυτό δημιουργεί κάποιες ελπίδες. Το «ΟΧΙ» έφερε και μια σοβαρή αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης έφυγε και υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο εξίσου ικανός κ. Τσακαλώτος. Έτσι ικανοποιήθηκε μια όχι και τόσο κρυφή απαίτηση των δανειστών μας, να αντικατασταθεί ο «προκλητικός» Βαρουφάκης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους ευρωπαίους πολίτες ως ο σκληρός ηγέτης μιας μικρής χώρας που τόλμησε να συγκρουστεί με τα άγρια θηρία της εξίσου «άγριας Δύσης». Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος απέναντι στους δανειστές μας, αλλά του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθειά του για ανασύνταξη της οικονομίας της χώρας μας και να δώσει πνοή ζωής στον καταβασανισμένο ελληνικό λαό. Η ομιλία του κ. Τσακαλώτου κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών γέννησε σε όλους πολλές ελπίδες ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του απλού και ανήμπορου έλληνα πολίτη. Ακόμη, το «ΟΧΙ» στέλνει και μήνυμα στους λαούς που στενάζουν υπό το βάρος του κερδοσκοπικού κατεστημένου που έχει εδραιωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στους λαούς αυτούς το «ΟΧΙ» δείχνει τον σωστό δρόμο.Οι αντιδράσεις των διεθνών παραγόντων στις συζητήσεις της νύχτας 7/7 προς 8/7 συνοψίζονται ως εξής:

α) Παρέμβαση του Ομπάμα, που ζήτησε συμφωνία με πακέτο μεταρρυθμίσεων που να οδηγούν την Ελλάδα σε ανάπτυξη, βιωσιμότητα του χρέους και χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ασφυξίας ρευστότητας που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας. Θετική θέση.

β) Γαλλική Προεδρία (Ολάντ): Πρόταση για συμφωνία για βραχυπρόθεσμη παράταση - γέφυρα, δηλαδή παράταση τουλάχιστον διάρκειας δύο μηνών για την επίτευξη οριστικής, βιώσιμης συμφωνίας που να ικανοποιεί και τους δανειστές και την Ελλάδα. Δηλαδή, πρόταση με συγκερασμό απόψεων, όχι όμως και για οριστική λύση του προβλήματος.

γ) Μέρκελ και οι ακολουθούντες τη γραμμή της Γερμανίας δανειστές μας (δηλαδή η πλειοψηφία των δανειστών) απτόητοι απαιτούν την υπογραφή νέου Μνημονίου ή έξοδο από το ευρώ. Η θέση αυτή αποτελεί ωμό εκβιασμό για την Ελλάδα. Γεγονός που πιστοποιεί ότι η Γερμανία παίζει άσχημο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Και πέραν αυτού ουδέν.

Αυτά όσον αφορά τις εξελίξεις. Και το τελικό αποτέλεσμα ίσως το μάθουμε σήμερα το βράδυ. Πάντως, στις συζητήσεις της νύχτας της περασμένης Τρίτης, η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε χωρίς έγγραφες προτάσεις. Σοβαρό διαπραγματευτικό λάθος, που οδηγεί μόνο στην παράταση μιας επιζήμιας για τη χώρα μας αβεβαιότητας, χωρίς θετική προοπτική. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές για τον ελληνικό λαό εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.  


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" στις 12.7.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: