Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΛΑΣΣΗ (LASSIE) Η σκυλίτσα που έκλεψε τις καρδιές μας




TV  ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
ΛΑΣΣΗ (LASSIE)
Η σκυλίτσα που έκλεψε τις καρδιές μας


Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου του 1966, ακριβώς με τη συμπλήρωση 10 μηνών από την έναρξη του προγράμματος της ελληνικής τηλεόρασης, μια υπέροχη σκυλίτσα, ήδη διάσημη στο αμερικανικό κοινό, με το όνομα Λάσση, μπήκε στη ζωή της ελληνικής οικογένειας, αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους και μας κράτησε όμορφη συντροφιά για πολλά χρόνια.
Η Λάσση ήταν η δεύτερη σειρά που έκανε την εμφάνιση της στις ασπρόμαυρες οθόνες μας, τρεις μόλις ημέρες μετά τον μοναχικό καβαλάρη "Λόουν Ρέιντζερ", που αποτελούσε την αμερικανική εκδοχή του Ζορό.
"Γεννήθηκε" το 1938 από την πένα του 'Ερικ Κνάιτ, ο οποίος στο διήγημα του με τίτλο "Λάσση γύρνα σπίτι" αφηγείται τη συγκινητική περιπέτεια ενός πανέμορφου και πανέξυπνου κόλεϊ που αγωνίζεται να επιστρέψει κοντά στα αφεντικά του, με τη δράση να εξελίσσεται στην Αγγλία.


Στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1943, η Λάσση πέρασε στη μεγάλη οθόνη, με τη 12χρονη τότε Ελίζαμπεθ Τέιλορ να υποδύεται την ιδιοκτήτρια της. Ακολούθησαν άλλες 12 κινηματογραφικές εκδοχές της, με πιο πρόσφατη το 2006 σε σκηνοθεσία Τσαρλς Στάριτζ με πρωταγωνιστές τον Τζον Λιντς, τη Σαμάνθα Μόρτον και τον Πίτερ 0' Τουλ.
Στη συνέχεια, το 1946 η Λάσση πέρασε στο ραδιόφωνο, αρχικά στο ABC και μετέπειτα στο NBC.


Η Λάσση στην Τν
Η τηλεοπτική καριέρα της ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 1954 στο CBS, προσαρμοσμένη στα αμερικανικά δεδομένα, με τη δράση αυτήν τη φορά να λαμβάνει χώρα σε αγροτικές περιοχές της Αμερικής.
Τα πρώτα επεισόδια είχαν πολλές αναφορές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πληγές και οι μνήμες του οποίου ήταν ακόμα νωπές, αλλά και στον πόλεμο της Κορέας που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Λάσση ήταν μέλος της οικογένειας της χήρας, ιδιοκτήτριας της φάρμας Έλεν Μίλερ Can Clayton) και "αγαπημένη" του 11xpoνου γιου της Τζεφ (Tommy Retting). To 1957, η Clayton και ο Retting αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη σειρά, ο Retting αναγκαστικά καθώς είχε ήδη μεγαλώσει και έπρεπε να πάει γυμνάσιο στην κοντινή πόλη. Οι σεναριογράφοι βρήκαν στο πρόσωπο του 7χρονου Τίμι Μάρτιν, που ήρθε στη φάρμα υιοθετημένος από την οικογένεια Μίλερ (Jon Provost), τον νέο παρτενέρ της Λάσση. Το 1964 η δράση μεταφέρθηκε στην Αυστραλία, όπου βρέθηκε η οικογένεια, με τη σκυλίτσα να "εργάζεται" για λογαριασμό της δασικής υπηρεσίας.


Trivia
Τα χρόνια πέρασαν, 19 τον αριθμό, ώσπου στις 24 Μαρτίου 1973 οι τίτλοι τέλους έπεσαν για τη σειρά με την οποία μεγάλωσαν τόσες γενιές, ύστερα από 591 επεισόδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στον ρόλο της Λάσση δεν ήταν θηλυκά, όπως όλοι πίστευαν, αλλά αρσενικά. Το 1989 η Λάσση επέστρεψε για άλλα 52 επεισόδια και το 1997 το Animal Planet γύρισε ακόμα 52 επεισόδια που διαδραματίζονταν στο Κεμπέκ του Καναδά. Σήμερα η σειρά εξακολουθεί να προβάλλεται από τις Τηλεοράσεις πολλών χωρών, με αποτέλεσμα το δημοφιλές τετράποδο να συνεχίζει να γοητεύει με την ομορφιά και την ευφυΐα του ανθρώπους όλων των ηλικιών. Άλλωστε, οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ.




Η ΛΑΣΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ





 Η ΛΑΣΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ



Η ΛΑΣΣΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ  


ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
WIKIPEDIA



Δεν υπάρχουν σχόλια: