Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

251 ΝΑΙ αλλά "χάνει" τη δεδηλωμένη ο Τσίπρας




Θρίλερ η ιστορική ψηφοφορία της Ολομέλειας

251 ΝΑΙ αλλά "χάνει" τη δεδηλωμένη ο Τσίπρας

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ΕSM

Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία της κρίσιμης Ολομέλειας στη Βουλή.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη δευτερολογία και δήλωσε πως: "Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας"σημειώνοντας ότι πέντε μήνες τώρα η κυβέρνηση δίνει μία μάχη με αυταπάρνηση προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έγινε από 251 βουλευτές. Αν και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει διαβατήριο για να διαπραγματευτεί το Σάββατο με τους δανειστές, η κυβέρνηση βγαίνει από αυτή τη διαδικασία με σοβαρότατες απώλειες.

Αναλυτικά οι ψήφοι των βουλευτών:

ΝΑΙ 251
ΟΧΙ 32
ΠΑΡΩΝ 8 



145 από τους 162 βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν ΝΑΙ
17 ήταν συνολικά οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ

Γιάνης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου γνωστοποίησαν με επιστολή τους στον πρόεδρο πως αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι» αλλά η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε.

Απόντες ήταν απόψε 9 βουλευτές, εκ των οποίων οι 7 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτση Αγλαϊα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, o αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Παρών ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Στάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ απούσα ήταν από την ψηφοφορία και η Ραχήλ Μακρή.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, βρέθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ

«Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη, Ελένης Σωτηρίου και Βασίλη Χατζηλάμπρου

«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:

«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: