Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ : ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ





ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ
Γράφει ο Στέργιος Μανουράς
Κατανοώ απόλυτα την πίκρα, την απογοήτευση, την απελπισία των ανθρώπων που ψήφισαν ΝΑΙ για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν ασκώ κριτική σε αυτούς, προσπαθώ να αναδείξω ορισμένα πράγματα που δεν κρύβονται και που, δυστυχώς, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Πριν από λίγες μέρες ζήτησα από όλους μας να κάνουμε αυτοκριτική. Αυτό που παρατηρώ, δυστυχώς, είναι ότι οχι απλώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα αλλά ανα παράγουμε εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές και άκρως εγωκεντρικές και μονοδιάστατες αναλύσεις. Εχουμε την ιδιαιτερότητα, ως λαός, να ασχολούμαστε πολύ με την πολιτική, όχι όμως με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ!. Οι εμμονές, οι προϊδεάσεις, τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις που μεταφέρονται (ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό) στις νέες γενιές δηλητηριάζουν τον πολιτικό μας λόγο και το μόνο που αναπαράγουμε είναι μια βαθύτατη διαφοροποίηση, ομαδοποίηση και διχόνοια.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανακοινώσει, πριν το ταξίδι της, το πλήρες και αναλυτικό προγραμματικό της σχέδιο (η διπλωματία δεν μπορεί να είναι μυστική και τα παιχνίδια δεν μπορεί να παίζονται στην πλάτη του λαού). Να πει: "πάω με αυτό το μίνιμουμ πρόγραμμα και δεν μπορώ - επειδή δεσμεύομαι - να δεχτώ οποιαδήποτε μονομερή επιβάρυνσή του. Εαν τα γεράκια επιμείνουν θα κοιτάξω την α, β ή γ λύση, πάντα μέσα στο πρόγραμμά μου". Δεν μπορείς να παρακαλάς συνέχεια και το κυριότερο, δεν μπορείς να δανείζεσαι συνέχεια. Κάποτε πρέπει να μπει τέλος σ' αυτή την κατάσταση όσο οδυνηρό κι αν είναι.
Βλέπω, όμως, επιλεκτικές αναρτήσεις από ομιλίες στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες αναρτώνται μόνο και μόνο επειδή χτυπούν την κυβέρνηση. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είναι συντηρητικοί και φιλελεύθεροι. Άνθρωποι, που ζουν για το χρήμα, εκπροσωπούν το χρήμα και θέλουν όλο και περισσότερο χρήμα (ο όρος συντηρητικός δεν έχει καμία σχέση με τον απλό συντηρητικό πολίτη). Τι να μας πει δηλ. ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με τη "χώρα" με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα (μια κοινότητα πλουσίων) και με τράπεζες που είναι ο ορισμός του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος; Τι να μας πει ο (νεο)φιλελεύθερος βουλευτής που θέλει να κερδοσκοπήσει ακόμη περισσότερο από την οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας;; Αν θεωρείτε ότι εκεί θα βρείτε επιχειρήματα τα οποία είναι ακλόνητα, τότε γιατί δεν ανεβάζετε και τις ομιλίες που υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης και μια άλλη λύση;; Όλοι δηλαδή αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να μας σώσουν;;; Ε, τότε τι πρόβλημα υπάρχει;;
Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα στην άκριτη αναπαραγωγή επιλεκτικών θεμάτων και ομιλιών που υποστηρίζουν τη μια πλευρά. Δημοκρατία είναι πλουραλισμός, θα ακούσεις όλες τις απόψεις και θα αποφασίσεις (ή και όχι). Και φτάνουμε στο μείζον πρόβλημα της σημερινής πραγματικότητας. Όλοι εσείς που χρησιμοποιήσατε τόσο πολύ όλους αυτούς τους νεκροζώντανους (Μητσοτάκης, Τσοχατζόπουλος, Γκλύξμπουργκ κ.α.) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΖΗΜΕΡΟΣ και καλεί ανοικτά τους Έλληνες σε εμφύλιο διχασμό και σύγκρουση;;
Δηλαδή, αποδεικνύετε με τον τρόπο σας ότι αυτή η ψευδεπίγραφη δημοκρατία πρέπει να υπάρχει μόνο αν μας δίνει τα αποτελέσματα που εμείς θέλουμε. Σε διαφορετική περίπτωση - και το ζήσαμε πολλές φορές στην Ελλάδα - η δεύτερη, συνειδητή σας επιλογή είναι η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!! Εάν αυτή είναι η δημοκρατία "σας", τότε μας χωρίζει απόλυτη άβυσσος!
Δυστυχώς, με την πρακτική σας, ενισχύετε σαφέστατα το επιχείρημα ότι η σύγκρουση είναι, μόνο και ξεκάθαρα, ταξική. Και ξέρετε πολύ καλά ότι σ' αυτή τη σύγκρουση ΠΟΤΕ δεν μπορεί να υπάρξει η (υποκριτική σας) εθνική ομοψυχία και ΠΑΝΤΟΤΕ (άσχετα από το αποτέλεσμα) ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: