Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ : Πρωτοφανής απώλεια κυριαρχίας


Πρωτοφανής απώλεια κυριαρχίας

Γροθιά στο στομάχι ο εξάστηλος, πέρα πέρα τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» για κάθε Ελληνα: «Μια πρωτόγνωρη στην Ευρώπη απώλεια κυριαρχίας»! Μία ακόμη μαχαιριά στον υπότιτλο: «Για να αποφύγει το Grexit, η Αθήνα δέχτηκε να τεθεί υπό κηδεμονία χωρίς προηγούμενο στη ζώνη του ευρώ»! Η πικρή αλήθεια είναι πως η γαλλική εφημερίδα δεν έχει καθόλου άδικο. Αυτά που υπέγραψε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα το πρωί στις Βρυξέλλες υπερβαίνουν κάθε φαντασία.

Πάει περίπατο κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Κατεξευτελίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή της Ελλάδας, αφού οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης αποφάσισαν να υπόκεινται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ελληνικό Kοινοβούλιο στις εντολές της... τρόικας! Βάσει των οδηγιών που θα έχει η τρόικα από την καγκελαρία του Βερολίνου, θα ανακοινώνει στους Ελληνες υπουργούς και βουλευτές τι... επιτρέπεται να νομοθετήσουν και τι απαγορεύεται!

Ρητή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Αθήνα: «Η κυβέρνηση οφείλει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλη τη νομοθεσία στους σχετικούς τομείς, με επαρκή χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή» ανα­φέ­ρει επί λέξει.

Οι ξένοι υπαλληλίσκοι της τρόικας (δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) όχι απλά θα μαθαί­νουν πρώτοι τι σκέπτεται να νομο­θετή­σει η κυβέρνηση, πριν καν το μάθουν οι υπουργοί και οι βουλευ­τές, αλλά θα έχουν πολύ σοβαρό­τερες εξουσίες. Αυτοί, οι ξένοι υπάλ­ληλοι της τρόικας, θα λένε στους υπουργούς και τους βουλευ­τές αν επιτρέπουν ή απαγορεύουν στην κυβέρνηση ή στη Βουλή να προχω­ρή­σει η συγκεκριμένη νομο­θεσία! Οσο απίστευτο και αν ακού­γε­ται, αυτό συμπεριλαμβάνεται στην απόφα­ση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Αγανάκτησε ακόμη και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είχε πάρει το βραβείο Νομπέλ της Οικονομίας το 2001. «Αυτό που η Γερμανία επέβαλε με το ραβδί είναι απλώς αδιανόητο» είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» και συνέχισε: «Το να συνεχίζουν οι Γερμανοί να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 δεν είναι μόνο τιμωρία. Πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα!».

Ακάθεκτος ο Στίγκλιτς: «Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης (σ.σ.: έχει ήδη πει ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της σε πέντε χρόνια) που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Επανέρχονται τώρα προσθέτοντας νέο στρώμα ταπείνωσης» τόνισε.

Ποια είναι η λύση, τον ρώτησε ο δημοσιογράφος που του έπαιρνε τη συνέντευξη. «Τη γνωρίζουμε. Και το ΔΝΤ επίσης τη γνωρίζει και το παραδέχεται πλέον ανοιχτά. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνι­κού χρέους ή καλύτερα ελάφρυνση (σ.σ.: αυτό που λέμε ''κούρεμα''). Η Γερμανία όμως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Στα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα... Επιβάλλει ένα πρόγραμμα που στην πράξη θα γονατίσει την Ελλάδα ακόμη περισσότερο» απαντά ο Στίγκλιτς.

Υστατη προειδοποίηση Στίγκλιτς: «Η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι διαταγές με τον δικτατορικό τρόπο που επιβάλλονται είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο». Τελεία και παύλα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64220928

Δεν υπάρχουν σχόλια: