Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Forbes: Γιατί θα αποτύχουν, πιθανότατα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις





ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ

Forbes: Γιατί θα αποτύχουν, πιθανότατα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επιμένει ότι οι σχεδιαζόμενες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν. Σε αυτό ο Γ. Βαρουφάκης έχει μάλλον δίκιο», γράφει σήμερα το Forbes.

Για λίγο καιρό οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πιθανώς καλές για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζουν ωστόσο δύο συγκεκριμένα προβλήματα, εκτιμά ο αναλυτής του περιοδικού Τιμ Γουόρσταλ.

«Το πρώτο είναι ότι παρότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της εσωτερικής δομής της οικονομίας, αυτό δεν είναι το πρόβλημα τώρα. Αντίθετα, έχει περισσότερο να κάνει με τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Και δεδομένου ότι είναι ακόμη στο ευρώ, που είναι αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», συμπληρώνει.

Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Forbes, είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες ότι αυτές οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πράγματι θα γίνουν έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί.

«Δεν υπάρχει πραγματική εγγύηση ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ή στην πραγματικότητα όποια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση, θα υιοθετήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τον προβλεπόμενο τρόπο.

«Μπορεί να είναι πραγματικά καλές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας, αλλά η επιβολή τους από το εξωτερικό με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίσει την ενθουσιώδη συγκατάβαση του λαού. Είναι μία από αυτές τις μικρές διαφορές κουλτούρας που η ΕΕ φαίνεται ότι είναι τόσο κακή στο να τις αντιλαμβάνεται. Οι Γερμανοί μπορεί να κάνουν ό,τι τους λένε, σχετικά καλά, οι Ελληνες λιγότερο. Ιδιαίτερα όταν νομίζω ότι τους λένε οι Γερμανοί τι να κάνουν», γράφει ο Γουόρσταλ.

«Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο. Αυτό δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», συμπεραίνει ο αρθρογράφος του Forbes. «Αυτό που θα είχε αποτέλεσμα θα ήταν να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το ζουρλομανδύα του ευρώ, αλλά μόνο οι συμβατικοί οικονομολόγοι το προτείνουν και κανείς από τους Πολύ Σοβαρούς Ανθρώπους», καταλήγει.

Ε.Σ. (Πηγή: Forbes)
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64221053

Δεν υπάρχουν σχόλια: