Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Επιχείλιος έρπης




Επιχείλιος έρπης
Ποιοι είναι οι δύο τύποι, πώς αναζωπυρώνεται με το άγχος και την ηλιοθεραπεία και τρόποι πρόληψης
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η πολύωρη ηλιοθεραπεία τώρα το καλοκαίρι αναζωπυρώνει τον έρπητα των χειλέων. Ωστόσο, και το άγχος συχνότατα εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά ενοχλήματα.
Ο απλός έρπης χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες επανεμφανιζόμενες κατά καιρούς, μικρές φυσαλίδες κατά ομάδες με ερυθρωπή βάση ιδιαίτερα γύρω από τις περιοχές του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Μετά την αρχική μικρο-λοίμωξη, μπορεί να επανεμφανίζονται οι φυσαλίδες κατόπιν στρες, ηλιοθεραπείας ή μικροτραυματισμών.
Μολονότι το 85% των ατόμων μολύνεται από τον τύπο του απλού έρπητος (Herpes Virus - HSV-1) κατά την παιδική ηλικία, ο ιός «ζει» παραμένει στα λεμφογάγγλια σε κατάσταση «ύπνωσης» και μετά την αποδρομή (τέλος) της πρωτολοίμωξης. Ωστόσο, αυτός καραδοκεί να επαναδραστηριοποιηθεί όποτε η φυσική βασική άμυνα του οργανισμού ατονήσει.
Υπάρχει και δεύτερος τύπος, της ίδιας ομάδας του απλού έρπητος (έρπης κρυολογήματος ή επιχείλιος). Ο δεύτερος τύπος (HSV-2 ή έρπης των γεννητικών οργάνων) προκαλεί βλάβες των οποίων η μορφολογία και η πορεία της νόσου είναι παρόμοιες με αυτό του τύπου HSV-1, αλλά οι εντοπίσεις του HSV-2 παρατηρούνται κυρίως στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Η λοίμωξη φυσικά μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.
Σε μονογαμικά ετεροσεξουαλικά ζευγάρια όπου ο ένας από τους συντρόφους έχει τη λοίμωξη από τον HSV-2 η πάθηση μεταδίδεται μέσα σε 1 έτος, σε ποσοστό μόνον κατά 10%. Επίσης μέχρι και 70% από παρόμοιες λοιμώξεις φαίνεται να μεταδίδονται κατά τη διάρκεια εποχών ασυμπτωματικής διασποράς. Το «μολυσμένο» δηλ. άτομο δεν παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες στα γεννητικά του όργανα ούτε νιώθει ασθενής.
Τα μη μολυσμένα θήλεα άτομα επίσης βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ' ό,τι τα άρρενα. Τελευταία, λόγω αλλαγών τη σεξουαλικής συμπεριφοράς, μέχρι και 40% από τις νεοαποκτηθείσες περιπτώσεις έρπητος γεννητικών οργάνων οφείλονται στο τύπο HS V-1, δηλ. των χειλέων και τούμπαλιν.
Τα συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου και νυγμών στην περιοχή της έκθεσης. Και όλα υποχωρούν εντός 10 ημερών. Αρκετά περιστατικά υποτροπιάζουν, άλλα είναι ήπια και δεν απαιτούν ιδιαίτερη θεραπεία. Πρακτικά, αντιμετωπίζονται με ειδικές αντιερπητικές αλοιφές, κυρίως για την αντιμετώπιση του έρπητος των γεννητικών οργάνων, όπου και χορηγούμε δισκία ασυκλοβίρης, ενώ επί σοβαρών περιπτώσεων χορηγείται και ενδοφλεβίως. Ωστόσο, πλην ειδικών περιπτώσεων και οι υποτροπιάζουσες προσβολές διαρκούν αρκετές μέρες και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές.
Τώρα, το καλοκαίρι τα αντηλιακά, λοσιόν ή κρέμες, είναι πολύ χρήσιμοι επικουρικοί παράγοντες στην πρόληψη των υποτροπών (επανεμφάνισης φυσαλίδων) που προκαλούνται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν πάσχετε από συχνές αναζωπυρώσεις πριν πάτε διακοπές, σκεφθείτε να πάρετε δισκία ασυκλοβίρης για 5 ημέρες, ξεκινώντας 24 ώρες πριν από την έκθεση σας στην παραλία. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του νησιού που θα επισκεφθείτε.
TV ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: