Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η υπόταση είναι ασθένεια;





Η υπόταση είναι ασθένεια;

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου

Ακούμε πολλά για την υπέρταση, ωστόσο αναφερόμαστε στην υπόταση,  ίσως γιατί πρόκειται για μια κατάσταση πιο... αθώα από την υπέρταση,  όταν εκδηλώνεται   σε υγιείς ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συχνο πρόβλημα.

Υπόταση είναι ο κλινικός όρος που υποδηλώνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος δηλαδή κάτω από 10 η "μεγάλη" και κάτω από 7 η "μικρή". Πρόκειται για μια εντελώς καλοήθη κατάσταση, η οποία μπορεί να σημαίνει ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. Δεν θεωρείται πάθηση και μπορεί να είναι ιδιοσυγκρασιακή όπως σε παιδιά, νέους και γυναίκες, ενώ η εμφάνιση της θεωρείται θετική, καθώς η ελαφρώς χαμηλή πίεση συνδέεται με τη μακροζωία. Ωστόσο μπορεί να εκδηλώνεται εξαιτίας κάποιας νόσου, κυρίως όταν η πίεση μειώνεται ξαφνικά και μάλιστα αρκετά. Όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος στερηθεί την επαρκή παροχή αίματος προκαλούνται συμπτώματα, όπως καταβολή δυνάμεων, ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας. Επειδή η αιφνίδια πτώση της πίεσης μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμικό, καρδιογενές, νευρογενές ή αλλεργικό αποτέλεσμα, απαιτείται ειδική ενδονοσοκομειακή αγωγή και επιβάλλεται νοσηλεία.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΣΗ;
• Φάρμακα (αντιυπερτασικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για καρδιοπαθείς
• Αναιμία και αιμορραγία
• Μεγάλη αφυδάτωση
• Ορισμένες καρδιακές, ενδοκρινολογικές ή πνευμονολογικές ή νευρολογικές παθήσεις
• Εγκυμοσύνη
ΠΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΩ ΟΡΘΟΣΤΑΤΪΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ;
Όταν σηκωθούμε όρθιοι από ύπτια ή καθιστή θέση, τότε τα αιμοφόρα αγγεία προσαρμόζονται και συστέλλονται για να μπορέσουν να διατηρήσουν την κανονική αρτηριακή πίεση. Εάν όμως υπάρχει πρόβλημα υγείας, η πτώση της πίεσης είναι αιφνίδια και συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως έντονη ζάλη, θόλωση, λιποθυμική τάση ή και λιποθυμία. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νόσημα, ωστόσο κάποιες φορές δεν οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια και εκδηλώνεται με ένα ήπιο αίσθημα ζάλης.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η υπόταση όταν δεν οφείλεται σε παθολογική ασθένεια, δύσκολα, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή είναι αρκετές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπότασης. Προτείνεται:
• Περισσότερο αλάτι στο φαγητό
•Άσκηση
•Κατανάλωση νερού
• Καλό πρωινό

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: