Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ : Το πολιτικό σκηνικό του «Oχι»

Το πολιτικό σκηνικό του «Oχι»

 

Tο συντριπτικό ποσοστό του «Oχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής λειτούργησε καταλυτικά και ήδη διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Εχουν δίκιο οι πολιτικοί που ισχυρίζονται ότι η σαρωτική επικράτηση του «Oχι» με 61,3% σηματοδότησε το πολιτικό τέλος της μεταπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, βάζοντας την Ελλάδα υπό μνημονιακό ζυγό, έχει ήδη διαλύσει το ΠΑΣΟΚ από το 2012, όταν από το 44% καταποντίστηκε στο 13%. Μετά τη θριαμβευτική νίκη του «Oχι», η οποία εξανάγκασε σε οικειοθελή παραίτηση τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μην υποστεί τον εξευτελισμό της καρατόμησης, και η ΝΔ θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση ανάλογη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ.

Η εντελώς απερίσκεπτη κίνηση εμπλοκής του Κώστα Καραμανλή στην υπεράσπιση της εκ προοιμίου χαμένης υπόθεσης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, τον εξουδετέρωσε ως ενδεχόμενο μελλοντικό ηγέτη μιας νέας παράταξης, ενός νέου κόμματος της Δεξιάς. Τον υποβίβασε και αυτόν στον εσμό των επίδοξων ηγετίσκων της συντηρητικής παράταξης. Ηγετίσκοι αφθονούν στη ΝΔ, ηγέτης όμως δεν φαίνεται πλέον στον ορίζοντα. Μετά την πολιτική εξουδετέρωση οικεία βουλήσει του Κώστα Καραμανλή, η έξοδος της ΝΔ από την υπαρξιακή κρίση καθίσταται πολύ πιο δύσκολη.

Αντιθέτως, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος κατακερματισμού της ούτως ή άλλως φυλλορροούσας ΝΔ σε περισσότερα του ενός κόμματα ή κομματίδια. Χωρίς τον συγκολλητικό ιστό της εξουσίας, πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν ο αστός Νίκος Δένδιας, ο εξτρεμιστής νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ακροδεξιός Μάκης Βορίδης; Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον, αν τους ευνοήσουν οι συνθήκες. Αν δεν τους βοηθήσουν όμως, η Δεξιά θα καταντήσει να την «κλαίνε οι ρέγκες».

Τι πολιτική γραμμή θα έχει; Ακραία μνημονιακή, όπως επί Σαμαρά; «Αρχοντοκιμπάρικη» όπως επί Κώστα Καραμανλή που μοίραζε λεφτά; Εξτρεμιστικά νεοφιλελεύθερη, όπως θέλει ο Κυριάκος; Σοβαρή αστική, όπως ενδεχομένως να ήθελε ο Δένδιας; Παραληρηματική κατά το πρότυπο Αδωνη; Ολες αυτές είναι υπαρκτές τάσεις στην παράταξη της ελληνικής Δεξιάς, αλλά αν δεν υπάρχει ηγέτης ικανός να επιβάλει μία γραμμή που θα επιλέξει, όλες αυτές οι γραμμές μπορεί να μεταβληθούν σε ημιανεξάρτητα «καπετανάτα», οπότε πάνε όλα μαζί για φούντο!

Θα δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει. Το δεύτερο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ότι μίκρυνε δραστικά την πολιτική εμβέλεια του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού του. Παρά την προκλητική και εξοργιστική για τους Ελληνες «πολιτική υιοθεσία» του Ποταμιού από τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, η παταγώδης αποτυχία του στο δημοψήφισμα ήταν μοιραία. Σήμερα όλα δείχνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παραμείνει αρχηγός ενός μικρού κόμματος, το οποίο θα ονειρεύεται την υπέρβαση του άπιαστου γι' αυτό ορίου του 10%. Ετσι όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ το κατεξοχήν ισχυρό κεντρώο κόμμα του φιλογερμανικού πόλου, όπως είχε τις δυνατότητες να γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το πολιτικά «ξοφλημένο» ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά οδεύει ολοταχώς προς το... εξωκοινοβούλιο, όπου «βασιλιάς» είναι μέχρι στιγμής ο διατελέσας επί διετία πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γιώργος ονειρεύεται «κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ», όπως δήλωσε, προκειμένου να δοκιμάσει να... «τρυπώσει» κι αυτός! Εκείνοι όμως που είναι πραγματικά... «σούργελα» είναι εκείνοι που έχουν μείνει ακόμη στο ΠΑΣΟΚ. Από τότε που το ΠΑΣΟΚ μπήκε... έβδομο (!) και καταϊδρωμένο στη Βουλή με 4,68%, οι δηλώσεις των στελεχών του γίνονται ολοένα και πιο στομφώδεις, λες και έχουν τουλάχιστον... 44,68% σε ποσοστό! «Απέτυχαν, θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην κυβέρνηση. «Πρέπει να φύγουν τώρα, να φύγουν άμεσα» δήλωσε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τους ξεπέρασε όμως όλους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέλαβε να... πνίξει στη θάλασσα τον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός τελείωσε. Η πρώτη πρωτοβουλία είναι να φύγει ο πρωθυπουργός» δήλωσε και πρόσθεσε εν εξάλλω καταστάσει: «Αν χρειαστεί να πέσει και στη θάλασσα, να πέσει!».

Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τη συνυπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος εκ μέρους της, η Φώφη Γεννηματά ξέχασε ότι η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και δήλωσε: «Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης»! Κι εκεί που ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ρίξει στη θάλασσα τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο και πέντε»! Αυτή η... αταλάντευτα συνεκτική γραμμή είναι που θα στείλει το ΠΑΣΟΚ στο εξωκοινοβούλιο!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64215087

Δεν υπάρχουν σχόλια: