Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση - Δεν υπογράφουν Καμμένος-Λαφαζάνης


Ραγδαίες εξελίξεις: Αναλυτικά το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκαν στη Βουλή

Δεν υπογράφουν Καμμένος-Λαφαζάνης

Θετικό σήμα από τους θεσμούς - Εξουσιόδοτηση από το Κοινοβούλιο για υπογραφή ζητά η κυβέρνηση

Γράφει ο Λάμπρος Σταυρόπουλος

Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προκειμένου στο Eurogroup του Σαββάτου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» η κυβέρνηση υπέβαλε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση συμφωνίας στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Παρασκευή στις δύο μετά το μεσημέρι θα ζητήσει το "πράσινο φώς" - την εξουσιοδότηση - της Βουλής  προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση των συζητήσεων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και των όρων που θα τη συνοδεύουν.

Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου οι στιγμές είναι κρίσιμες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ - στηρίζουν τη συμφωνία που εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα «άρνησης» από την πλευρά των εταίρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προτάσεις επί των δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και τα πρώτα σχόλια τους ήταν θετικά.

Στη συνέχεια αφού εξασφαλίστηκε η θετική στάση της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων εκ των βασικών διοαπαραγματευτών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωση και το ΔΝΤ.

Κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, συνοδευόμενο από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο. Το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.



Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 8 μ.μ., η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής έμεινε εκεί περίπου τρισήμιση ώστε να ενημερωθεί για την πρόταση που θα απευθύνει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς. Εφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Επίσης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=721061

Δεν υπάρχουν σχόλια: