Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Στα Βαλκάνια, κυρίως στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, οι κυνομαχίες είναι συχνά δημόσιο θέαμα και διεξάγονται ακόμη και υπό το φως του ήλιου, παρουσία ενηλίκων και παιδιών!
ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η μαφία των κυνομαχιών στήνει αρένες θανάτου σε όλη την Ελλάδα
Καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν οι συμμετέχοντες στα κυκλώματα που στήνουν αιματοβαμμένες αρένες θανάτου για κυνομαχίες στην Αττική και στην περιφέρεια.
Η περίπτωση του Βόλου, όπου ένας 30χρονος ρωσικής καταγωγής κατακρεουργήθηκε από τον σκύλο του, ράτσας πιτ μπουλ, για το οποίο οι Αρχές έχουν υπόνοιες ότι είχε εκπαιδευτεί για κυνομαχίες, φέρνει στο προσκήνιο όσα σοκαριστικά γίνονται στον σκοτεινό κόσμο των κυκλωμάτων που εκπαιδεύουν αθώα τετράποδα μετατρέποντάς τα σε φονικές μηχανές, στον βωμό του παράνομου κέρδους και των αρρωστημένων θεαμάτων. Οι καταγγελίες για διοργάνωση αγώνων είναι συνεχείς, αλλά οι συλλήψεις ελάχιστες, ενώ όσοι κάθονται στο εδώλιο πέφτουν στα «μαλακά», παρά τις αυστηρές προβλέψεις του νόμου. Δεν λείπουν βέβαια και οι οπαδοί του φριχτού θεάματος που ταξιδεύουν στα Βαλκάνια για να ζήσουν με ασφάλεια το αρρωστημένο πάθος τους.
«Το πάνω χέρι έχουν σήμερα άτομα από τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ, ενώ εκτός από πιτ μπουλ χρησιμοποιούν και άλλες ράτσες, όπως ροτβάιλερ, καυκάσια κ.ά.», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων «Stray», και προσθέτει: «Πριν από έναν χρόνο ειδοποιήσαμε την αστυνομία για κυνομαχίες στο Μενίδι, αλλά μέχρι να φτάσουν εκεί οι αστυνομικοί είχαν εξαφανιστεί όλοι. Επειδή έχει ξαναγίνει αυτό, έχουμε την υποψία πως οι διοργανωτές μπορεί να έχουν και εσωτερική πληροφόρηση».
Kυνομαχίες διοργανώνονται σε στεγασμένους και ανοιχτούς χώρους σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Λαύριο, Μαρκόπουλο, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα κ.ά.), ακόμα και στον αστικό ιστό (Μενίδι, Κερατσίνι κ.ά.), πέριξ της Θεσσαλονίκης, σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας και στα μεγάλα νησιά. Τα ποσά που ποντάρονται κυμαίνονται από 50 έως και 3.000 ευρώ για μια μονομαχία μέχρι τελικής πτώσης. Οι πιο δυνατοί από τους τετράποδους μονομάχους φέρουν ονόματα γνωστών πυγμάχων, όπως «Μάικ Τάισον», ή παλαιστών σύνθετων πολεμικών τεχνών, ενώ οι ιδιοκτήτες τους χαίρουν σεβασμού στους κύκλους των φαν.
Όπως διευκρινίζουν οι φιλόζωοι, τα πιτ μπουλ δεν είναι γεννημένα δολοφόνοι, αλλά μετατρέπονται σε τέτοιους παίρνοντας τον χαρακτήρα που τους δίνει ο ιδιοκτήτης, εκμεταλλευόμενος την αθλητική σωματοδομή, την ευελιξία, την αντοχή και την ταχύτητα που έχουν από φύση τους.
«Η εκπαίδευση ξεκινάει ήδη από τη γέννηση του ζώου. Από τα δέκα κουτάβια μιας γέννας κάποια είναι πιο δυνατά και σπρώχνουν τα υπόλοιπα για να πάνε πρώτα στις θηλές της μαμάς. Αυτά επιλέγονται για να εκτραφούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Τα κακοποιούν, τα παροτρύνουν να επιτίθενται σε αδέσποτα στον δρόμο και τα επιβραβεύουν γι' αυτό» εξηγεί ο κ. Μήλιος.

 Μέλη του φιλοζωικού σωματείου Συμμετέχω-Αδέσποτα Κατερίνης φροντίζουν τις πληγές του Μπαλού
Η υπόθεση του Βόλου.
Παράλληλα, εντός της εβδομάδας και αφού υποβληθεί και σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, αναμένεται να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Νέας Ιωνίας Βόλου, ο 30χρονος, ρωσικής καταγωγής, που δέχτηκε επίθεση από πιτ μπουλ. Οι αστυνομικές Αρχές είναι σχεδόν πεπεισμένες ότι η επίθεση έγινε από το δικό του πιτ μπουλ, καθώς υπήρχαν αίματα μέσα στο σπίτι του, στην οδό Προύσσης, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο σκυλί στην αυλή του. Φιλόζωοι και ειδικοί εξηγούν ότι για να εκδηλώσει μια τόσο βίαιη συμπεριφορά ένα σκυλί και μάλιστα εναντίον του αφεντικού του, πρέπει να έχει δεχθεί άγρια κακοποίηση και ξυλοδαρμό. Οι συγγενείς του θύματος πάντως υποστηρίζουν πως ο 30χρονος δεν του φερόταν βίαια.
Στον Βόλο είναι κοινό μυστικό πως γίνονται κυνομαχίες, κάποιες φορές μάλιστα κυκλοφορούν μέχρι και... αφίσες σε στύλους της ΔΕΗ με την ημέρα και την ώρα. Στις Αλυκές, στο Σαρακηνό και στη Νέα Ιωνία στήνονται αυτοσχέδιες αρένες. «Διοργανωτές» είναι άτομα μέχρι 30 χρόνων, κυρίως αλλοδαποί.
Η πιο... αιματηρή αρένα είναι τα Αϊβαλιώτικα στις Αλυκές, όπου έχουν οριοθετηθεί κάποια σημεία ακόμη και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια παρέα νεαρών αλλοδαπών ηλικίας 18-25 χρόνων που ρίχνουν τα σκυλιά στην αρένα -πάντα νυχτερινές ώρες- στοιχηματίζοντας μεγάλα ποσά. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως έχουν σταματήσει οι κυνομαχίες στο ελικοδρόμιο της Νέας Ιωνίας, καθώς οι Αρχές είχαν πληροφορίες και έθεσαν υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα πρόσωπα. «Ακούγονται πολλές φήμες για σκληρές μάχες, αλλά όσες φορές έχουμε πάει όπου μας υποδείχτηκε, δεν εντοπίσαμε κάτι. Ένας άνθρωπος που εκπαιδεύει ένα σκυλί ώστε να γίνει μηχανή θανάτου δεν έχει καμία αναστολή και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα», λέει συγκλονισμένη στο «Έθνος» η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση», Φλωρίκα Τσιρογιάννη.
Κυνομαχία στην περιοχή του Τέτοβο στην ΠΓΔΜ μπροστά σε κοινό

Στα Βαλκάνια
Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι ο φόβος της σύλληψης οδηγεί τους «μυημένους» και στις βαλκανικές χώρες -κυρίως σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία-, όπου οι κυνομαχίες είναι συχνά δημόσιο θέαμα και διεξάγονται ακόμη και υπό το φως του ηλίου, παρουσία ενηλίκων και παιδιών (!), υπό την απάθεια ή την ανοχή των διωκτικών Αρχών.
Τα κυκλώματα που δρουν στην Ελλάδα έχουν διασυνδέσεις μαζί τους. Στην ΠΓΔΜ οι κυνομαχίες διοργανώνονται σε περιοχές όπως το Τέροβο και η Στρούγκα, όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, αλλά και στην Μπίτολα (Μοναστήρι) κοντά στα σύνορα. Είναι τόσο θρασείς οι διοργανωτές που ανεβάζουν και φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Τον Οκτώβριο σε επιχείρηση της αστυνομίας σε αγρόκτημα στο Πλόβντιβ στη Νότια Βουλγαρία, όπου οργανώνονταν κυνομαχίες, βρέθηκαν 30 σκυλιά, τόσο «μαχητές» που έφεραν εμφανή τραύματα όσο και νεαρά που ήταν στο στάδιο της εκπαίδευσης, ένα «ρινγκ» για αγώνες, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα.

 Ο Μπαλού ήταν μόλις ενός έτους τον Μάρτιο του 2013, όταν τον έριξαν στην αυτοσχέδια αρένα στην Κατερίνη.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΣΟΚ
Το «ρινγκ» της Κατερίνης και το παράνομο εκτροφείο στο Λαύριο
Το 2012 είχαν βρεθεί στο Λαύριο 28 πιτ μπουλ δεμένα σε δέντρα, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, όταν ο εκτροφέας ισχυρίστηκε πως ήταν... αδέσποτα. Ο Μπαλού ήταν μόλις ενός έτους τον Μάρτιο του 2013, όταν τον έριξαν στην αυτοσχέδια αρένα που είχε στηθεί σε έναν στάβλο έξω από την Κατερίνη. Έπειτα από έφοδο της Αστυνομίας, μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Συμμετέχω - Αδέσποτα Κατερίνης» τον βρήκαν «αγκαλιά» με ένα μεγαλύτερο πιτ μπουλ να σκίζουν ο ένας τις σάρκες του άλλου. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, απολαμβάνει ακόμη τη θαλπωρή του σπιτιού της προέδρου του σωματείου, Αντωνίας Νατσιοπούλου, και έχει ηρεμήσει, αλλά υπάρχουν στιγμές που ξυπνούν τα επιθετικά ένστικτα στα οποία έχει εκπαιδευτεί. «Είναι πολύ φιλικός με τους ανθρώπους, αλλά όχι πάντα με τα άλλα ζώα. Τον έχω σε έναν χώρο μόνο του και τον αφήνω για πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα να έρχεται σε επαφή με τα άλλα», ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» η κ. Νατσιοπούλου. «Μια μέρα στο κτήμα τον ξεσήκωσαν σκυλιά κτηνοτρόφων που περνούσαν απ' έξω, εκνευρίστηκε και ρίχτηκε σε μια μικρή σκυλίτσα», προσέθεσε.
Η αστυνομική έφοδος έγινε το βράδυ στις 2 Μαρτίου 2013, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία. Οι έξι αστυνομικοί που έφτασαν επί τόπου σάστισαν βλέποντας δεκάδες άτομα να τρέχουν στα γύρω χωράφια για να μη συλληφθούν. Κλήθηκαν ενισχύσεις και τελικά συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα από την ΠΓΔΜ. Στο αυτόφωρο καταδικάστηκαν οι 13 σε φυλάκιση από 2 έως 8 μήνες με αναστολή ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση στο πλαίσιο του νόμου 4039/2012, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των φιλόζωων για παραδειγματική τιμωρία.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο στο Διαδίκτυο, όπου εικονίζονται δύο πιτ μπουλ να παλεύουν σε σκάφος, που ήταν δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου.

«Παράθυρα»
Μεταξύ των καταδικασθέντων στην Κατερίνη ήταν και ένας εκτροφέας σκύλων από το Λαύριο, παλιός «γνώριμος» των φιλοζωικών σωματείων, που έχουν ανοίξει πολυετή δικαστικό αγώνα εναντίον του. Το 2012 είχαν βρεθεί στο Λαύριο 28 πιτ μπουλ δεμένα σε δέντρα, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο όταν ο εκτροφέας και οι συνεργάτες του ισχυρίστηκαν πως ήταν... αδέσποτα της περιοχής τα οποία περιέθαλπαν. «Υπάρχουν κενά νόμου και παράθυρα που τους βοηθούν πάντα να ξεφεύγουν», εξήγησε εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που ασχολείται με παρόμοιες υποθέσεις.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρόδο, μέσα από ένα σοκαριστικό βίντεο. Σε αυτό φαίνονται δύο πιτ μπουλ να παλεύουν πάνω σε σκάφος, στο λιμάνι της πόλης, υπό τις επευφημίες του κοινού, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού. «Έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τριών ατόμων -δύο Πακιστανών και ενός Ρομά-, ενώ έπειτα από αίτησή μας τα κακοποιημένα ζώα που ήταν σε άθλια κατάσταση δόθηκαν στη Φιλοζωική Ρόδου», μας είπε η νομική εκπρόσωπος του Συλλόγου Μύριαμ Νεοφύτου.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: