Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τροφές για πρόληψη του εγκεφαλικού




Τροφές για πρόληψη του εγκεφαλικού

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Παρότι είναι αδύνατον να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εντάσσοντας συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να εμποδίσετε ένα εγκεφαλικό σε ποσοστό έως 50%. Αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άρα, γιατί δεν προσθέτετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές από σήμερα κιόλας;
Καρότα
Το καρότο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (2008), η κατανάλωση πέντε καρότων την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 50%. Παρόλο που ίσως προβληματίζεστε με αυτά τα δεδομένα, οι ωφέλιμες ουσίες του καρότου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Πρόκειται για λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία. Είναι καλή ιδέα να το απολαμβάνετε όποτε μπορείτε.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε κάλιο και φολικό οξύ, βασικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη της χοληστερίνης και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας μέσω των ούρων.
Αβοκάντο
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρώτε μισό αβοκάντο την ημέρα. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, όπως ωμέγα-3, εμποδίζοντας την κυτταρική γήρανση και την οξείδωση. Θυμηθείτε: μισό αβοκάντο την ημέρα!
Ντομάτες
Οι ντομάτες αποτελούν φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό πως προλαμβάνει το εγκεφαλικό, καθώς μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Όλα έχουν να κάνουν με μια ουσία γνωστή ως ομοκυστεΐνη, στην οποία οφείλεται η αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό.
Σαρδέλες σε λάδι
Είναι μια καλή ιδέα να τρώτε σαρδέλες δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί; Οι σαρδέλες αποτελούν φυσική πηγή υγιών λιπών, ασβεστίου και βιταμίνης D. Προστατεύουν τον εγκέφαλο σας φυσικά. Υπάρχει όμως και κάτι που πρέπει να ξέρετε: Αν ανοίξετε μια κονσέρβα με σαρδέλες και δεν τις καταναλώσετε όλες, ποτέ μην τις κρατήσετε στο αρχικό δοχείο, αλλά να τις μεταφέρετε σε ένα γυάλινο ή σε άλλο που δεν θα είναι μεταλλικό.
Πεπόνια και καρπούζια
Και τα δύο αυτά φρούτα έχουν πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Είναι χαμηλά σε νάτριο, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για τη μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Πράσινο τσάι
Δεν θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά. Αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλων, καθώς και βασικών ουσιών που μειώνουν τη χοληστερίνη και εμποδίζουν τη διαδικασία της νοητικής γήρανσης. Για να λάβετε όλα τα οφέλη από το πράσινο τσάι, θυμηθείτε να το πίνετε 20 λεπτά μετά τα γεύματα σας.
Βρόμη
Όταν καταναλώνεται ως πρωινό, η βρόμη συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και κρατά χαμηλά την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Μην ξεχνάτε ότι η βρόμη είναι εξαιρετική και για τη μείωση του άγχους, ενώ προσφέρει στον εγκέφαλο βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος και σίδηρος. Γιατί δεν ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα μπολ βρόμη;
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ενώ οι παραπάνω τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του εγκεφαλικού από 30% έως 50%, είναι σημαντικό να έχετε στον νου σας και τις εξής παραμέτρους:
• Θα πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Δεν θέλετε να τρώτε τα ίδια πράγματα κάθε ημέρα, αλλά είναι προτιμότερο να συνδυάσετε δημιουργικά τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, κατά τη Lyn Steffen, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η κατανάλωση τριών φρούτων συν δύο λαχανικών βοηθάει στην αποφυγή του εγκεφαλικού περισσότερο από το να περιοριστείτε σε πέντε φρούτα και κανένα λαχανικό.
  Μη σκεφτείτε ότι, για να αποφύγετε συγκεκριμένες ασθένειες, πρέπει να περιορίσετε αυτά που τρώτε. Σίγουρα όχι. Θα πρέπει να καταναλώνετε υγιή λίπη, όπως ελαιόλαδο, ώστε να προστατέψετε την υγεία του εγκεφάλου σας.
• Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε το άγχος σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καθιστική ζωή, φροντίστε να βελτιώνετε την πνευματική σας κατάσταση και αυξήστε τα θετικά συναισθήματα.
ENJOY/ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: