Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Βαρώτσος : Μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός




Αποκάλυψη Βαρώτσου! 
«Μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός – Τόσο ως προς το μέγεθος, το επίκεντρο και το χρόνο»

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του υποστηρίζοντας πως ο σεισμός μπορεί να προβλεφθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρώτσος τόνισε πως η ομάδα ΒΑΝ έχει τη μεθοδολογία να προβλέψει το μέγεθος, την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, καθώς και τον χρόνο εκδήλωσής του. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, η δουλειά του επιστήμονα είναι να προσπαθήσει να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού.
«Κάνουμε διαρκώς μετρήσεις και όταν δούμε ότι οι εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο συγγράφουμε μια εργασία τη δημοσιοποιούμε δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει τις εκτιμήσεις μας. Η περίπτωση του Μεξικού είναι πολύ διδακτική, έγινε στο Νότο σε μια περιοχή όπου είχε εκτιμηθεί ότι είχε τη μικρότερη πιθανότητα να δώσει τέτοιους σεισμούς. Αυτός ο σεισμός μεγέθους 8,2 ήταν ο μεγαλύτερος στη χώρα για περισσότερο από 100 χρόνια. Μάλιστα δεν έγινε σε σημεία όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες» επισήμανε ο κ. Βαρώτσος.
«Οι Μεξικανοί είχαν εκδώσει εργασία με τη μέθοδο ΒΑΝ και είχαν προειδοποιήσει για τον σεισμό. Στην πατρίδα μας, τον Μάιο του 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει συνέδριο για τα αποτελέσματα του ΒΑΝ. Σε αυτό το διήμερο η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι έχει ισχυρό σήμα στην περιοχή των Ιωαννίνων και αναμένει εκεί σεισμό 6 και 6,5. Την επόμενη ημέρα, στις 13 Μαΐου ο σεισμός συνέβη στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών, μια περιοχή που είχε να δώσει πάνω από 1.000 χρόνια σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. Οι αντιλήψεις περί ασεισμικών περιοχών έχουν πλέον αλλάξει» πρόσθεσε.
Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής φαίνονται οι 8 σταθμοί που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στην Ελλάδα. Όπως είπε οι σταθμοί αυτοί δεν είναι αρκετοί, το δίκτυο, είπε, είναι αραιό.
Ωστόσο όπως τόνισε οι μετρήσεις είναι συνεχείς. Προέβαλε μάλιστα ένα σεισμικό σήμα από τις 14 Ιανουαρίου του 2008. Το σήμα η ομάδα ΒΑΝ το έλαβε ένα μήνα πριν τον σεισμό της Μεθώνης.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετά από ένα σήμα η ομάδα κάνει την επαλήθευση. Η πρώτη δουλειά, εξήγησε, είναι να γίνει προσδιορισμός του επίκεντρου και του μεγέθους.
Ακολουθεί μια εργασία. Στη σχετική εργασία για τον σεισμό της Μεθώνης, ο καθηγητής έδειξε την περιοχή που ανάμενε η ομάδα ΒΑΝ τον σεισμό.
Έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε και τον χρόνο του σεισμού, δήλωσε ο καθηγητής Βαρώτσος. Στην περίπτωση της Μεθώνης, όπως είπε, η πρόβλεψη ήταν κοντά στις 10 Φεβρουαρίου και ο σεισμός έγινε στις 14 του μήνα. Αυτή τη στιγμή, σήμερα και για το άμεσο μέλλον όπως είπε ο καθηγητής η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή για τον ελλαδικό χώρο. Αυτό προς το παρόν, όπως τόνισε, μπορεί τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν.
Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση Αμερικανών που λέει ότι το 2018 αναμένονται μεγάλοι σεισμοί ο καθηγητής Βαρώτσος είπε πως πρόκειται για μια στατιστική μέθοδο που δεν πρόκειται για πρόγνωση που δίνει περιοχή και μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: