Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Τροφές που βοηθούν στο κόψιμο του τσιγάρου




Τροφές που βοηθούν στο κόψιμο του τσιγάρου

Όποιος καπνιστής έχει προσπαθήσει να κόψει το κάπνισμα, ξέρει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι. Εκτός του ότι η νικοτίνη είναι εθιστική, η συνήθεια του διαλείμματος για τσιγάρο είναι ίσως από τις πιο δύσκολες για να κόψει κάποιος.
Η μάχη λοιπόν για να κόψετε το τσιγάρο δεν είναι εύκολη και όσοι από εσάς σκέφτεστε να κάνετε άλλη μία προσπάθεια καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια «μυστικά» για να κερδίσετε τον «πόλεμο» με αυτή την κακή και εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία σας συνήθεια.
Ξέρατε, ότι για διάφορους λόγους, πολλές τροφές ευνοούν αυτή την προσπάθεια απεξάρτησης; Νεότερες έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μειώνουν την επιθυμία για τσιγάρο και μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι σας στον δικό σας αγώνα.
Ένα από τα βασικά πράγματα πάντως που πρέπει να θυμάστε όταν ξεκινάτε μια τέτοια διαδικασία είναι ότι δεν πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσετε και δίαιτα. Το να στερηθείτε αγαπημένα φαγητά, τη στιγμή που ήδη παλεύετε με μια καινούργια στέρηση, μπορεί εύκολα να σας αποπροσανατολίσει και να χάσετε το στόχο σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε ό,τι θέλετε στο πλαίσιο της καθημερινής υγιεινής διατροφής, έχοντας υπόψη ότι κάποιες τροφές και υγρά σας δημιουργούν πιο εύκολα την ανάγκη να καπνίσετε (όπως π.χ. τα γλυκά, τα οποία διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευχαρίστηση και το κόκκινο κρέας που κάνει τη γεύση του τσιγάρου καλύτερη), ενώ άλλες σας βοηθούν να απαλλαχτείτε από αυτό. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις τροφές-συμμάχους στην προσπάθειά σας να κόψετε αυτή την πολύ βλαβερή συνήθεια.
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Οι τσίχλες βοηθούν στην υποκατάσταση της ευχαρίστησης που νιώθει στο στόμα του ο καπνιστής όταν καπνίζει ένα τσιγάρο. Επιλέξτε διάφορες μάρκες τσίχλας (είναι σημαντική και η ποικιλία) με γεύσεις που σας αρέσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον εγκέφαλο σας από τη νικοτίνη. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες.
Νερό: Είναι το βασικό συστατικό για τη ζωή μας και πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος ενθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πίνετε έξι με οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα θα δείτε ότι θα έχετε μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο.
Σνακ: Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών ανθρώπων τα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και τραγανά λαχανικά, βοηθούν να μειωθεί η επιθυμία σας για νικοτίνη και σας διατηρούν απασχολημένους. Εκτός όμως από τα παραπάνω και τα καρύδια και οι ηλιόσποροι και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τσιπς βοηθούν στην καταπολέμηση της επιθυμίας αλλά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης με μέτρο πρέπει να καταναλώνονται τα αλμυρά σνακ τύπου πατατάκια, πρέτσελ κ.ο.κ. που καθώς λέγεται μειώνουν την ανάγκη για τσιγάρο. Προσέξτε, όμως, μην το παρακάνετε και τελικά δημιουργήσετε πρόβλημα στην αρτηριακή σας πίεση.  
Γάλα :Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Duke, οι καπνιστές που έπιναν ένα ποτήρι γάλα πριν καπνίσουν, έβρισκαν τη γεύση του τσιγάρου απαίσια και πολύ πικρή. Δοκιμάστε να πίνετε λίγο γάλα πριν ανάψετε το τσιγάρο σας ή βουτήξτε το σε γάλα και αφήστε το να στεγνώσει. Χωρίς να το καταλάβετε, το τσιγάρο σύντομα θα αρχίσει να σας αηδιάζει.
Τζίνσενγκ : Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ αποτρέπει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης, δηλαδή της ντοπαμίνης, όταν κάνετε ένα τσιγάρο. Κι αν το καταναλώνετε εβδομαδιαίως στο τσάι σας, μπορεί να μειώσει το επίπεδο ευχαρίστησης που αισθάνεστε από το κάπνισμα.
Πορτοκάλι : Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, την οποία το τσιγάρο φαίνεται να μειώνει στον οργανισμό. Καταναλώνοντας περισσότερα πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, θα μπορέσετε να αναπληρώσετε τη βιταμίνη που σας λείπει και να μειώσετε και την έντονη επιθυμία να καπνίσετε.
Smoothies : Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχετε λιγούρες για… γλυκό μετά την αποτοξίνωσή σας από το τσιγάρο, προτιμήστε τα φρούτα κι όχι τα επεξεργασμένα γλυκά. Φτιάξτε smoothies με φρούτα, έτσι ώστε και να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό και να πάρετε βιταμίνες, όπως C.
Στικ λαχανικών : Λαχανικά όπως τα καρότα, το αγγούρια, το σέλινο, το κολοκύθι και η μελιτζάνα δίνουν πολύ άσχημη γεύση στο τσιγάρο, παρόμοια με αυτή του γάλακτος. Ακόμη, τα στικ λαχανικών, λόγω του σχήματός τους που θυμίζει τσιγάρο, μπορούν να σας παραπλανήσουν, ενώ το γεγονός ότι μασιούνται σχετικά δύσκολα, σας απασχολεί και σας κρατάει μακριά από εκείνο το πακέτο τσιγάρα που σας… «φωνάζει».
Γιαούρτι : Όπως και το γάλα, έτσι και το γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά κάνουν τη γεύση του τσιγάρου πιο άσχημη από ό,τι πραγματικά είναι, βοηθώντας σας να το μισήσετε.
Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, μην εγκαταλείπετε τη μάχη και μην απογοητεύεστε.
Υπάρχουν πάντα οι ειδικοί που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Πηγές :
Εφημερίδα Δημοκρατία (Τροφές που βοηθούν στο κόψιμο του τσιγάρου της Ρίτας Μελά)
http://www.clickatlife.gr/your-life/story/52892/9-trofes-kai-ugra-pou-tha-sas-boithisoun-na-kopsete-to-kapnisma

Δεν υπάρχουν σχόλια: