Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μονεμβασιά




Μονεμβασιά

Παραμυθένιο σκηνικό στην πόλη με τα χίλια ονόματα. Η μοναδική καστροπολιτεία με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα λιθόκτιστα σπίτια, τα θολωτά σοκάκια και τα ενετικά αρχοντικά ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πλούσια ιστορία του τόπου με τους αυτοκράτορες, τους ιππότες και τους πειρατές. Για να ζήσετε το δικό σας παραμύθι, επιλέξτε για τη διαμονή σας έναν από τους πολλούς πέτρινους. παραδοσιακούς ξενώνες. Χαμάμ, πηγάδια και θολωτά δωμάτια θα σας ταξιδέψουν στην εποχή των ιπποτών

Από τη ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ
thkarouta@dimokratianews.gr



Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μονεμβασιά, Μονοβάσια, Μαλβαζία, όπως και να αποκαλέσετε την πόλη με τα... 1.000 ονόματα, η ομορφιά και η γραφικότητα της θα είναι πάντα ο κυριότερος λόγος να την επισκεφτείτε. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να ξεγελαστεί από το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή μόλις 90-100 κατοίκων, η ιστορία της είναι μακραίωνη και χαραγμένη σε κάθε πέτρα και σε κάθε βότσαλο της καστροπολιτείας. 


Ο μικρός οικισμός στον νομό Λακωνίας της ανατολικής Πελοποννήσου έχει κυρίως γίνει διάσημος λόγω του μεσαιωνικού φρουρίου στον ομώνυμο «Βράχο της Μονεμβασιάς». Δεν είναι παρά μια μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα (συνολικού μήκους 400 μέτρων) με την παραλία της λακωνικής ακτής. Άπαξ και την περάσετε, ευθύς θα νομίζετε πως αλλάξατε εποχή. Η Πάνω Πόλη και η Κάτω Πόλη, στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου, συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Τα λιθόκτιστα σπίτια, τα θολωτά σοκάκια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα ενετικά αρχοντικά θα σας ταξιδέψουν στον Μεσαίωνα και η διαμονή σας εκεί θα μοιάζει με ζωντανό παραμύθι. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «Γιβραλτάρ της Ανατολής» κι αυτό λόγω της μεγάλης ομοιότητας -σε σμίκρυνση- με τον διάσημο μονόλιθο.


Το όνομα της σημαίνει «μόνη έμβασις», καθώς πολλές από τις οδούς της είναι στενές, κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσετε στον νου σας. Η Μονεμβασιά αποκαλύπτεται μόνο στους περιπατητές. Με το που θα μπείτε στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι θα σας δώσει μια καλή ιδέα του τι να περιμένετε και θα σας οδηγήσει για το καλωσόρισμα στην κεντρική πλατεία, με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. 

Η πόλη ολάκερη μοιάζει να έχει σμιλευτεί στον βράχο από τους πιο ταλαντούχους τεχνίτες και το «πετρωμένο καράβι», όπως τη χαρακτήριζε ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος, που καταγόταν από εδώ, περιμένει τον ταξιδιώτη για παραμυθένιες διαδρομές στο παρελθόν. Και δεν είχε άδικο, καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερα συντηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς στη χώρα μας. Η πύλη του Κάστρου θα σας βάλει στο κλίμα και τα λιθόκτιστα σοκάκια θα σας ξεναγήσουν, βήμα το βήμα, στη γοητευτική Ιστορία της, που μένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Η Αγορά, στην Κάτω Πόλη, η «Μέση οδός» των Βυζαντινών, ο «φόρος» των Ενετών ή αλλιώς το «παζάρι» των Οθωμανών, ήταν για δεκάδες χρόνια τα «χάνια» της περιοχής, το εμπορικότερο σημείο που σήμερα φιλοξενεί ταβερνάκια, καφέ και ζαχαροπλαστεία. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγηση και θόλο τον θόλο θα μυηθείτε στα μυστικά της καστροπολιτείας. 


Αν ακολουθήσετε το τείχος που απλώνεται κατά μήκος της θάλασσας, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ερείπια διαφορετικών εποχών, απομεινάρια εκκλησιών και δημόσιων κτιρίων, τα οποία όλα ανεξαιρέτως άφησαν το σημάδι τους στην πόλη. Κοιτώντας ψηλά, θα μαγευτείτε από τη θέα της Πάνω Πόλης με τα απαράμιλλης ομορφιάς αρχοντικά και τις μπουκαμβίλιες που δίνουν πινελιές χρώματος στην αρμονία της πέτρας. Ανηφορίστε προς την Πάνω Πόλη, εκεί όπου διαβιούσε η «καλή κοινωνία» των ενετικών χρόνων. Επισκεφτείτε την Αγία Σοφία, που θα σας κόψει αναμφίβολα την ανάσα, έτσι όπως «κρέμεται» σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της μικρής πολιτείας. Οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος, ενώ μοιάζει πολύ με την Αγία Σοφία της Πόλης. 


Η Μονεμβασιά δεν καταλαβαίνει από κούραση... Ανεβείτε ακόμα ψηλότερα, στον οικισμό της Πάνω Πόλης, και σταματήστε μόνο όταν το βλέμμα σας θα μπορεί να «αγκαλιάσει» όλη την ομορφιά που απλώνεται από κάτω.


Η Μονεμβασιά δεν θα «χορτάσει» μόνο τα μάτια σας με τις ομορφιές της, αλλά και την πείνα σας, καθώς η τοπική κουζίνα είναι ένα αμάλγαμα από διάφορες εποχές και πολιτισμούς που θα σας κερδίσει. Αναζητήστε τις γκόγκες, τα χειροποίητα ζυμαρικά της περιοχής, και τα σαϊτιά, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Ψάξτε το «νέκταρ» του Μεσαίωνα, τη Μαλβαζία, το γλυκό κρασί που θα σας μεθύσει χωρίς να μεθύσετε. Και να θυμάστε ότι τη Μονεμβασιά ανά τους αιώνες την... πόθησαν πολλοί, από ιππότες και πειρατές, μέχρι σταυροφόρους και αυτοκράτορες. Εσείς, μπορείτε να την ανακαλύψετε.



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Οδικώς με ΚΤΕΛ ή μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7 που περνά από Κόρινθο και Τρίπολη. Εκεί παίρνετε την έξοδο για Σπάρτη και εν συνεχεία τον περιφερειακό για Μονεμβασιά.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

• Αν και μικρή, η Μονεμβασιά διαθέτει δύο λαογραφικά μουσεία, στη Ρειχιά και στις Βελιές, στα οποία «ξεδιπλώνεται» η καθημερινότητα των κατοίκων στα χωριά της περιοχής.
• Κάντε μια στάση στον Ναό του Ελκόμενου Χριστού, τη χτισμένη τον 13ο αιώνα εκκλησία, που αποτελεί σύμβολο της περιοχής και πόλο έλξης για προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: