Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΑΜΟΡΓΟΣ : ΑΠΟΛΥΤΟ ΛΕΥΚΟ, ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ



ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΠΟΛΥΤΟ ΛΕΥΚΟ, ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Μια Χώρα πανέμορφη, πολλοί οικισμοί, γαλαζοπράσινες παραλίες με βότσαλα ή αμμουδιά και γεύσεις που εντυπωσιάζουν τον ουρανίσκο.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αμοργός, το ανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια, το νησί στο οποίο αναφέρεται η μοναδική ποιητική συλλογή του Νίκου Γκάτσου «Αμοργός», που έγινε γνωστό παγκοσμίως, και κυρίως στους Γάλλους, από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Λικ Μπεσόν «Το απέραντο γαλάζιο» το 1988.
Δυο λιμάνια, μια Χώρα πανέμορφη, πολλοί οικισμοί, γαλαζοπράσινες παραλίες (με βότσαλα ή αμμουδιά), με εκκλησίες, πύργους και μοναστήρια, με νησάκια, παραδόσεις και γεύσεις αμοργινές.
Τα Κατάπολα, νοτιοδυτικά, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, και η περιοχή αποτελείται από τρεις συνοικισμούς: τα Κατάπολα -τον κύριο οικισμό-, το Ραχίδι και το Πέρα Ραχίδι -τον μεσαίο οικισμό- και το Ξυλοκερατίδι απέναντι από την προκυμαία.
Στον λόφο πάνω από τα Κατάπολα βρίσκεται η αρχαία Μινώα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (οι άλλες δύο είναι η Αιγιάλη και η Αρκεσίνη).
Στο λιμάνι των Καταπόλων βρίσκεται και το παλαιότερο καφενείο του οικισμού, η «Ναυτιλία». Το καφε-ζυθεστιατόριο λειτουργεί και ως πρακτορείο για την έκδοση εισιτηρίων με το θρυλικό «Express Σκοπελίτης» που ενώνει το νησί με τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηράκλεια, Κουφονήσια) και Νάξο.
Χτισμένη σε υψόμετρο 400 μ. Πάνω από τη θάλασσα, ξεχωρίζει η Χώρα με ασβεστωμένα καλντερίμια, μπουκαμβίλιες, σπίτια ανεπτυγμένα γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, εκκλησιές και μικρές πλατείες, καφενέδες, ταβερνάκια και μπαράκια, μαγαζιά.
Στο κεντρικό καλντερίμι βρίσκεται η αρχαιολογική συλλογή που στεγάζεται στον Πύργο Γαβρά, δίπλα είναι η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ πιο πάνω η κεντρική πλατεία της Χώρας, η Λόζα.
Στα αξιοθέατα της Χώρας είναι το ιστορικό γυμνάσιο της Αμοργού (ένα από τα πρώτα γυμνάσια που ιδρύθηκαν μετά το 1821 στην Ελλάδα), η Εμπροστασιάδα, το σοκάκι με τις καμάρες κ.ά.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ


Σήμα κατατεθέν της Αμοργού, η ιερά μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πυρήνες λατρείας του Αιγαίου.
Η ίδρυση της συνδέεται με τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό (1081 -1118) ενώ εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου.
Περίπου 300 σκαλοπάτια θα χρειαστεί να ανεβείτε, θα ακούσετε για την ιστορία του μοναστηριού, θα απολαύσετε τη μοναδική θέα, και στο αρχονταρίκι θα σας κεράσουν λουκούμι, νερό και ψημένη. Μετόχι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας είναι ο Αγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης, η εικόνα του οποίου φυλάσσεται στην Παναγία Χοζοβιώτισσα.  

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ


Πανηγύρια με το μεγαλύτερο να είναι αυτό της Αγ. Παρασκευής (25-26 Ιουλίου) στην Αρκεσίνη, όπου σιτίζονται περί τα 4-000 άτομα. Στα 20 καζάνια μαγειρεύουν πατατάτο, κοφτό (σπασμένο σιτάρι χυλωμένο με μυζήθρα), ξιδάτο (πατσά). Άλλα πανηγύρια, 26/7 γιορτή ψημένης στα Κατάπολα, 6/8 γιορτή του Χριστού (Χώρα), τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά Επανωχωριανή στην Αιγιάλη (20 λεπτά με τα πόδια από Λαγκάδα), 17/8 γιορτή παστελιού στη Λόζα (Χώρα), 29/8 Αϊ-Γιάννης Πρόδρομος (Βρούτση), 13-14/9 Σταυρός (σε Κρίκελο και Λαγκάδα).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Πρόσβαση: Από το λιμάνι του Πειραιά με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 8 ώρες ή με ταχύπλοα περίπου 6 ώρες. Σύνδεση υπάρχει και με τα γύρω κυκλαδίτικα νησιά.
Διαμονή: Στο νησί λειτουργούν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα, στούντιο και κάμπινγκ.
Μετακίνηση στο νησί: Εάν δεν έχετε δικό σας μέσο, υπάρχει λεωφορείο που πηγαίνει σε παραλίες, χωριά, οικισμούς (www. amorgosbuscompany.com).

Μερικά στοιχειώδη



Αιγιάλη: Βόρεια του νησιού (15 χλμ. από τη Χώρα, 21 χλμ. από τα Κατάπολα) ή Πάλη ή Γιαλός, όπως συνηθίζουν να τη λένε οι ντόπιοι, είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Ο οικισμός περιλαμβάνει και τρία πολύ όμορφα χωριά στις υπώρειες του ψηλότερου βουνού της Αμοργού, του Κρικέλλου (821 μ.) να ατενίζουν τον όρμο. Πρόκειται για τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό.
Ασφοντυλίτης: Εγκαταλειμμένος οικισμός, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι οι σκόρπιες βραχογραφίες. Μετά τον Άγιο Παύλο πινακίδα οδηγεί στον Ασφοντυλίτη (+1,7 χλμ.).
Παραλίες: Στα Κατάπολα Κάτω Κρωτήρι, παραλία του Συνοδινού, Πλάκες με βαθιά νερά (πρόσβαση με καραβάκι), Μαλτέζι (οργανωμένη με άμμο, πρόσβαση με καραβάκι από τα Κατάπολα). Νοτιοδυτικά, Παραδήσα, Κάτω Κάμπος, νότια Μούρος, Αμμούδι, Καλοταρίτισσα (απάνεμος κολπίσκος), νησάκι Γραμβούσα. Στην Αιγιάλη η ομώνυμη αμμουδερή παραλία, Λεβρωσός (2 χλμ., αμμουδερή), Ψιλή Αμμος, Χόχλακας (πρόσβαση με τα πόδια). Βορειοανατολικά Μικρή και Μεγάλη Βλυχάδα, βορειοδυτικά ο όρμος Σπαρτί, πιο κάτω τα Χάλαρα -(πεζοπορία 1 ώρα από Αιγιάλη). Στον δρόμο προς τη Χώρα η παραλία του Αγίου Παύλου και απέναντι το νησάκι Νικουριά. Κάτω από τη Μονή Χοζοβιώτισσας η Αγία Αννα, το Σύρμα και το Καμπί.
Τοπικές γεύσεις/προΐόντα: Πατατάτο (κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες στην κατσαρόλα), κοφτός (χυλός από στάρι), κατσίκι γεμιστό στον φούρνο με ρύζι, συκώτι και άνηθο, φάβα αμοργιανή, ντοματοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, μαλάκα (φρέσκο κατσικίσιο τυρί), ξεροτήγανα, παστέλια, γλυκά του κουταλιού, ρακόμελο, ψημένη ρακή (με μέλι, κανέλα, γαρίφαλο) κ.ά.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/ΤΑΞΙΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: