Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Η ευλογία των σταφυλιών




Η ευλογία των σταφυλιών

Κι ήρθανε μυρωδιές και θύμησες άλλων καιρών στο νου και την ψυχή…
Αύγουστος, ο πιο πλούσιος μήνας όλης της χρονιάς άλλοτε που «έθρεφε» τούτη την κρητική γη τους άλλους έντεκα, που ανεβαίνει στις πιο ψηλές κορφές να συναντήσει τον ίδιο το Χριστό ανήμερα της γιορτής του στην χάρη του.
Ο μήνας της Παναγιάς, της Ελλάδας ολόκληρης, των διακοπών, της σιέστας του μεσημεριού, των σταφυλιών, των σύκων, του ολόγιομου φεγγαριού, των Αλουστίνων, των πανηγυριών. 


Μεταμόρφωση του Σωτήρος σήμερα και στις απανταχού εκκλησιές ευλογείται ο καρπός της αμπέλου. Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει -ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίδει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου, αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σμα κα αμα», θεία Ευχαριστία.


Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου, καθόσον «οι τω ύψει των αρετών διαπρέψαντες, και της ενθέου δόξης αξιωθήσονται».
Facebook/ Despina Plevraki


Δεν υπάρχουν σχόλια: