Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΑΜΟΙΡΗ ΕΛΛΑΔΑ .. ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΛΙ ΘΥΜΑΤΑ




Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Τα μεσαία εισοδήματα πλήττουν οι νέοι φόροι

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010




Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του 14ου μισθού ή την περικοπή ακόμη 10% στα επιδόματα επιτυγχάνοντας φυσικά το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή να χαθεί ένας ακόμη μισθός.

Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πλήξει, κυρίως, το φορολογικό «τσουνάμι» που φέρνει η «καταιγίδα» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο «κύμα» σκληρών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος.

Το δεύτερο "πακέτο" βρίσκεται ήδη προ των πυλών και περιλαμβάνει πρωτίστως μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, με την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ή δυο ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ κερδίζει έδαφος η πρόταση για ΦΠΑ 23% στα είδη πολυτελείας, τη δεύτερη αύξηση των ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται η βενζίνη προς 1,42 λεπτά/λίτρο από 1,24 λεπτά/λίτρο σήμερα, αλλά και την αύξηση του φόρου σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Από το νέο "σκηνικό" που στήνεται δεν θα λείπει φυσικά και η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για το εάν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει απευθείας στην κατάργηση ενός ακόμη μισθού (14ου), εκτός από αυτόν που χάνουν οι μισθωτοί λόγω της περικοπής των επιδομάτων τους και της αυξημένης φορολόγησής τους, αφού θα ενταχθούν στην κλίμακα, ή θα αποφασίσει για να χρυσώσει το "χάπι" να κόψει ακόμη 10% από τα επιδόματα επιτυγχάνοντας φυσικά το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή να χαθεί ένας ακόμη μισθός.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το δεύτερο "πακέτο" μέτρων υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αμφισβητεί τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση όσον αφορά στις εισπράξεις του δημοσίου, αλλά και γενικότερα αυτούς που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και γι αυτό άλλωστε προτείνει ριζικές παρεμβάσεις και στα εργασιακά αλλά και στο ασφαλιστικό.

Φορολογικό Νομοσχέδιο

Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης από την Ευρώπη, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελικές "πινελιές" στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, καθώς ολοκληρώνεται η επεξεργασία των βασικών κατευθύνσεων του νέου συστήματος, ώστε αμέσως μετά να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Οι αλλαγές, όπως έχει ήδη επισημάνει η "Ν", θα είναι σαρωτικές, καθώς οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους θα είναι σημαντικές, λόγω φυσικά των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το νέο φορολογικό "σκηνικό" στήνεται με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση των εσόδων, αφού το οικονομικό επιτελείο στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος κατά 4%, στις εισπράξεις του δημοσίου.

Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται ότι τα "βάρη" δεν θα τα σηκώσουν μόνο οι "έχοντες και κατέχοντες" αλλά κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο πρόσθετο φόρο το 2011 για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος, καθώς τότε θα γίνει ο ουσιαστικός απολογισμός από την περικοπή των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης.

Αρκετές ωστόσο από τις νέες επιβαρύνσεις έχουν γίνει ήδη αισθητές από τις αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν θεσμοθετηθεί.

Το νέο πλαίσιο πάντως που θα διαμορφωθεί προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών και επιδομάτων, καθολικό έλεγχο του "πόθεν έσχες", αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δαπανών, ΦΠΑ σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, επαναφορά του ΦΜΑΠ αναπροσαρμογή κάθε έτος των αντικειμενικών αξιών, καθιέρωση ενός "ειδικού Ε9" για κινητά και ακίνητα, αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή και σε ορισμένες περιπτώσεις άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς και ειδικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ανοιχτά θέματα

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα θέματα των αποδείξεων, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης που θα θεσπιστούν με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου με βάση τις αποδείξεις η εισήγηση που κερδίζει έδαφος στις συσκέψεις των παραγόντων του υπουργείου είναι όπως μεταξύ των δυο συντελεστών, δηλαδή του 10% και του 30%, παρεμβληθεί ένας ακόμη συντελεστής 20% για εισοδήματα από 12.000 μέχρι και 20.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα χρειάζεται για να "χτίσει" το αφορολόγητό του αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός του, όμως όποιος έχει εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ θα χρειάζεται το 20% του εισοδήματός του, ενώ πάνω από τα εισοδήματα αυτά θα εξακολουθήσει να ισχύει ο συντελεστής 30%.

Όσον αφορά δε στα νέα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα για όλους τους φορολογούμενους, με εξαίρεση τους συνταξιούχους, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να δηλώσει κάποιος στην Εφορία. Με βάση το νέο σύστημα, για ένα Ι.Χ. 1.200 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι 3.000 ευρώ και για κάθε 100 κ.ε. θα προστίθενται 200 ευρώ, ενώ για κατοικίες έως 100 τ.μ. το τεκμήριο θα είναι 40 ευρώ/ τ.μ., από 101 - 300 τ.μ. θα είναι 60 ευρώ/τ.μ. και για άνω των 301 τ.μ. θα ανέρχεται σε 80 ευρώ/τ.μ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τεκμήρια θα συμπεριληφθούν οι πισίνες, τα ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολυτελή σκάφη αναψυχής, το βοηθητικό προσωπικό, ακόμη και τα δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο.

Επισημαίνεται ότι το τεκμαρτό κόστος διαβίωσης δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά στην ακριβή δήλωση των εισοδημάτων του. Επίσης λειτουργεί ως βάση για την καταρχήν αξιολόγηση από τις φορολογικές αρχές της ειλικρίνειας του δηλούμενου εισοδήματος στο πλαίσιο του νέου συστήματος μορίων κινδύνου. Το μέτρο φυσικά αυτό δεν καταλαμβάνει τους συνταξιούχους.

Οι βασικές αλλαγές

Αναλυτικότερα οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν, εκτός από τα ανωτέρω μέτρα και τη θέσπιση νέας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, τα εξής:

* Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και πλήθος φοροαπαλλαγών.

* Θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων.

* Φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών, με βάση την κλίμακα.

* Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2011.

* Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

* Φορολόγηση των ακινήτων εξωχώριων εταιρειών ακινήτων (offshore) με συντελεστή 10% (από 3%).

* Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο.

* Φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας.

Φορολογία επιχειρήσεων.

* Διαχωρισμός των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα (σταδιακή μείωση συντελεστή στο 20%) και διανεμόμενα κέρδη με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

* Ειδική μεταχείριση, με 5ετές αφορολόγητο, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

* Επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται.

* Φορολόγηση παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη.

* Φορολογικά πιστοποιητικά επιχειρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές.

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

* Καθιερώνονται επαγγελματικοί λογαριασμοί και από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

* Νέο περιουσιολόγιο που θα περιλαμβάνει κινητά και ακίνητα.

* Διενέργεια ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου.

* Καθιερώνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

* Πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής, από λογιστές, φοροτέχνες κ.ά.

* Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται χωρίς μετρητά από 2011.

* Ταμιακές μηχανές παντού.

* Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

* Κατάσχεση ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο.

* Αυστηρότερος έλεγχος πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών.

* Σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

ΠΗΓΗ:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1780625

Δεν υπάρχουν σχόλια: