Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ - Κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές στην Εφορία


Σε στενό κλοιό οι Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και «ξέχασαν» να δηλώσουν, ως όφειλαν, τους τόκους

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010


Με κατασχέσεις ακινήτων κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν οφειλές στην Εφορία, ενώ στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και «ξέχασαν» να δηλώσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, ως όφειλαν, τους τόκους που έχουν λάβει από το 2005 και μετά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς χρωστούν στην Εφορία και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τη στιγμή που στην κατοχή τους έχουν ακίνητα συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία των διασταυρώσεων είναι αποκαλυπτικά και εξοργιστικά ταυτόχρονα για τους συνεπείς φορολογουμένους καθώς 26.165 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519.766.576 ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5.229.000.000 ευρώ!

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Σπινέλλης πραγματοποίησε μια σημαντική διασταύρωση στις δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλώσει για να μη φορολογηθούν τους τόκους που έχουν εισπράξει. Οι δύο παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να εντοπίσουν όπου μπορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και, το κυριότερο, φορολογουμένους οι οποίοι έχουν προκλητική συμπεριφορά εις βάρος του κράτους.

Η ΓΓΠΣ προχώρησε στη διενέργεια ενός νέου ειδικού ελέγχου που αφορά φορολογουμένους με σημαντικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Ο νέος έλεγχος αφορά φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώθηκαν ως τις 30 Ιουνίου 2009 και για τους οποίους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο όσον αφορά την ακίνητη περιουσία τους. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς διαθέτουν ακίνητη περιουσία ώστε να βοηθηθούν τα τμήματα δικαστικού των ΔΟΥ στην έγκαιρη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης του χρέους. Δηλαδή, την πραγματοποίηση κατασχέσεων εις βάρος των οφειλετών. Μάλιστα οι συγκεκριμένες καταστάσεις ελέγχου έχουν προωθηθεί στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις ΔΟΥ και τις επιθεωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό οι οποίοι δεν δηλώνουν τους τόκους για να αποφύγουν τη φορολογία, η ΓΓΠΣ έχει συγκεντρώσει στοιχεία σε συνεργασία με ξένες τράπεζες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει έναν έναν τους φορολογουμένους αυτούς για εξηγήσεις και φυσικά να επιβάλει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

«Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους, όπως έχουν υποχρέωση, και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση» δήλωσε χθες ο κ. Σπινέλλης. Με βάση την κοινοτική οδηγία η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων πραγματοποιείται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος Ελλάδας που λαμβάνει τόκους από καταθέσεις του εξωτερικού έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εξαίρεση και να μην του επιβληθεί φόρος στη χώρα όπου βρίσκεται η κατάθεση αλλά να φορολογηθεί στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Το ποσό των τόκων πρέπει να το αναγράψει στη φορολογική του δήλωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «η φοροδιαφυγή αυτή έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και η Ελλάδα από το 2005 συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα 24 κράτημέλη της ΕΕ (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών), καθώς και με πέντε τρίτες χώρες. Εχει ήδηδημιουργηθεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με τα στοιχεία των Ελλήνων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κτλ.) που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κτλ. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τους δικαιούχους τόκων μεταξύ των κρατών γίνεται αυτομάτως μία φορά τον χρόνο, το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου, για τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους».

Πηγή:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=317150&dt=26/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: