Tης Mαριας Kατσουνακη
Το τηλεοπτικό σποτ είναι ασυνήθιστο. Πολύ ρεαλιστικό, μουντό, με «πρωταγωνιστές» μια μάλλον ατημέλητη και πιεσμένη νοικοκυρά και έναν σκοτισμένο συνταξιούχο. Η πρώτη, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, μονολογεί με αριθμούς: πέντε ευρώ για το ένα, δέκα για το άλλο, τόσα ευρώ το χαρτζιλίκι του παιδιού. Ο συνταξιούχος, πάλι, περπατάει στον δρόμο με τα χέρια στις τσέπες και αθροίζει τα δικά του ποσά: ρεύμα, ενοίκιο, φάρμακα, κ. ο. κ. Για δευτερόλεπτα, ο φακός παρακολουθεί και τους δύο να διασταυρώνονται στον δρόμο, τον καθένα βυθισμένο στις δικές του αριθμητικές πράξεις. «2010 Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», μας ενημερώνει το σποτ και μας παραπέμπει στη σχετική ιστοσελίδα.
«Σχεδόν 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν υπό την απειλή της φτώχειας, δηλαδή αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια και ζουν χωρίς αυτά που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα», πληροφορούμαστε στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση. «Στόχος του έτους αυτού είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση στερεότυπα και συλλογικές αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με τη φτώχεια».
Να διαφωτιστεί η κοινή γνώμη, λοιπόν, για το πώς ορίζεται στις σύγχρονες πόλεις η ανέχεια που σταδιακά οδηγεί στην εξαχρείωση. Πώς τα κύματα ανέργων έφτασαν το ποσοστό των Ευρωπαίων «με περιορισμένα οικονομικά μέσα» στο 17%. Οικογένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (ή αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσκολία) μια αξιοπρεπή διαβίωση, μόνα άτομα που περιθωριοποιούνται, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο της «συμμετοχής».
Η φτώχεια έχει πολλές αποχρώσεις και σιγοτρώει όλο και περισσότερες σταθερές, που έδιναν μια στοιχειώδη έστω προοπτική και ελπίδα για το μέλλον. Η πολυμορφία της φτώχειας, αποτρέπει από εύκολους ορισμούς.
Οι στερήσεις και οι εκπτώσεις συνεχείς και αυξανόμενες. Η εξουθένωση δεδομένη, σε μια μάχη που έχει μόνο αντιπάλους και ελάχιστα πυρομαχικά για τους αμυνόμενους.
Οι συντριπτικές εικόνες με άστεγους και ρακοσυλλέκτες «καλύπτουν» μια άλλη πραγματικότητα: ανθρώπους που παραμιλάνε στους δρόμους, υπολογίζοντας και την τελευταία υποδιαίρεση του ευρώ, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν ένα υποτυπώδες οικογενειακό τραπέζι. Ατελής διατροφή, ατελής εκπαίδευση, ατελής περίθαλψη, ατελής κοινωνικότητα, ατελής ζωή.
Πόσο εύκολο είναι να περιγράψει κανείς ό, τι δεν είναι διακριτικό και δηλωμένο; Να καταμετρήσει τα ποσοστά που βλέπουν την καθημερινότητά τους να αδειάζει από δεδομένα και να γεμίζει απώλειες; Το ενοίκιο που δεν μπορεί να πληρωθεί, τους λογαριασμούς που συσσωρεύονται, τα φθαρμένα ρούχα που δεν αντικαθίστανται, τις εξόδους που ματαιώνονται, τους φίλους που χάνονται, την απομόνωση που εμφανίζεται ως βασική συνέπεια.
«Η φτώχεια και ο αποκλεισμός ενός ατόμου ισοδυναμούν με τη φτώχεια της κοινωνίας στο σύνολό της», διαβάζουμε στο www. 2010againstpoverty. eu. Οσο και αν η πολιτική λειτουργεί με συνθηματικό και δραματοποιημένο λόγο, που συχνά ακυρώνει τις προθέσεις, η πραγματικότητα δεν χωράει σε μετρημένες διατυπώσεις. Για την αναμενόμενη ανάκαμψη δεν αρκούν οι δείκτες του ΑΕΠ. Οι μετρήσεις δύσκολα μπορούν να συμπεριλάβουν τους πολλαπλασιασμένους τα τελευταία χρόνια κραδασμούς. Τις στερήσεις που βιώνονται σιωπηρά, τη φτώχεια που αναπαράγεται με αξιοπρέπεια. Τα εκατομμύρια που αντιλαμβάνονται το εισόδημά τους να συρρικνώνεται μέχρις εξαφανίσεως. Η διαρκής οικονομική υποβάθμιση αφαιρεί από τις κοινωνίες τη δυναμική αλλά και τη δυνατότητα μιας υγιούς ανάπτυξης. «Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από το κράτος», συστήνουν επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ολιγόλεπτα βίντεο αναρτημένα στην ιστοσελίδα. Ας αναλάβουν πρωτοβουλίες οι κοινότητες, η γειτονιά, η ευρύτερη οικογένεια. Τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα απ’ όσο φανταζόμαστε...
Το 2010 η φτώχεια θα αυξηθεί. Οχι μόνο αυτή που φαίνεται και καταγράφεται αλλά και η «αθέατη». Αυτή που χαράσσεται στα πρόσωπα, στα βλέμματα, στη διάθεση. Στις μισές κουβέντες, στις διαρκείς σιωπές, στην απόγνωση που πυκνώνει, στα σκυμμένα κεφάλια. Στην ανισότητα που αλώνει τις κοινωνίες και δεν μετριέται στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_23/02/2010_1291079
Πηγή: http://www.2010againstpoverty.eu/?langid=en
Ποιός είπε ότι μέσα στην Ε.Ε. ζούμε καλλίτερα;;;
Σήμερα στην Ευρώπη ο ένας στους 6 κατοικούς της ζει στο κατώφλι της φτώχειας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου