Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΚΛΙΜΑ : Το Λονδίνο θα πλημμυρίζει κάθε 10 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων



Το Λονδίνο θα πλημμυρίζει κάθε 10 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων, διαβλέπουν κλιματολόγοι

ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΡΙΚΚΗ

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας μία φορά ανά 10 χρόνια, εκτιμούν επιστήμονες ότι θα βρεθεί στο μέλλον το Λονδίνο εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ωκεανού από το λιώσιμο των πάγων.

Οι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η στάθμη της θάλασσας ν’ ανέβει μέχρι και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αν το σενάριο αυτό –που είναι το πιο απαισιόδοξο – επαληθευτεί, τότε οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα μία στις 20, η στάθμη του ωκεανού γύρω από τις βρετανικές ακτές ν’ ανέβει περί το ένα μέτρο.

Αυτός ο τεράστιος υδάτινος όγκος θα είναι λένε πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά από τα φράγματα στον Τάμεση, και η βρετανική πρωτεύουσα θα είναι εκτεθειμένη σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν μελέτης από επιστήμονες του ευρωπαϊκού προγράμματος Ice2sea στους οποίους περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί από την Βρετανική Εταιρεία Μελέτης της Ανταρκτικής και το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Καθώς σήμερα οι παγετώνες λιώνουν, το νερό που κάποτε κατακρατούσαν ρευστοποιείται και διοχετεύεται στους ποταμούς και τη θάλασσα. Ο υδάτινος όγκος των ωκεανών αυξάνεται και ήδη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει επηρεάσει ευαίσθητα οικοσυστήματα», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Βάουγκχαμ από την Βρετανική Εταιρεία.

Κατά τους επιστήμονες, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να πραγματοποιείται με επιταχυνόμενο ρυθμό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και μετά το 2100 με ολέθρια αποτελέσματα καθώς τεράστια κύματα θα πλήττουν με σφοδρότητα τις παράκτιες περιοχές.

Το Λονδίνο δεν θα είναι η μόνη μεγαλούπολη που ενδεχομένως να πληγεί από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Εκτιμήσεις κλιματολόγων λένε πως και η Νέα Υόρκη, η οποία αποδείχτηκε αρκετά ευάλωτη σε κύματα ύψους τεσσάρων μέτρων, τον περασμένο Οκτώβριο όταν επλήγη από τον τυφώνα Σάντι, θα υφίσταται σημαντικές καταστροφές κάθε δύο χρόνια από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στη Νέα Υόρκη κατά τα λεγόμενα κλιματολόγων, η στάθμη του Ατλαντικού θα ανέβει κατά ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5017616/kindyno-na-plhmmyrizei-to-londino-apo-to-liwsimo-twn-pagwn-problepoyn-klimatologoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: