Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΙΝΤΕΡΝΕΤ : ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

 ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ; ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ


Το facebook είναι ένα απέραντο... γραφείο συνοικεσίων! Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο προάγει ποικιλοτρόπως την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών τους και ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που επιδιώκουν τις ψηφιακές και όχι μόνο γνωριμίες.
Η αμεσότητα, η δικτύωση, το πλήθος των χρηστών και η (σχετική) ανωνυμία που προσφέρει το facebook το έχουν μετατρέψει σε πεδίο δόξης λαμπρό για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις γνωριμίες τους.
Η δραστηριότητα αυτή όμως κρύβει και παγίδες. Το Internet δεν είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος ούτε όσοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Το πρόσφατο τραγικό συμβάν με τον 30χρονο στη Δάφνη, στο οποίο η ψηφιακή επαφή του  οδήγησε σε ληστεία μετά φόνου του ιδίου αποδεικνύει ότι οι e-γνωριμίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Η αλήθεια είναι ότι όπως αναφέρουν πεπειραμένοι χρήστες του Διαδικτύου αλλά και ειδικοί στα ψηφιακά εγκλήματα, οι ψηφιακές επαφές έχουν παρόμοιους κανόνες ασφαλείας σε σχέση με τις παραδοσιακές.
«Όταν γνωρίζεις κάποιον ή κάποια άγνωστη σε ένα μπαρ, δεν θα μιλήσεις από την πρώτη στιγμή για την οικονομική σου κατάσταση, ούτε θα δεχθείς να πας άμεσα σπίτι του ή σπίτι της. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στα chatrooms του Internet», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πόσο μάλλον όταν υπάρχει πάντα το πέπλο της ανωνυμίας και οι φωτογραφίες που μπορεί να μην είναι πραγματικές .
Σε αντίθεση πάντως με το απλό chat, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν το πλεονέκτημα ότι κατά κανόνα οι γνωριμίες προέρχονται από κοινούς φίλους. Το πιο συνηθισμένο μονοπάτι είναι να γνωρίσει κανείς τους φίλους των φίλων του. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια δικλίδα ασφαλείας, καθώς, αν με κάποιον άνθρωπο μοιράζεστε αρκετούς κοινούς φίλους, αφενός σημαίνει ότι πρόκειται για υπαρκτή προσωπικότητα και όχι για κάποιο ψεύτικο προφίλ και αφετέρου ότι μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τη νέα γνωριμία πριν γίνει η συνάντηση διά ζώσης.
Αντίστοιχα, προφίλ ατόμων χωρίς κοινούς φίλους, χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και τα οποία δεν έχουν προσωπικές ή επαγγελματικές πληροφορίες είναι κατά πάσα πιθανότητα ψευδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προθέσεις εκείνων που τα δημιούργησαν. Πάντως, ακολουθώντας μερικές απλές και βασικές συμβουλές όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το «άθλημα» των ψηφιακών γνωριμιών μπορούν να αποφύγουν πολλές κακοτοπιές.
 

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΓΙΛΕΣ
Επειδή οι ψηφιακές γνωριμίες κρύβουν ευκαιρίες αλλά και παγίδες, όσοι φροντίσουν εκ των προτέρων για τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους και τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακολουθώντας τις παρακάτω 10 συμβουλές, οι γνωριμίες μέσω Facebook  μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς και... ενδιαφέρουσες.
1. Όταν δημιουργείτε το προφίλ σας, φροντίστε ώστε να μην είναι γνωστές όλες οι προσωπικές σας λεπτομέρειες, τουλάχιστον όχι σε όσους δεν είναι φίλοι σας. Αν κάποιος μπορεί άμεσα να μάθει τα πάντα για σας, είναι πια πιθανό να ενδιαφερθεί με κακόβουλες προθέσεις. Ειδικά αναφορές σε πιθανή καλή οικονομική κατάσταση μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για άτομα που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή γνωριμία ώστε να σας εκμεταλλευθούν με κάποιον τρόπο.
2.  Όταν και αν αποφασίσετε να προσθέσει ε κάποιον ή  κάποια στους ψηφιακούς σας φίλους, κάντε έναν έλεγχο στα στοιχεία του προφίλ ώστε να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προφίλ με λίγους φίλους - συνήθως αποκλειστικά του αντίθετου φύλου - και εντυπωσιακές εικόνες είναι κατά κανόνα ψεύτικα και αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες.
3. Οι κοινοί φίλοι -όπως και στην «πραγματική» ζωή- είναι μια καλή ένδειξη για να επιβεβαιώσετε ότι το άτομο που μόλις γνωρίσατε είναι αληθινό. Όσο  περισσότεροι τόσο καλύτερο, ειδικά αν γνωρίζεστε με τους κοινούς φίλους και εκτός κοινωνικών δικτύων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πληροφορηθείτε και από αυτούς για το άτομο που μόλις γνωρίσατε και να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε είδους.
4. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη νέα γνωριμία κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο. Αν για παράδειγμα γνωριστήκατε στο Facebook, μπορείτε να δείτε αν ο ίδιος άνθρωπος έχει προφίλ στο linkedIn (άρα και κάποια επαγγελματική ιδιότητα), στο twitter ή στο instagramm. Επίσης, μια αναζήτηση με το όνομα του/της στο Google μπορεί να αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Αν τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, τότε καλό είναι να το ξανασκεφθείτε.
5.Η δραστηριότητα του νέου φίλου ή φίλης σας στο προφίλ του Facebook μπορεί επίσης να αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένας «πραγματικός» άνθρωπος θα σχολιάσει τα δρώμενα, θα κάνει αναφορές στους φίλους του/της και θα εμφανιστεί σε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων. Μια ψεύτικη, αποκλειστικά ψηφιακή προσωπικότητα δεν θα κάνει τίποτε από αυτά.
6. Αν τελικά αποφασίσετε να προχωρήσετε τη γνωριμία, ζητήστε πρώτα να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον άλλο άνθρωπο και ιδανικά πραγματοποιήστε βιντεοκλήση είτε από το τηλέφωνο είτε από τον υπολογιστή. Δικαιολογίες της μορφής «χάλασε η κάμερα», «θέλω να σου κάνω έκπληξη», «ντρέπομαι από το Ιντερνετ, προτιμώ από κοντά» είναι μάλλον προφάσεις που θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψη.
7. Προτιμήστε η πρώτη συνάντηση να γίνει σε κάποιο μέρος με αρκετό κόσμο και όχι ιδιωτικά. Ένα καφέ, ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ μπορεί να είναι ο ιδανικός τόπος για την πρώτη γνωριμία, καθώς μπορούν να προσφέρουν και την ιδιωτικότητα που χρειάζεται η επικοινωνία αλλά και την ασφάλεια ενός δημόσιου  χώρου. Αντίθετα, αν η νέα γνωριμία προτείνει άμεση  συνάντηση στο σπίτι του/της, καλό είναι να λάβετε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά.
8. Πριν προχωρήσετε στη συνάντηση, ενημερώστε κάποιον φίλο η συγγενή για το που και με ποιον θα είστε. Αν μάλιστα θέλετε  να αποφύγετε ακόμη περισσότερο τις κακοτοπιές, μπορείτε να του/της ζητήσετε να σας καλέσει στο τηλέφωνο κάποια προκαθορισμένη ώρα ώστε να επιβεβαιώσετε πως όλα βαίνουν καλώς.
9 .Αν στο προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα έχετε προσθέσει φίλους που δεν γνωρίζετε καλά από την «πραγματική» ζωή, καλό θα είναι να είστε φειδωλοί στις ανακοινώσεις σας όσον αφορά ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε και το αναφέρετε σε κοινή θέα στο προφίλ σας, ουσιαστικά ενημερώνετε τους πάντες ότι το σπίτι σας θα είναι ακατοίκητο και άρα υποψήφιο για κλοπή.
10. Πριν ξεκινήσετε τις ψηφιακές σας περιπέτειες, ορίστε επακριβώς το ποιος θα βλέπει τι στο προφίλ σας και δημιουργήστε ειδική κατηγορία για τις «γνωριμίες». Έτσι θα αποφύγετε πολλές κακοτοπιές και δεν θα εκτεθείτε στους φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους σας για τις  εξωσχολικές δραστηριότητες σας.


 Ιντερνετ: Πώς να αποφύγετε τις e-παγίδες
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά τους από τους διαδικτυακούς δράκους.
Όλα τα παραμύθια που σέβονται τον εαυτό τους έχουν από έναν δράκο. Μετά το απαραίτητο σασπένς στην πλοκή, ο ήρωας σώζεται πάντα είτε σκοτώνοντας τον δράκο είτε πιάνοντάς τον φίλο... Αυτά στα παραμύθια. Τι γίνεται, όμως, στην πραγματική ζωή; Για να έχει το e-παραμύθι αίσιο τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να παρακολουθούν την online δραστηριότητα του παιδιού τους, χωρίς όμως να την περιορίζουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να εξοικειωθούν με το Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να γίνετε... χάκερ, ωστόσο οι βασικές γνώσεις υπολογιστών και πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό είναι απαραίτητες για να μπορέσετε, αν χρειαστεί, να βοηθήσετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας.
Η επαφή με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο (σε μορφή βίντεο, φωτογραφιών ή κειμένων) είναι ένα από τα πιο πιθανά περιστατικά που μπορεί να συμβούν κατά την πλοήγηση του παιδιού σας στο Ιντερνετ. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, εγκαταστήστε στον υπολογιστή του παιδιού λογισμικό γονικού ελέγχου ή φίλτρο που μπλοκάρει την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τους online κινδύνους. Την ώρα που ασχολείται με το προφίλ του στο facebook ή συνομιλεί σε κάποιο chatroom είναι πιθανό να το προσεγγίσουν άτομα που θα προσπαθήσουν να το βλάψουν. Το παιδί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύψει σε αγνώστους τα προσωπικά του στοιχεία. Ειδικά στο facebook δεν πρέπει ποτέ να αποδέχεται αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζει.
Οι κίνδυνοι. Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chatrooms ή τα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
Μια άλλη μάστιγα της ψηφιακής εποχής είναι η ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying), δηλαδή η επιθετική συμπεριφορά και ο εκφοβισμός με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Πιθανές συμπεριφορές που προδίδουν ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης είναι η συναισθηματική αναστάτωση, η αποφυγή φίλων, σχολείου και δραστηριοτήτων και η πτώση στις επιδόσεις του.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: