Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές 2013, Νεοελληνική Γλώσσα και Έκθεση: Θέματα


Όσο η επικοινωνία πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας , η ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί
Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού το πρώτο θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη
Με θέμα το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων που προκύπτει από το διαδίκτυο ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές 2013 με το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Στους υποψήφιους δόθηκε κείμενο από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη "Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής", με ζητούμενο να αναπτύξουν θέμα γύρω από το Διαδίκτυο, το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.
Δείτε εδώ το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας
Στις ερωτήσεις ζητούσαν από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου.
Συνδυάζει περιβάλλον, διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων που προκύπτει από το διαδίκτυο
Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν το θέμα γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου, καθώς και να αναπτύξουν την απόψή τους στο ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά, είτε αρνητικά, είτε με αγαθά, είτε με πολέμους.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και ο προβληματισμός που αφορά τελικά την αποξένωση του ανθρώπου απο το φυσικο του περιβαλλον.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θέμα κρίθηκε βατό, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων.
Το θέμα που "έπεσε" στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού». Συνδυαστικό θέμα για το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω του ιντερνετ.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν, όπως πάντα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η έκθεση.
Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ανάπαυλα για τους υποψηφίους του ημερήσιου λυκείου, ενώ οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με την εξέταση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.
Το madata.gr σ θα μεταδώσει όπως κάθε χρόνο όλες τις λύσεις των θεμάτων στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Δείτε το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας
Κανονικά και χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 08.30. Οι μαθητές των γενικών λυκείων της χώρας εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας.

Τα θέματα δόθηκαν στους μαθητές στις 08.30. Συνολικά σε όλη τη χώρα προσήλθαν στα σχολεία 83.000 μαθητές των γενικών λυκείων και 22.000 μαθητές των νυχτερινών και των ΕΠΑΛ.

Ο αριθμός των εισακτέων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί, θα είναι μειωμένος κατά 3% σχετικά με πέρυσι.

Να σημειωθεί πως επιτηρητές και αναπληρωτές επιτηρητές ήταν στη θέση τους.

Η ανακοίνωση των θεμάτων αναμένεται γύρω στις 10.00 με 10.30 από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Κυριαζή που προΐσταται και της διαδικασίας. Το μεσημέρι αναμένεται ότι θα κάνει δήλωση για την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα γενικής παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05
Βιολογία Γ.Π.
Φυσική Γ.Π.
Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.
Ιστορία Γ.Π.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05
Ν. Λογοτεχνία Κ.
Φυσική Θετ. & Τεχν. Κ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05
Ιστορία Κ.
Βιολογία Κ.
Αρχές Οργάνωσης Κ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05
Αρχαία Ελληνικά Κ.
Μαθηματικά Κ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05
Λατινικά Κ.
Χημεία Κ.
Ανάπτυξη Εφαρμογών Κ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Επιλογής)

ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α')
ΤΡΙΤΗ 21.05
Νεοελληνική Γλώσσα

ΠΕΜΠΤΗ 23.05
Μαθηματικά
Όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), τον οποίο θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κ.λπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό δελτίο τους, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιουνίου.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον αριθμό των εισακτέων. Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν στο σχέδιο «Αθηνά» με την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την αναπροσαρμογή των προσφερόμενων θέσεων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.

Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, όταν παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο το σχέδιο για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, οι θέσεις των εισακτέων θα κυμανθούν στις 77.000, από τις οποίες οι περίπου 60.000 θα δοθούν στους υποψηφίους των πανελλαδικών για το 90%.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, που είναι επιλογής.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, με τα οποία θα κλείσει η αυλαία του εξεταστικού σκέλους των πανελλαδικών.

Παράταση προθεσμίας για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password)

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε προσωρινά από τις 27-4-2013 ως και 31-5-2013 λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπουργείο Παιδείας.

Όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κλπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί (περί τα μέσα Ιουνίου).

http://www.madata.gr/epikairotita/social/273827.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: