Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα επηρεάζεται η σπονδυλική μας στήληΓιατί όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα επηρεάζεται η σπονδυλική μας στήλη
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ξυπνάτε κουρασμένοι; Γιατί ενώ έχετε περάσει αρκετές ώρες στο κρεβάτι νιώθετε ότι πονάει η πλάτη σας; Σκεφθήκατε ποτέ εάν για όλα αυτά ευθύνεται η στάση που κοιμάστε; Πράγματι, «υπάρχουν στάσεις ύπνου που μπορεί να προσφέρουν ανάπαυση και άλλες που μπορούν να ταλαιπωρήσουν το σώμα μας και τελικά να ξυπνήσουμε κουρασμένοι.
Η επιλογή των ανθρώπων να κοιμούνται μπρούμυτα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το ροχαλητό και την άπνοια κατά τον ύπνο, καταπονεί όμως την πλάτη και τον αυχένα, οδηγώντας συχνά σε κακή ποιότητα ύπνου, αλλά και σε ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς, επιστημονικός διευθυντής του Fysiotek Sports and Spine Lab.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνθρωποι που προτιμούν αυτή τη στάση για να κοιμηθούν βιώνουν κάποιου είδους πόνο, είτε αυτός εντοπίζεται στον λαιμό, είτε στην πλάτη, είτε στις αρθρώσεις, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του ύπνου. Όσο οξύτερος είναι ο πόνος τόσο πιο πιθανό είναι να διακοπεί ο ύπνος τη νύχτα, με αποτέλεσμα την αίσθηση κόπωσης το επόμενο πρωί.
Η καταπόνηση που υφίσταται η μέση και γενικά η σπονδυλική στήλη οφείλεται στο γεγονός ότι στο μέσον του σώματος υπάρχουν τα περισσότερα κιλά του συνολικού βάρους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση μιας ουδέτερης θέσης της σπονδυλικής στήλης τις ώρες του ύπνου. Εκτός από τους τοπικούς πόνους, η καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης δύνανται να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Δηλαδή, οι πιέσεις που δέχεται μπορεί να προκαλέσουν πόνο σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, δεδομένου ότι από τη σπονδυλική στήλη περνούν τα νεύρα. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; «Ένας λόγος είναι ότι προκειμένου να επιτευχθεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή, οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα στρίβουν το κεφάλι στο πλάι. Αποτέλεσμα της στροφής του κεφαλιού είναι η απώλεια της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης. Παρότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις αυτής της επιλογής δεν προκαλούν βλάβη, η συνήθεια να κοιμάται κανείς στη συγκεκριμένη στάση μπορεί να προκαλέσει, με την πάροδο του χρόνου, σοβαρές αυχενικές βλάβες, μεταξύ αυτών και κήλη», προειδοποιεί ο κ. Κακαβάς.
Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Ο ύπνος μπρούμυτα ή σχεδόν μπρούμυτα (με το ένα πόδι σε γωνία) ακόμα κι αν δεν προκαλέσει βλάβη, σίγουρα επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες παθήσεις, όπως για παράδειγμα την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, κι αυτό γιατί η σπονδυλική στήλη υπόκεινται σε πολύωρη καθημερινή στροφή.
Τι μπορεί να γίνει όμως εάν η συνήθεια υπερισχύει των προειδοποιήσεων για πρόκληση βλαβών στη σπονδυλική στήλη; «Για να αποφύγουν τις βλάβες όσοι κοιμούνται μπρούμυτα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μαξιλάρι ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να επιλέγουν ένα πολύ λεπτό», συμβουλεύει ο κ. Κακαβάς, προσθέτοντας ότι «όσο λεπτότερο είναι το μαξιλάρι τόσο μικρότερη είναι η κλίση που παίρνει το κεφάλι, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρότερης καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης στο ύψος του αυχένα. Επίσης, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τη λεκάνη θα βοηθούσε τη μέση να βρίσκεται σε μια πιο ουδέτερη θέση και να αποσυμπιέζει την σπονδυλική στήλη».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ/Ο Γιατρός σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: