Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τα κρινάκια της Παναγιάς, το θαύμα της φύσης

                                                                                                                                         Μάλια Κρήτης



Τα κρινάκια της Παναγιάς, το θαύμα της φύσης

Τα κρινάκια της Θάλασσας (Pancratium maritimum) έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις παραλίες και τους αμμόλοφους. Εδώ και 2500 τουλάχιστον χρόνια επιμένουν να φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζουν σε όσους τα παρατηρούν το σπάνιο άρωμά τους. Ονομάζονται και κρινάκια της Παναγιάς μιας και πρωτοανθίζουν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ένα υπέροχο και σπάνιο φυτό που ανθίζει και με τη δυνατή και γλυκιά μυρωδιά του αποτελεί ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης !
Oι περισσότεροι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει.
α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.



Πανάρχαιο φυτό

Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του
Άλλες διαδεδομένες ονομασίες:
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΣΦΟΔΕΛΟΙ
ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΙΝΑ 
ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
ΛΕΥΚΑΘΙΑ
Στα αγγλικά αναφέρονται συνήθως ως Sea lillies ή Sea daffodils
Είναι πολυετές και ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον..... Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα) εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι και γι’ αυτό ονομάζεται «θαλάσσιος ασφόδελος» …
Το κρινάκι της θάλασσας ή παγκράτιο το παράλιο ενέπνευσε με το κάλλος του τον αρχαίο καλλιτέχνη που το ζωγράφισε με περίσσεια τέχνη (τοιχογραφία) την υστεροκυκλαδική εποχή στην «οικία των γυναικών» της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη, όπως απεκάλυψε μετά 2500 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη.
Τα κρινάκια της Παναγιάς λατρεύτηκαν ως ιερά λουλούδια την Μινωική εποχή και τα ζωγράφισαν στο παλάτι της Κνωσού. Απεικονίζεται σε τοιχογραφίες στην «Βίλλα της Αμνισού» στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποτυπώνεται επίσης σε μια λεκάνη στην Φαιστό και στην Κνωσό έχουμε την χαρακτηριστική εικόνα που επιγράφεται «ο πρίγκιπας των Κρίνων» !!!
Τα κρινάκια ήταν σύμβολο των βασιλιάδων και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα θεϊκά κρινάκια  συνόδευαν τα πλοία που έφευγαν με τα πυθάρια γεμάτα λάδι, κρασί και ζαφορά.


Στην Κω και αλλού

Στην Κω εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ένα θαυμαστό φαινόμενο που δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ούτε και στα παράξενα της φύσης. Στη Λάμπη, στην Κέφαλο, στην Καρδάμαινα αλλά και σε πολλές άλλες παραλίες του νησιού, πάνω στην άμμο, ανθίζει ένα πολύ όμορφο λουλούδι σχεδόν μυθικό, το κρινάκι της άμμου ή το κρινάκι της Παναγιάς, ένα είδος νάρκισσου, που εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει και την εποχή της ανθοφορίας του.
Το σπάνιο κρινάκι της Παναγιάς είναι είδος υπό παρακολούθηση και προστασία, βγάζει τα φύλλα του τον χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά και ανοίγουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ για να φθάσουν στο ζενίθ του ανοίγματος την νύκτα που το άρωμα τους γίνεται αντιληπτό από μακριά προσελκύοντας τις νυκτόβιες πεταλούδες προς επικονίαση.
Δεκάδες είναι οι διηγήσεις των πιστών για τα θαύματα της Παναγίας, ένα από τα οποία είναι το θαύμα της Παναγιάς του Χάρου των Λειψών όπου το 1943 άνθισαν κρινάκια στα χέρια της Παναγιάς την ημέρα της γιορτής της στις 23 Αυγούστου και από τότε ανθίζουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα.



Επίλογος

Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, απέναντι στην ανθρώπινη επέμβαση «κατέθεσε τα όπλα»! Τώρα πια το εκτόπισαν οι δραστηριότητες μας στην άμμο! Η οικοδόμηση των παραλιών, οι χρήσεις στις παραλίες [ομπρέλες ,ξαπλώστρες κλπ], κοντεύουν να το εξαφανίσουν !!!
Το κρινάκι της Παναγίας, μας δείχνει τη δύναμη της ζωής που ξεπηδά μέσα από αντίξοες συνθήκες. Μας μεταφέρει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αντοχής σε δύσκολες περιόδους. Ζητά από εμάς, την οργανωμένη κοινωνία των ανθρώπων, το ελάχιστο. Να του επιτρέψουμε να συνεχίσει την ιστορική του πορεία, τη σκληρή μάχη της επιβίωσης, να του αφήσουμε χώρο να αναπνεύσει, ενάντια στην συνεχή επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι κρίμα, προς χάριν μερικών ακόμη τετραγωνικών μέτρων για ομπρέλες και ξαπλώστρες, προς χάριν ασυνείδητων οδηγών που βλέπουν τις παραλίες ως πίστες τετράτροχων οχημάτων, να χάσουμε αυτό το μοναδικό προνόμιο αναγέννησης της φύσης. Διότι αν χαθεί αυτό, τότε πρέπει να προβληματιστούμε μήπως έρχεται και η δική μας σειρά.
Αλλά και ως προβολή στην οικονομία του μέλλοντος αν το δούμε πρέπει να αναρωτηθούμε, τι θα απομείνει αν απαξιώσουμε το φυσικό περιβάλλον μας, αν απαξιώσουμε την εναλλακτική πρόταση που μπορεί να διαθέτουμε ζωντανή; Τίποτα.
Ωραία ξενοδοχεία μπορούν να φυτρώσουν παντού, κρινάκια όμως πουθενά αλλού.



Οι φωτογραφίες του Κων. Γραικιώτη είναι όλες από την παραλία του Αφέντη Χριστού (Κλωτζανή) στα Μάλια της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: