Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Οι όμορφες δημοσκοπήσεις όμορφα... καίγονται








Οι όμορφες δημοσκοπήσεις όμορφα... καίγονται


του Σ. ΞΕΝΑΚΗ


Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κάθε άλλο παρά ξεδιαλύνουν το τοπίο , δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Υπάρχουν έρευνες για όλα-σχεδόν- τα γούστα. Η ΝΔ προηγείται σε ορισμένες από αυτές ενώ σε κάποιες άλλες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το εντυπωσιακό είναι πώς υπάρχει δημοσκόπηση στην οποία το κόμμα του κ. Τσίπρα βρίσκεται έξι μονάδες μπροστά και άλλη στην οποία η ΝΔ υπερτερεί περίπου κατά 2,5%. Ακόμα εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις- ακόμα και σε εκείνες που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σαφώς μπροστά- η Νεα Δημοκρατία νικά κατά κράτος στην λεγόμενη παράσταση νίκης. Έναν δείκτη που, όπως λένε οι ειδικοί, σπανίως πέφτει έξω.

Προσπαθώντας να κάνω μια όσο το δυνατόν πιο λογική αξιολόγηση των δεδομένων, είπα να ανατρέξω στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 20 του περασμένου Απριλίου, δηλαδή 15 μέρες πριν από την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.

Τι διαπίστωσα; Ότι, για παράδειγμα, έξι μεγάλες εταιρίες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά που κυμαίνονταν από 6,8 μέχρι 13%. Μάλιστα αυτό το τελευταίο ποσοστό αποτελούσε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και όχι πρόθεση ψήφου. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 16,7% και οι δημοσκοπήσεις έπεσαν όλες έξω. Εκτός βέβαια, αν πιστέψουμε ότι η τάση που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ποσοστό, διαμορφώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Διαπίστωσα ακόμα ότι αυτές τις έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν 15 ημέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να είναι δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος ως και τέταρτος. Τελικά το κόμμα του κ. Βενιζέλου ήταν αυτό που προσγειώθηκε στην τρίτη θέση.

Όσο για την Νέα Δημοκρατία, άπαντες την εμφάνιζαν πρώτη, σχετικά κοντά στα ποσοστά που τελικά πήρε, οι περισσότερες μάλιστα και λίγο πιο ψηλά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τους πάρα πολλούς αναποφάσιστους, ούτε ένας δεν αποφάσισε τελικά να κατευθυνθεί προς το κόμμα του κ. Σαμαρά.

Είναι προφανές ότι κάποια από όλα αυτά δεν ακούγονται πολύ λογικά. Κι επειδή προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι όλες οι μεγάλες και γνωστές εταιρίες δημοσκοπήσεων κάνουν τη δουλειά τους σωστά, το πιθανότερο είναι πως αρκετοί από εκείνους που απάντησαν στις έρευνες των προηγούμενων εκλογών, ενδεχομένως να μην είναι ειλικρινείς. Γι αυτό και το αποτέλεσμα διαφοροποιήθηκε τόσα δραματικά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Έτσι τώρα, διαβάζω με προσοχή τις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν για τις εκλογές που έρχονται -και είναι οι τελευταίες που θα πληροφορηθούν οι πολίτες πριν από τις κάλπες- αλλά διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για το πόσο κοντά θα πέσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το ίδιο θα ήταν ίσως σοφότερο να κάνουν κι όσοι σπεύδουν από τώρα να προεξοφλήσουν πρωτιές, είτε από την μία είτε από την άλλη πλευρά. Κυριακή (17 Ιουνίου) κοντή γιορτή...

http://www.iefimerida.gr/blog-content/53429/οι-όμορφες-δημοσκοπήσεις-όμορφα-καίγονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: