Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Φόβοι για εκλογικό φίνις σε έκρυθμο κοινωνικό κλίμα






Της Μαρίνας Μάνη

Το πολιτικό προσωπικό «μούδιασε» από τα δύο περιστατικά που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα: Την αυτοδικία στην Παιανία, όπου πολίτης πυροβόλησε θανάσιμα με καραμπίνα διαρρήκτη που είχε εισβάλλει σπίτι του, και την on air επίθεση του Χρυσαυγίτη Η. Κασιδιάρη στις δύο υποψήφιες βουλευτίνες της Αριστεράς, Ρένα Δούρου και Λιάνα Κανέλλη.

Ακόμη κι οι πιο ανυποψίαστοι συνειδητοποίησαν ότι τα εν λόγω περιστατικά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους αλλά αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος –της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Κάποιοι μάλιστα μίλησαν αργά το βράδυ και για «πρόβες εμφυλίου», με αφορμή σύγκρουση μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών στο Πάντειο, ενώ την ίδια ώρα έβγαινε σε δημόσια θέα video από ομιλία του αρχηγού των πρώτων Ν. Μιχαλολιάκου στον Ασπρόπυργο όπου εξυμνούσε τη χούντα και τον Παπαδόπουλο.

Γαλάζιο «φόκους» στα κοινωνικά

Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι αυτή η έκρυθμη κατάσταση που αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται θα τρομάξει τους «νοικοκυραίους» και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν τη ΝΔ –ως «το μοναδικό αστικό κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογική νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ». 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς, από τη Βέροια όπου βρισκόταν, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, προαναγγέλλοντας «μαζικές απελάσεις» εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά τους συνεργάτες του, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής, θα εστιάσει στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» του γαλάζιου προγράμματος –από τις νέες θέσεις εργασίας («θα φάω σίδερα για να φέρω επενδύσεις») και τα εργασιακά («όχι νέες μειώσεις μισθών, επιστροφή της μετενέργειας»), μέχρι το φορολογικό («καμία πληρωτέα δόση φόρου δεν θα ξεπερνά το 25% του εισοδήματος») και, βεβαίως, την παραμονή στο ευρώ «για να αποτραπεί περαιτέρω εξαθλίωση».

Ελπίδες για μετακινήσεις

Σε επίπεδο... εκλογικών υπολογισμών, πάντως, δεν κρύβεται η «ελπίδα» ότι η γροθιά του Χρυσαυγίτη στην κ. Κανέλλη θα επαναφέρει ένα τμήμα των αριστερών ψηφοφόρων στο ΚΚΕ, από το οποίο μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Και, αντίστοιχα, ότι ψηφοφόροι που προτίμησαν την Χρυσή Αυγή μη γνωρίζοντας τι εκπροσωπεί, θα κινηθούν (και) προς τη ΝΔ. Γι΄ αυτό και η δήλωσή του για το επεισόδιο ήταν ήπια, χωρίς χαρακτηρισμούς, καθώς προτίμησε να μιλήσει για την ανάγκη ενότητας του λαού.

Τσίπρας: Αστυνομικός για το μέσο πολίτη

Δυναμική και... απρόβλεπτη ωστόσο υπήρξε η «απάντηση» του Αλέξη Τσίπρα στα όσα συνέβησαν χθες –αλλά και στο πώς αξιοποιήθηκαν από τον «αντίπαλο».

Παράδειγμα; Δεσμεύθηκε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο αστυνομικός θα προστατεύει τον μέσο πολίτη αντί για τον μεγαλοεπιχειρηματία και τον μεγαλοδημοσιογράφο»...

Ενώ χαρακτήρισε ευθέως τη Χ.Α. «ναζιστική συμμορία του κοινού ποινικού δικαίου», καλώντας τους πολίτες να της κλείσουν την πόρτα εισόδου στη Βουλή.

Στην «ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια» θα επικεντρώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, με βασικό επιχείρημα ότι αυτή η κρίση, όσο θα εντείνεται, θα γεννά νέα και πιο έντονα φαινόμενα βίας. Παράλληλα, θα προσπαθεί να αποδείξει ότι το «ευρώ ή δραχμή» είναι ψευτοδίλημμα και θα αμφισβητεί την ικανότητα «και τη θέληση» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο.

Ο Κασιδιάρης τους έφερε... πιο κοντά

Αντίστοιχα, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι «συντροφικές» αναφορές στελεχών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρίες Δούρου και Κανέλλη, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Χρυσή Αυγή... έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα της Αριστεράς. 
 
Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: