Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Η ουσία της Κυριακάτικης ψήφου: ευλογία και κατάρα






Η ουσία της Κυριακάτικης ψήφου: ευλογία και κατάρα



Από πολλούς οι εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν χαρακτηριστεί ”οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών” – μέχρι τις επόμενες, θα συμπλήρωνε κάποιος… Επειδή, λοιπόν, οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες για  το κραταιό πολιτικό σύστημα, οι άνθρωποί του, οι δημοσιογράφοι και διάφορες ”προσωπικότητες” που επί τέσσερις δεκαετίες έγιναν προσωπικότητες με τη βοήθεια του συστήματος και με την ”αβίαστη” αγάπη και την αποδοχή του κόσμου, επιστρατεύτηκαν, για να κατευθύνουν τον κόσμο προς τη μια, ή την άλλη κατεύθυνση.

Η κρισιμότητα της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης θα αποδειχθεί από τα γεγονότα που θα την ακολουθήσουν και από την ιστορία. Αυτό που, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας που ζήσαμε ήταν ίσως ο πιο βρώμικος της Μεταπολίτευσης.

Εκβιασμοί και απειλές και ξεδιάντροπη κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού με χυδαίες έξωθεν παρεμβάσεις που προσβάλλουν την έννοια της δημοκρατίας, υπερπροβολή κάποιων πολιτικών προσώπων που ούτε καν εκλέχτηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, προσβολές μεταξύ πολιτικών προσώπων, απίστευτος εκνευρισμός και συμπεριφορές, ακόμη και από τους ”διανοούμενους” του συστήματος,  λάσπη , συγκρούσεις στελεχών και υποστηρικτών κομμάτων, αποσιώπηση επιθέσεων εναντίον υποψηφίων βουλευτών κτλ κτλ Με λίγα λόγια ένας προεκλογικός αγώνας εξαιρετικά ψυχοφθόρος για τον Έλληνα πολίτη που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξεφύγει η χώρα από τη μοίρα που της ετοίμασαν οι μέχρι τώρα προστάτες της.

Αλλά η μεγαλύτερη βρωμιά του προεκλογικού αγώνα που ζήσαμε ήταν η καλλιέργεια διπολισμού, φανατισμού και διχασμού ανάμεσα στους Έλληνες – και αυτό δημιουργεί υποψίες για το λόγο που ο τωρινός προεκλογικός αγώνας ήταν εμφανώς παρατεταμένος σε σχέση με τον προηγούμενο που δεν κράτησε ούτε μήνα και για το λόγο που πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στις εκλογές της 6ης Μαΐου επικαλούνταν ”ανυπέρβλητες” διαφορές στο πρόγραμμά τους, για να αρνηθούν να συνεργαστούν στο σχηματισμό κυβέρνησης, τώρα δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν και ότι τα ”ανυπέρβλητα” θα τα συζητήσουν: γιατί δεν μπορούσαν να τα συζητήσουν και μετά τις 6 Μαΐου, για να αποφύγει η χώρα τον παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα;

Τα πάθη φούντωσαν, όπως και οι πολιτικές – πολλές φορές, κατ’ ευφημισμόν – συζητήσεις των πολιτών, θυμίζοντας τα ”μαύρα” χρόνια του ’80 όπου οι γείτονες έκοβαν την καλημέρα και τα ζευγάρια χώριζαν, επειδή ο ένας ψήφιζε ΝΔ κι ο άλλος ΠΑΣΟΚ… Οι Έλληνες διασπάστηκαν σε ”έξυπνους” και ”ηλίθιους”, ”αγράμματους” και ”μορφωμένους”, ”φασίστες” και ”κομμούνια”. Χαρακτηρισμοί γηπέδου ανταλλάσσονται, ακόμη και απειλές. Και το κραταιό σύστημα που λυμαίνεται τη χώρα τρίβει τα χέρια του.

Ωστόσο, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των εκπροσώπων του συστήματος, σήμερα θα σταθεί ο καθένας από  μας μπροστά στην κάλπη και θα ψηφίσει αυτό που του λέει η συνείδησή του με βάση τα όσα γνωρίζει για το κάθε κόμμα, αλλά και για την κατάσταση της χώρας και των όσων πρόκειται να της συμβούν με βάση τα όσα έχουν υπογραφεί απ’ τους προηγούμενους. Γιατί αυτό είναι το νόημα και η αξία της δημοκρατίας: ο καθένας αποφασίζει με κριτήριο τη συνείδηση και την κρίση του για το τι θεωρεί ότι είναι το καλύτερο για τη χώρα, και η ψήφος του ενός είναι συμπλήρωμα της ψήφου του άλλου – το λάθος του ενός είναι το σωστό του άλλου.

Και οι Έλληνες πολίτες έδωσαν τέτοια σημεία ωριμότητας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ώστε να δικαιολογείται η βεβαιότητα πως αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και βγουν τα αποτελέσματα θα είμαστε και πάλι ένα.Έτσι, όσοι ευτυχήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ελλήνων ας συνειδητοποιήσουν πως η ψήφος αυτή είναι ευλογία, αλλά παράλληλα είναι και η πιο βαριά κατάρα. Γιατί οι Έλληνες ψηφίζουν αυτό που πιστεύουν ότι θα κάνει καλό στην Ελλάδα και στους Έλληνες: δεν ψηφίζουν το κάθε κόμμα, ψηφίζουν τις προτάσεις που ντύθηκαν με τις ελπίδες τους για το αύριο.

Τις επόμενες των εκλογών ημέρες δε θα είμαστε οι υποστηρικτές των κομμάτων, θα είμαστε οι ενεργοί εκείνοι πολίτες που γκρέμισαν το ΠΑΣΟΚ του 44%, όταν αυτό παρέδωσε τη χώρα στην Τρόικα και καταδίκασε τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Θα είμαστε οι ενεργοί πολίτες που ανάγκασαν την παράνομη κυβέρνηση του – υποτίθεται – ”δημοφιλούς” και ”σωτήρα” Παπαδήμου σε εκλογές παρόλο που στόχος όσων δημιούργησαν και στήριξαν αυτήν την κυβέρνηση , ήταν  αυτή να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου για, τουλάχιστον, δύο χρόνια. Θα είμαστε οι ενεργοί πολίτες που θα υποστηρίξουμε την όποια νέα κυβέρνηση, αν προσπαθήσει να κάνει καλό στη χώρα, και θα αντισταθούμε, αν, παρά τις υποσχέσεις, αποπειραθεί να θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τους Έλληνες, ακολουθώντας κρυφές ατζέντες, όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όποιος λάβει την ευλογία να μπει στη Βουλή και πολύ περισσότερο να κυβερνήσει τον τόπο πρέπει να ξέρει πως οι Έλληνες θα περιμένουν πολλά από αυτόν – σύμφωνα, μάλιστα, και με τα πολλά που του υποσχέθηκαν – και γι’ αυτό θα τον παρακολουθούν στενά, αφού η εμπειρία της διακυβέρνησης, ιδιαίτερα, του Γιώργου Παπανδρέου και των διαδόχων του ήταν πικρή. Η οργή κοχλάζει ακόμη στις φλέβες των Ελλήνων και αυτός που θα αποδειχθεί ότι και πάλι επιχείρησε να τους κοροϊδέψει θα αντιληφθεί πως η αυριανή ψήφος πέρα από ευλογία ήταν και κατάρα…

endelehia
filologos10.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: