Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο δικός μας Σάντος


Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο Σωκράτης, ο μουσακάς, τα μπουζούκια και ο δικός μας Σάντος

Το λέει, το νιώθει, το πιστεύει. «Μου αρέσει η Ελλάδα. Αγαπώ την Ελλάδα. Εμαθα να ζω στην Ελλάδα. Νιώθω Ελληνας».

Μετά τη λήξη του αγώνα μπαράζ με τη Ρουμανία που σφράγισε την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά του Μουντιάλ 2014, ο Πορτογάλος τεχνικός ξέσπασε σε πανηγυρισμούς σαν γνήσιος Ελληνας.
Μετά τη λήξη του αγώνα μπαράζ με τη Ρουμανία που σφράγισε την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά του Μουντιάλ 2014, ο Πορτογάλος τεχνικός ξέσπασε σε πανηγυρισμούς σαν γνήσιος Ελληνας.
 
Πριν από δύο χρόνια, στο Euro της Πολωνίας, ο Φερνάντο Σάντος, στεντορεία τη φωνή, είχε πει, απευθυνθείς σε απεσταλμένους ελληνικών ΜΜΕ: «Κανείς δεν νιώθει περισσότερο Ελληνας από εμένα». Στο Βουκουρέστι, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της Εθνικής ομάδας με τη Ρουμανία, ο Πορτογάλος προπονητής πανηγύρισε σαν Ελληνας, συμπεριφέρθηκε σαν Ελληνας, μίλησε Ελληνικά, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ότι σε περίπτωση πρόκρισης στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα έκανε δηλώσεις στη γλώσσα μας. Ελληνες και... Πορτογαλοέλληνες που τον έχουν κάνει παρέα μαζί του, μιλούν για τον... άλλο Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιάσμινκο Βέλιτς, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον ερχομό του Σάντος στην Ελλάδα και την ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη το 2001, είχε δυσκολευτεί αφάνταστα να προσαρμοστεί στον ελληνικό τρόπο ζωής.

«Ηταν η πρώτη φορά που εργαζόταν εκτός Πορτογαλίας και όλα του φαίνονταν βουνό. Νοσταλγούσε την πατρίδα του και συνεχώς συνέκρινε την Ελλάδα με την Πορτογαλία, από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό. Είχε πάθει ψύχωση. Νόμιζε ότι εδώ δεν υπάρχουν σαλιγκάρια. Γι' αυτό και κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα η σύζυγος του συνεργάτη του, Ροζάριο, της ζητούσε να του φέρνει σαλιγκάρια.

Μέχρι που... ανακάλυψε μία ταβέρνα στη Ν. Φιλαδέλφεια που μαγείρευε σαλιγκάρια και βρήκε την ησυχία του. Οσο περνούσε, όμως, ο καιρός και γνώρισε τους Ελληνες, λάτρεψε τη χώρα που τον φιλοξενούσε. Και από τότε άρχισε να μαθαίνει για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και να προσκαλεί φίλους και συγγενείς από την Πορτογαλία.

Αδυναμία στον Βέρτη

Ο Φερνάντο Σάντος φρόντισε να μάθει την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ξέρει άριστα τι έγινε το 1821 και το 1940, γνωρίζει για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, έχει διαβάσει τον Αθηναίο φιλόσοφο Σωκράτη, ωστόσο επισκέπτεται και τα μπουζούκια, έχοντας αδυναμία στον Νίκο Βέρτη. Να μένει σπίτι δεν του αρέσει καθόλου, ενώ θεωρείται δεινός παίχτης του μπριτζ και σκληρός αντίπαλος του προέδρου της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα.

Φίλος του καλού φαγητού, έχει ανακαλύψει εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Αττική, αλλά και στην επαρχία, έχοντας προτίμηση στον «Μπακαλόγατο» στον Αλιμο, στο «Base Grill» στο Μπουρνάζι, για βραζιλιάνικες κρεατικές εκδοχές, αλλά και στη «Γαρδένια», στο Καστράκι Καλαμπάκας. Ο συνιδιοκτήτης της «Γαρδένιας», Νίκος Πλακιάς, γνωρίζει τον Φερνάντο Σάντος από το 2003. «Τότε είχε πρωτοέρθει στο μαγαζί. Μάλιστα ήταν Οκτώβριος, παραμονή των γενεθλίων του, και του είχαμε κόψει και τούρτα. Από τότε αναπτύξαμε στενή φιλία. Ενα βράδυ ήμαστε μεγάλη παρέα και παρακολουθούσαμε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Χτυπάει το τηλέφωνο κι ακούω μια φωνή να μου λέει: 'Hello my friend'. Ηταν ο Φερνάντο (Σάντος), αλλά εγώ νόμιζα ότι κάποιος συγχωριανός μου έκανε πλάκα. ΤΕκλεισα το τηλέφωνο, αλλά εκείνος ξαναπήρε, θέλοντας να μου πει πως είχε κάποια εισιτήρια αγώνα της ΑΕΚ για μένα, καθότι ήξερε πως είμαι οπαδός της "Ενωσης".

Στο Καστράκι είχε έρθει και Πάσχα, με ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού, όντας προπονητής της ΑΕΚ. Ενας οπαδός του Ολυμπιακού για να τον πειράξει, του λέει: "Κόουτς, αν έρθεις στην ομάδα μου θα κυκλοφορείς με Μερσεντές". Για να του αποκριθεί ο Σάντος: "Αν πάω στον Ολυμπιακό θα κυκλοφορώ με ελικόπτερο και θα το προσγειώνω πάνω στα Μετέωρα".

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Φερνάντο είναι Ανθρωπος, με Α κεφαλαίο. Και η αγαπημένη του λέξη είναι "ταπεινότητα". Στην ταβέρνα μας προτιμάει να τρώει μουσακά, ενώ τον καιρό που ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και έμενε στην Περαία, το είχε ρίξει στην ψαροφαγία. Μάλιστα, επειδή δεν τον αφήναμε να πληρώσει, μία φορά βρήκαμε κάτω από το πιάτο του 200 ευρώ.

Τα καλοκαίρια πηγαίνει συχνά στην Πάρο, όπου τον φιλοξενεί ένας φίλος του, ενώ στην Πορτογαλία έχει δύο σπίτια: ένα στη Λισαβόνα κι ένα εξοχικό, στην περιοχή Ταφκάι, που βρίσκεται δίπλα σε ποταμό».

Στις προθέσεις της δημοτικής κοινότητας Καστρακίου είναι να ανακηρύξουν τον Φερνάντο Σάντος επίτιμο δημότη. Του είναι ευγνώμονες όχι μόνον επειδή διαφημίζει παντού τα Μετέωρα, αλλά διότι πριν από καιρό αγόρασε με δικά του λεφτά παλιό προπονητικό υλικό των εθνικών ομάδων και το χάρισε στην ομάδα της κοινότητας, τον Βράχο.

Το εντυπωσιακότερο όλων, όπως το περιγράφει ο συνιδιοκτήτης της ταβέρνας «Γαρδένια», Ν. Πλακιάς, είναι το γεγονός ότι η σύζυγος του Φερνάντο Σάντος δεν έχει δει ποτέ αγώνα συλλόγου ή εθνικής ομάδας, στον οποίο προπονητής ήταν ο άνδρας της. Ο Πορτογάλος φιλέλληνας. Ή, μήπως, ο... Ελληνας φιλοπορτογάλος;


Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ

Βγαίνει από τα ρούχα του όταν ακούει άσχημα λόγια για την Ελλάδα



Μετά τη σύντομη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό, του κακοφάνηκε πολύ η επιστροφή του στη Λισαβόνα για λογαριασμό της Σπόρτινγκ. Γι' αυτό και την επόμενη χρονιά, όταν τον φώναξε ο Ντέμης (Νικολαΐδης) στην ΑΕΚ, μετά χαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση. Τότε, το 2004, νοσταλγούσε την Ελλάδα και ήθελε να επιστρέψει».

Και γύρισε, με αποτέλεσμα από το 2001 και τούδε, μόλις δύο αγωνιστικές σεζόν (2003-04 στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και 2006-07 στην Μπενφίκα) εργάστηκε στην πατρίδα του. Τα υπόλοιπα έντεκα χρόνια δουλεύει στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, την οποία υπερασπίζεται και διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

«Πραγματικά τον θαυμάζω, Κάθε φορά που συμμετέχουμε σε συνέδρια και fora στο εξωτερικό, μιλάει τόσο κολακευτικά για την Ελλάδα, που μας αφήνει όλους έκθαμβους», υπογραμμίζει ο άμεσος συνεργάτης του, τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, Τάκης Φύσσας.

Τον Φερνάντο Σάντος να εκρήγνυται λίγοι τον έχουν δει. Οταν ο Πορτογάλος προπονητής συμμετέχει σε πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις που αφορούν την Ελλάδα, «βγαίνει από τα ρούχα του».

Κτηνωδία το χαράτσι


Κι αν ως ποδοσφαιριστής, καθότι κάλυπτε κυρίως τη θέση του στόπερ, ενίοτε και εκείνη του αριστερού οπισθοφύλακα, είχε ως κύρια φροντίδα τη θωράκιση των μετόπισθεν, ως άνθρωπος συμπεριφέρεται κατά τρόπον επιθετικό: «Πρόκειται για κτηνωδία», σχολίασε, όταν πληροφορήθηκε την επιβολή έκτακτης εισφοράς μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιοι φόροι που αφορούν όλους, και τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Αν δεν πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, θα τους κόψουν το ρεύμα. Ο Ελληνας θέλει να μιλήσει, ωστόσο υπάρχει η σκιά της αύξησης των φόρων, της λιτότητας και της ανεργίας. Τα χειρότερα ήρθαν μετά την εμπλοκή του ΔΝΤ. Εχουν αρχίσει βάναυσες περικοπές, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί. Μόνον η ανεργία έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν αξίζει να συνεχιστεί αυτό. Το 70% με 75% των Ελλήνων δεν θέλουν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, επειδή φοβάται ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα».

Ομως, ο 59χρονος Πορτογάλος προπονητής εκτιμά ότι η Ελλάδα της... πρόκρισης θα νικήσει και την κρίση:

«Τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι πολύπλοκα και δυσεπίλυτα, αλλά πιστεύω ότι ο Ελληνας θα τα καταφέρει. Εχει ιδιοσυγκρασία και πάθος που συχνά τον οδηγεί στα άκρα, αλλά θα καταφέρει. Ζούσαμε εδώ άνω του φυσιολογικού. Μία ψεύτικη ευφορία. Ηρθε η ώρα του λογαριασμού. Πιστεύω, όμως, ότι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν, ώστε να έχουν ένα ευοίωνο μέλλον. Με σοκάρει η ανεργία. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι γι' αυτό. Και η Πορτογαλία έχει κρίση, όμως τα χαρακτηριστικά της κρίσης της είναι διαφορετικά».

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

Βαθιά θρησκευόμενος ο Φερνάντο Σάντος, όπου κι αν βρίσκεται, κάθε Κυριακή εκκλησιάζεται. Το 2004, με την ΑΕΚ να βρίσκεται στην Αγ. Πετρούπολη για τον αγώνα με τη Ζενίτ, κρυφίως ο Πορτογάλος τεχνικός πήγε να προσκυνήσει σε εκκλησία. Για... κακή του τύχη την ίδια κοπάνα είχε κάνει και ο Νίκος Κωστένογλου, με αποτέλεσμα να συναντηθούν στην ίδια εκκλησία.

ΧΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: