Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

10 συμβολικές φωτογραφίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου







Ο Χίτλερ στο Παρίσι, 1940

Ελήφθη  στη κορύφωση  του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και αφού ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταλάβει το Παρίσι. Η  φωτογραφία  αυτή που απεικονίζει τον Χίτλερ να περπατάει στο  κατακτημένο Παρίσι μαζί με διάφορους  υποστηρικτές του έγινε μια από τα πιο εμβληματικές  φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 και του Β’ Παγκόσμιο Πολέμου.

 
 Ο τελευταίος Εβραίος στη Vinnitsa, 1941

Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία του θανάτου του τελευταίου Εβραίου στη Vinnitsa, της Ουκρανίας. Βρέθηκε στο άλμπουμ ενός στρατιώτη των  Ταγμάτων Θανάτου (Einsatzgruppen soldier).  Ο τίτλος της φωτογραφίας  προέρχεται από την σημείωση στο πίσω μέρος της φωτογραφίας και συνοπτικά μεταφέρει  το τι συνέβη στη Vinnitsa όπου και  28.000 από τους Εβραίους που ζούσαν εκεί σκοτώθηκαν.


 Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, 1943

Ελήφθη το 1943 και  είναι μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς απεικονίζει τον τρόμο που προκαλούσαν οι  Ναζί. Η φωτογραφία δείχνει την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο έγινε για κάποιο διάστημα  ο τόπος διαμονής  για χιλιάδες Εβραίους πολίτες  που  «απέδρασαν» από την ναζιστικό καθεστώς. Το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της φωτογραφίας  είναι το τρομαγμένο μικρό αγόρι σε πρώτο πλάνο με τα χέρια του ψηλά καθώς  απομακρύνεται βίαια από την κρυψώνα του.
 

 Omaha Beach D-Day, 1944

Μια φωτογραφία του  Robert Capa από την D-Day που αποτυπώνει  την αιματηρή εκείνη μέρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου μπροστά στην κωδικοποιημένη Omaha Beach. Η απόκοσμη, θολή εικόνα μπορεί να έχει  παραχθεί από ένα ρεπόρτερ, κάτω από δύσκολες στιγμές για εστίαση αλλά αποτυπώνει την αγωνία εκείνων των στιγμών
 
 Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ  (VJ Day), 1945

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει τους πανηγυρισμούς, τον ενθουσιασμό  και την ανακούφιση όλων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όταν κηρύχτηκε η ανακωχή στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με το τι μπορεί να σκεφθεί ο καθένας οι δύο στην φωτογραφία δεν ήταν εραστές και ούτε γνωρίζονταν. Ήταν η στιγμή της μεγάλης χαράς. Ο ενθουσιώδης στρατιώτης φιλά θριαμβευτικά την τυχερή νοσοκόμα που βρέθηκε να πανηγυρίζει δίπλα του  στην Times Square.
 

 Ανεβάζοντας την σοβιετική σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ, 1945

Απεικονίζει τα σοβιετικά στρατεύματα να σηκώνουν την σημαία τους στην κορυφή του κτιρίου του γερμανικού Ράιχσταγκ.  Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε από τον Yevgeny Khaldei κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου στις 2 Μαΐου 1945. Θεωρείται μια από τα πιο δημοφιλείς  και αναγνωρίσιμες  εικόνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φωτογραφία έγινε τόσο δημοφιλής, διότι το ιστορικής σημασίας κτίριο με την σοβιετική σημαία πάνω του συμβόλιζε την ολοκληρωτική πτώση του εχθρού. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε μετά από μια μακρά και αιματηρή μάχη στο εσωτερικό του κτιρίου.
 

Η ύψωση της σημαίας στην Iwo Jima, 1945

Ένα βραβείο Pulitzer κέρδισε η  φωτογραφία του Joe Rosenthal που δείχνει Αμερικανούς πεζοναύτες να υψώνουν περήφανοι τη σημαία των ΗΠΑ στην κορυφή του βουνού Suribachi κατά τη διάρκεια της Μάχης της Iwo Jima στο ΄Β ΠΠ. Οι μισοί από τους άνδρες που απεικονίζονται στην εικόνα σκοτώθηκαν στη μάχη.

 
Η πλέον συμβολική φωτογραφία της δεκαετίας του 1940 : Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Αυτή η βαθιά συγκλονιστική φωτογραφία παρουσιάζει την έκρηξη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Ήταν η δεύτερη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ και το σύννεφο μανιταριού στη φωτογραφία δίνει την έκταση της καταστροφής: 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

 Το ΤΕΛΟΣ : Η δίκη της Νυρεμβέργης 1945-1946

Στην πρώτη σειρά: Goering, Hess, Von Ribbentrop, Keitel, Rosenberg, Frank, Frick, Streicher, Funk, Schacht. Στη δεύτερη σειρά: Donitz, Raeder, Von Schirach, Sauckel, Jodl, Von Papen, Seyss-Inquart, Speer, Von Neurath and Fritsche

Η παράδοση της Ιαπωνίας, 1945

Ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας υπογράφει την παράδοση της χώρας του πάνω στο κατάστρωμα του USS Missouri στις 2 Σεπτεμβρίου 1945
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: