Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

To 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές σε συντάξεις και περίθαλψη


FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas
Από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα κλείσει ως επί το πλείστον το ποσό που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα ως «διαρθρωτικά μέτρα». Περίπου 2 δισ. νέα μέτρα θέλουν οι δανειστές
Τα ασφαλιστικά ταμεία «φωτογραφίζονται» ως η βασική πηγή των «διαρθρωτικών» μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ του 2014 που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, καθώς η εξοικονόμηση δαπανών από όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που παρέθεσε χθες στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Το στοίχημα πλέον είναι να πείσουμε ότι θα πατάξουμε εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή» στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά με την τρόικα στην Αθήνα, αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, χθες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε το πρώτο ραντεβού στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ να οριστεί για την Κυριακή 17 Νοέμβρη (σημ. στελέχη στην Αθήνα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου). Πρώτος στόχος ο προϋπολογισμός του 2014 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Πέμπτη.

Τα μέτρα προσδιορίζονται από ελληνικής πλευράς στο 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ποσό δεν είναι αποδεκτό από τους δανειστές που συνεχίζουν και μετά την χθεσινή συνάντηση να βλέπουν το «κενό»... υψηλότερα, αλλά πάντως κάτω από 2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 τα μέτρα που προτείνονται στην τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: