Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΝΩΑΣ 2013: Η "5η Μεραρχία Κρητών" ανέλαβε την προστασία του ΝΑ Αιγαίου!


Ενίσχυση των φρουρών στα νησιά του Ν.Α. Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα των νήσων του συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελόριζου) που περιλαμβάνουν εκτός από το ομώνυμο νησί, την Ρω και την Στρογγύλη, αλλά και ενίσχυση των φρουρών της Καρπάθου και της Ρόδου στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα που μπορεί να επιτευχθεί αυτό με αερομεταφορά ήταν ο βασικός στόχος της άσκησης εφέδρων «ΜΙΝΩΑΣ 2013» που πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο 9 έως και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην Κρήτη. 

Ειδικά για την περίπτωση της απομακρυσμένης Στρογγύλης απαιτείται ειδικός σχεδιασμός πτήσεων και βάσεων αναχώρησης, καθώς αντίθετα με όλα τα άλλα νησιά που είτε έχουν αεροδρόμια είτε είναι εγγύτερα στην Κρήτη, στην Στρογγύλη μόνο με πτήση ελικοπτέρου μπορεί να αφιχθούν ενισχύσεις και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι εκείνες τις ώρες θα μπορεί να ενισχυθεί το νησί με ενδιάμεση στάση στην Μεγίστη. Δηλαδή μπορεί να απαιτηθεί απ'ευθείας πτήση από την Κρήτη στην Στρογγύλη.

Η άσκηση αφορούσε την κλήση εφέδρων για την πλήρη επάνδρωση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού («V Μεραρχία Κρητών») ιδιαίτερα ύστερα από τον πρόσφατο μετασχηματισμό της σε Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

H Mεραρχία Κρητών ήταν παρούσα σε όλους των αγώνες του Έθνους από την τους Βαλκανικούς αγώνες και μετά και πάντα απέδιδε εξαιρετικά.

Ο σχηματισμός θα είναι αντίστοιχος της 71ης Aερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με χαμηλότερη επάνδρωση, σε αλλά μετασχηματισμό της σε πλήρη πολεμικό σχηματισμό εντός ολίγων ωρών και  θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εκτελέσει αποστολές στο Νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου! Μια πολύ έξυπνη κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια...

Αυτό που φαίνεται πως απασχολεί το ΓΕΕΘΑ είναι μια «νέου τύπου» κρίση στο Αιγαίο που θα προκαλέσει η Τουρκία, η οποία θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη με την έννοια τόσο της έντασης όσο και της διάρκειας αυτής.

Η στρατιωτική ενέργεια που ετοίμαζε η Τουρκία το 2009 στη Ρω είναι χαρακτηριστική των σχεδίων της Άγκυρας.

Έτσι κρίνεται ως απόλυτα σημαντικό η ενίσχυση συγκεκριμένων νησιών με μονάδες οι οποίες θα έχουν συμπληρώσει το 100% της επάνδρωσής τους μέσα σε λίγες ώρες και θα είναι ικανές να μεταφερθούν γρήγορα σε κρίσιμες περιοχές για την ενίσχυσή τους;.

Βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα και πριν την έναρξη των όποιων επιχειρήσεων καθώς μετά από αυτό το απευκταίο πλην όμως υπαρκτό ορόσημο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξουν αποστολές ενίσχυσης τουλάχιστον με τα συμβατικά μέσα όπως είναι τα αρματαγωγά ή τα ελικόπτερα.

Τα τελευταία μάλιστα χωρίς αεροπορική κάλυψη θα ήταν απλά αυτοκτονικό να δράσουν σε μια περιοχή που θα φλέγεται κυριολεκτικά.

Το μόνο μέσο ίσως που θα μπορούσε να δράσει παρουσία εχθρικών δυνάμεων είναι αυτό τα ΠΤΜ ZUBR καθώς διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν τον εγκλωβισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ αεροσκαφών και πλοίων τους, δύσκολο.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το παρόν χρονικό διάστημ α κρίνεται από τους Επιτελείς των τριών Κλάδων του ΓΕΕΘΑ ως ιδιαίτερα ανυσηχητικό καθώς η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η Αγκυρα «κάτι προετοιμάζει στο Αιγαίο». Τα σημάδια αυτής της τουρκικής συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας είναι πολλά...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: