Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δεν φαντάζεστε τί σημαίνει η κατάληξη .tv στα url των site!


 Στο ίντερνετ υπάρχουν διάφορα domain names, όπως για παράδειγμα τα, .gr, .eu, .uk, .us, .org, .net, .com, .xxx, .info.

Εκτός από τα πέντε τελευταία, τα υπόλοιπα παραπέμπουν σε καταλήξεις internet domain name της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα είναι το .gr (Greece), για τη Μεγάλη Βρετανία το .uk (United Kingdom) και για την Κύπρο το .cy (Cyprus).

Τι είναι όμως το domain με την κατάληξη .tv;

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η κατάληξη σχετίζεται με ιστοσελίδες που έχουν σχέση με την τηλεόραση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, τουλάχιστον έτσι όπως το έχει κάποιος στο μυαλό του…

Το .tv ανήκει σε ένα κράτος, (όπως το .gr που προαναφέραμε) και αυτό δεν είναι άλλο από το εξωτικό… Τουβαλού (Tuvalu).


Το Τουβαλού είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Ειρηνικού Ωκεανού και η πιο κοντινή στεριά βρίσκεται 1050χλμ. βόρεια που είναι τα Νησιά Φίτζι.



Έχει έκταση 26 μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο πιο μεγάλο από τα… Αντικύθηρα) και όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πηγές εσόδων για το κράτος.

Η κυβέρνηση της μικρής χώρας σκέφτηκε κάτι πρωτότυπο για τα ιντερνετικά δεδομένα, με σκοπό φυσικά, να βάλει λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Το 2000 το Τουβαλού παραχώρησε για 12 χρόνια (μέχρι το 2012) σε εταιρεία που ασχολείται με τις διευθύνσεις του διαδικτύου το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το domain name .tv της χώρας. Μέσα από αυτή τη συμφωνία, μπήκαν στα ταμεία του Τουβαλού 50 εκατ. δολάρια.

Έξυπνη η κίνηση της κυβέρνησης καθώς όπως σωστά υπέθεσαν, η κατάληξη .tv θα ήταν (και είναι όπως φάνηκε) ελκυστική ειδικά σε επιχειρήσεις που σχετίζονταν με το χώρο της τηλεόρασης, (κάπου εδώ λοιπόν κολλάει ο συσχετισμός και οι υποθέσεις με την τηλεόραση), ειδικά τώρα που με την εξάπλωση του διαδικτύου, λιγοστεύουν τα donaim με κατάληξη .com.

Με την 12χρονη συμφωνία να έχει ήδη λήξει, το Τουβαλού ψάχνει ακόμα να πουλήσει ακριβά το… domain του καθώς το 2000 που παραχώρησε τα δικαιώματα, το ίντερνετ δεν είχε καμιά σχέση, με αυτό που είναι σήμερα.

Και για την ιστορία… του Τουβαλού είναι αυτό…



Οι κάτοικοι του Τουβαλού είναι Πολυνήσιοι, που εγκαταστάθηκαν στα νησιά περίπου 3.000 χρόνια πριν  ερχόμενοι από την Τόνγκα και τη Σαμόα.

Στη διάρκεια της περιόδου πριν την έλευση των Ευρωπαίων, γίνονταν συχνά ταξίδια με κανό ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά. Τα οκτώ από τα 9 νησιά ήταν κατοικημένα. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία της χώρας. Στην τοπική γλώσσα Tuvalu σημαίνει "οκτώ που στέκονται μαζί".

Πιθανά ευρήματα φωτιάς στις σπηλιές της Νανουμάνγκα υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία πολύ αρχαιότερη.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι αντίκρισαν το Τουβαλού το 1568 έπειτα από την άφιξη του Αλβάρο ντε Μεντάνια ντε Νέιρα από την Ισπανία, ο οποίος αντίκρισε επίσης το νησί Νιούε.

Ως το 18ο αιώνα κανένας άλλος Ευρωπαίος δεν πήγε στην περιοχή. Περουβιανοί δουλέμποροι πήγαν στα νησιά και εξανδραπόδισαν 400 κατοίκους από το Φουναφούτι και το Νουκουλαελάε. Ακολούθησαν ιεραπόστολοι.

Το 1892 τα νησιά έγιναν τμήμα του βρετανικού προτεκτοράτου, που ονομάστηκε Νησιά Έλλις. Το
προτεκτοράτο εντάχθηκε στην Αποικία των Νησιών Γκίλμπερτ και Έλλις το 1916. Το 1943 στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Τουβαλού επελέγη ως βάση για τις επιχειρήσεις των Συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Χιλιάδες πεζοναυτών στάθμευσαν στο νησί ως το Δεκέμβριο του 1945.

Το 1974 εξαιτίας διαφορών μεταξύ εθνοτήτων εντός της αποικίας, οι Πολυνήσιοι των νησιών Έλλις ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της απόσπασής τους από τους Μικρονήσιους των νησιών Γκίλμπερτ (τα οποία έγιναν το Κιριμπάτι). Τον επόμενο χρόνο τα Νησιά Έλλις έγιναν αυτόνομη βρετανική αποικία, με το όνομα Τουβαλού. Την 1η Οκτωβρίου του 1978 έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Το 1979 η νεοσύστατη χώρα υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγνώρισαν στο Τουβαλού τα κυριαρχικά του δικαιώματα επί 4 μικρών νησιών, τα οποία διεκδικούσε η Αμερική πρωτύτερα.

Το μεγάλο πρόβλημα των νησιών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης των νερών, που προέρχεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 20-40 μέτρα, σημαίνει ότι μπορεί να εξαφανιστεί η νησιωτική χώρα κάτω από τη θάλασσα τα επόμενα 100 χρόνια.Το Τουβαλού θεωρείται επιρρεπές στις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

http://techit.gr/2013/11/de-fantazeste-ti-simainei-i-kataliksi-tv/
http://el.wikipedia.org/wiki/Τουβαλού

Δεν υπάρχουν σχόλια: