Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ

Οι «άγνωστοι» ευεργέτες

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ

Ο έμπορος από την Κίμωλο

Με διαθήκη του άφησε την περιουσία του (665.000,δραχμές, ποσό υπέρογκο για εκείνη την εποχή) για τους άπορους, τα ορφανά, τους γέροντες και για όσους τσάκισε η θάλασσα.

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛ.  ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@24media.gr

Ήταν Ιούλιος του 1895. Ημέρα Τρίτη. Ο Γεώργιος Αφεντάκης εκ Κιμώλου σηκώθηκε από το κρεβάτι του, πήρε το πρωινό του και κλείστηκε μόνος στο γραφείο του σπιτιού του, επί της οδού Κηφισίας. Εκείνη τη μέρα ήταν αποφασισμένος να γράψει την οριστική διαθήκη του. «Ζητώ συγνώμη από πάντα, ον τυχόν ηδίκησα, και συγχωρώ τους προς εμέ αμαρτήσαντας» έγραψε. Και μετά, δραχμή προς δραχμή, άφησε ολόκληρη την περιουσία του όχι μόνο στους συγγενείς κληρονόμους του, αλλά και για το κοινό καλό. Για τους απόρους, για τα ορφανά, για τους γέροντες, για όσους τσάκισε η θάλασσα. Συνολικά άφησε 665.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο για εκείνη την εποχή. Τέσσερα χρονιά μετά πέθανε.
Ο Γεώργιος Αφεντάκης και η σύζυγος του δεν είχαν παιδιά, ενώ ο ίδιος ορφάνεψε από πατέρα σε μικρή ηλικία. Όμως πάντα είχε τα παιδιά στο μυαλό και στην ψυχή του. Γι' αυτό και όταν πέθανε, τον Δεκέμβριο του 1873. σε πολύ μικρή ηλικία η αγαπημένη ανιψιά του Σοφία Αφεντάκη, κόρη του αδελφού του, παραγγέλνει στον περίφημο Τήνιο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά να φιλοτεχνήσει ένα ταφικό μνημείο για την όμορφη κοπέλα.
Το θλιβερό αυτό γεγονός του πρόωρου θανάτου της νεαρής Αφεντάκη στάθηκε η αιτία για τη δημιουργία του τρίτου κατά σειρά αριστουργήματος του Χαλεπά και ίσως του πιο αναγνωρισμένου νεοελληνικού αγάλματος, της «Κοιμωμένης του Χαλεπά», που βρίσκεται στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Αφεντάκειον Κληροδότημα Κιμώλου, ο μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Οικονόμου Αφεντάκης γεννήθηκε στην Κίμωλο πριν από την Επανάσταση του 1821. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος και ήταν ιερέας με το εκκλησιαστικό αξίωμα του οικονόμου. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη και ήταν κόρη του επίσης ιερέα και οικονόμου Δημητρίου Σάρδη. Παρότι ο ευεργέτης και τα αδέλφια του έμειναν ορφανοί από πατέρα σε πολύ μικρή ηλικία, κατάφεραν όλοι να διακριθούν στη ζωή τους. Ο Γεώργιος και ο αδελφός του Κωνσταντίνος Οικ. Αφεντάκης έγιναν επιτυχημένοι επιχειρηματίες στην Αθήνα. Στην Αθήνα, ο ευεργέτης εργάστηκε στην επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων και άλλων ειδών και παντρεύτηκε την κόρη του ιδιοκτήτη, Ελευθερία Βερσή. Η επιχείρηση εγκαταστάθηκε στην οδό Ερμού και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Βασικός συνεργάτης του ευεργέτη ήταν ο αδελφός του Κωνσταντίνος Οικ. Αφεντάκης.
Τα δύο αδέλφια επεξέτειναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και σε άλλους τομείς. Το μεγαλείο της ψυχής του Αφεντάκη αποκαλύπτεται με την πρόβλεψη στη διαθήκη του να διατεθεί μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε κοινωφελή έργα. Πέρα από την πρόβλεψη για τη δημιουργία του Αφεντακείου Ιδρύματος, προίκισε φτωχά κορίτσια της Κιμώλου, κληροδότησε χρηματικό ποσό για κατασκευή δημοσίων έργων στην Κίμωλο, και χρήματα σε δημόσια νοσοκομεία όπως το «Ελπίς» και ο «Ευαγγελισμός», σε κοινωφελή ιδρύματα όπως ο «Ερυθρός Σταυρός» και το «Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα», καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σήμερα, όπως αναφέρει το Αφε-ντάκειο Κληροδότημα, παρά τις δυσχερείς συνθήκες, αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως της Ελλάδος, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να συνεχίσει να εκπληρώνει τους σκοπούς του, προσφέροντας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη όποια βοήθεια είναι δυνατό να τους παρασχεθεί.
Όμως ο Οίκος Περιθάλψεως Κιμώλου (γηροκομείο) λόγω της παρατεταμένης κρίσης έκλεισε το 2014. Επίσης, οι περισσότεροι επαγγελματικοί χώροι του Ιδρύματος βρέθηκαν χωρίς ενοικιαστές. Δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με την είσπραξη των οφειλομένων ενοικίων. Το Ίδρυμα αναγκάστηκε να προχωρεί σε διαρκείς νομικές ενέργειες εναντίον δυστροπούντων ενοικιαστών. Τεράστιο βάρος προκάλεσαν οι συνεχείς αυξήσεις στη φορολόγηση των ακινήτων του Ιδρύματος, καθώς και η μεγάλη φορολόγηση των απαιτήσεων από ενοίκια του Ιδρύματος, ακόμα και εάν αυτά δεν ήταν δυνατό να εισπραχθούν.
 ·
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: